Fotball

Semb: - Vi savner et flaggskip

<p>Grå «dagen derpå» — helsvart høst for norsk fotball.</p>

BEKKESTUA 20110903. (f.v.) Landslagtrener Egil Olsen (Drillo), assistenttrener Ola By Rise og toppfotballsjef Nils Johan Semb under restitusjonstreningen til landslaget i fotball på Nadderud stadion lørdag ettermiddag.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
 • Ole Kristian Sagbakken

KASTRUP (Adresseavisen): Norsk fotballs store mål er å få landslaget til sluttspill og ha to lag i gruppespill i Europa hver høst. Nå kan det settes en tykk, svart strek over begge deler.

Spillerne hang med hodet, Drillo kom sist av alle til flyet og Ola By Rise hadde knapt hatt blund på øynene. Det var dyster stemning i landslagsleiren i går.

 • Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

Og med kaffen i hånda inne på flyterminalen var han ikke direkte lystig, fotballpresidenten heller.

– Vi har hatt fine stunder i denne kvalifiseringen. Og akkurat slik man gjør i medgang må man stå sammen når motgangen kommer. Samtidig ligger vi an til å misse et sluttspill for sjette gang på rad. Det er for mye, sier Yngve Hallén til Adresseavisen.

– Det som er mest skuffende, er måten vi framstår på i en så viktig kamp. Vi underpresterer, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Som oftest er det spillerne og Drillo som står i sentrum og forklarer seire eller tap. I går måtte toppledelsen svare. For fotballhøsten har så vidt begynt. Og kan allerede settes en strek over:

Kvinnelandslaget skuffet stort i sommerens VM.

Alle eliteserielagene er ute av Europa før man har kommet skikkelig i gang.

Og om vi ikke får all verdens hjelp, blir Norges kamp mot Kypros kun for trening å regne.

– Ikke glemt å trene

Nå er Stabæks kvinnelag den eneste norske klubben som har igjen internasjonale kamper i høst.

– Det langsiktige målet vårt er at to lag fra eliteserien skal være i gruppespill i Europa hver høst. Og at landslaget skal kvalifisere seg for sluttspill. Akkurat nå er vi langt unna, medgir Hallén.

– Hvorfor?

– Norsk fotball har vært gjennom en omstilling, hvor klubbenes fokus har vært mye på det nasjonale. Å nærme seg toppen her hjemme. Samtidig har vi ridd på en bølge hvor RBK har tatt veldig mye av ansvaret for det som har skjedd internasjonalt.

– Men vi har startet på en jobb for å gi norske klubber bedre internasjonal matching i sesongen, og økt bevillingene til u-landslagene. Slik skal talentene få bedre vilkår.

– Det har vært mye snakk om penger og lisenskrav. Har vi glemt å trene?

– Klubbene har måttet jobbe hardt for å få en bærekraftig økonomi. Men det har ikke gått på bekostning av treningen. Jeg tror ikke at vi ikke trener godt nok.

– Er vi flinke nok til å utvikle talenter?

– Vi jobber i hvert fall med dette, også. Vi har sett til land som har prestert godt på ungdomsnivå, som Sveits. For å bli bedre, må vi øve mot bedre motstand. Det er noe av det vi har fokus på akkurat nå.

– Er det for mange lag i eliteserien?

– Det er ikke noe jeg vil svare på til deg. Det jeg kan si, er at vi har satt ned et utvalg for å se på akkurat dette, svarer Yngve Hallén.

– Savner et flaggskip

I mange år var RBK det store flaggskipet i Norge. Laget spilte i Europa hvert eneste år, og fikk av og til besøk av Brann, Molde eller Vålerenga. Nå røk RBK for Larnaca, mens AaFK, Strømsgodset og Tromsø også ble borte. Verken Hallén eller Semb vil si noe om de savner nettopp RBK som flaggskipet, men:

– Vi savner et flaggskip. Om det er RBK eller en annen klubb, er ikke så farlig. Akkurat nå har vi ikke noe lag som presterer stabilt i Europa, sier Semb, som etter 18 måneder i jobben mener det er for tidlig å ta selvkritikk:

– Ja. Men vi har en jobb å gjøre. Landslaget er nære ved å kvalifisere seg, men klubbene for langt unna , sier han.

Rett etter at Adresseavisen snakket med Semb i går, tuslet Danmarks supertalent Christian Eriksen forbi inne på Kastrup. Han kan fint stå som et eksempel på kontrastene mellom norsk og dansk fotball i øyeblikket. Ikke bare har Ajax-stjernen og Danmark stø kurs mot EM neste år. Den danske superligaen er også representert i gruppespill i Europa.

Med to lag.

Video: Moa: — Traff ikke godt nok

svp://98727?view=ap

<u><b>Moa: -Traff ikke godt nok</b></u> Video: Riise: — Laget fungerte ikke

svp://98730?view=ap

Riise: — Laget fungerte ikke Video: Nordtveit: - Jeg kunne gjort det bedre:

svp://98729?view=ap

Nordtveit:— Jeg kunne gjort det bedre Video: Carew: - De fikk en boost av selvtillit

svp://98728?view=ap

Carew:— De fikk en boost av selvtillit Video: Jarstein: - Trodde jeg skulle ta den

svp://98726?view=ap

Jarstein: — Trodde jeg skulle ta den

Les også

 1. Fotballpresidenten misfornøyd med Canal+

 2. Flere følger Norge med Drillo enn Hareide

 3. Krf-sjef: - Nå må storkampene bli gratis

 4. &laquo;Grillo&raquo; blir stekt i danske aviser

 5. Vraket Hauger uenig i Drillo-begrunnelse

 6. - Vi taper hver eneste matchball

 7. Spillerne: - Rundspilt

 8. Slik går Norge til EM

 9. Lettet Danske-Olsen

 10. Norge ble utklasset

 11. Svarte skjermer på nettet

 12. Ingen slår Nederland

 13. Irland sto imot i Moskva

 14. Fem lag EM-klare

 15. Perfekt uke for Bendtner

 16. Rekdal: - Skoleelever bør daglig ha en time sport

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball