Fotball

Svensk kommentator mener Norge fortsatt har overtak på Sverige

Selv etter EM-gullet.

Martin Ødegaard (16) og John Guidetti (23) er begge store talenter som blir viktige for henholdsvis Norge og Sverige fremover.
  • Fredrik Saltbones
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Det er fotballfeber i Sverige etter tirsdagens finaleseier i U21-EM over Portugal. Mesterskapet i Tsjekkia har gitt klare indikasjoner på at Sverige har en svært spennende generasjon på gang.

Det er imidlertid bare tre uker siden Simon Bank, én av Sveriges mest profilerte sportskommentatorer, skrev en artikkel i Aftonbladetder han antydet at Norge varbedre rustet for fremtiden enn Sverige.

Kommentaren kom i kjølvannet av 0-0-kampen mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion. Bank påpekte at Sveriges snittalder var fem år høyere enn Norges.

Kommentatoren skrev også at «Norge kan bli bedre enn Sverige», og minnet om at «etter EM i 2016 venter fremtiden».

— Norge ligger foran Sverige på veien dit (fremtiden, journ. anm.). Jeg håper virkelig at U21-EM i sommer viser at Sverige forsøker å ta igjen forspranget, skrev Bank.

Les også

Fotballsensasjon: Sverige ble europamestere etter straffedrama

— Et steg foran

Nettopp den forhåpningen har de svenskene ungguttene levd opp til i Tsjekkia. Bank holder imidlertid fortsatt fast ved at Norge har et forsprang.

— Mitt poeng i den kommentaren er jo at Norge ligger ett steg foran i sitt generasjonsskifte, at de de har begynt å spille inn sin U21-årgang og lagt til en unntaksspiller som kan spille U21 et stykke inn på 2080-tallet (Ødegaard), skriver Bank i en epost til Aftenposten.

Les også

Svensk stjerne til danskene: - Dra hjem og slutt å snakke!

U21-generasjonen Bank referer til er de som spilte Norge til semifinale i U21-EM i Israel i 2013. Les hvordan det har gått med de norske U21-heltene etter 2013 her.

I Norges startellever mot Sverige hadde seks av elleve spillere vært en del av laget i Israel-EM.

— Norge er fortsatt foran Sverige på veien inn i fremtiden, men jeg avsluttet min kommentar med meningen «Jeg håper virkelig at U21-EM i sommer viser at Sverige forsøker å ta igjen forspranget». Nå er det opp til Erik Hamrén å vise det, sier Bank.

Hyllet av Zlatan

Nå vil nemlig tiden vise hvor mange av svenskenes U21-helter som blir satset på av A-landslagstrener Hamrén på veien mot EM i Frankrike i 2016. På A-landslaget er det selvsagt Zlatan Ibrahimovic som er den store stjernen.

Mye tyder på at PSG-profilen ikke har noe imot å få med seg flere av U21-gutta i Hamréns mannskap. I natt hyllet nemlig Zlatan europamesterne.

Erik Hamrén skal nå forvalte en ung og lovende generasjon på A-landslaget.

Hysteriet i Sverige vitner om en utvikling der U21-EM er i ferd med å bli en stor begivenhet på fotballkalenderen.Neste mesterskap er i Polen i 2017. Før det skal også turnering utvides fra 8 til 12 lag.

Svenskene har havnet i kvalfiseringsgruppe 6, og skal måle krefter med Spania, Kroatia, Estland, Georgia og San Marino.

Norge har havnet i kvalfiseringsgruppe 9, sammen med England, Sveits, Kasakhstan og Bosnia. Norge tjuvstartet forøvrig kvalifiseringen 13. juni, da Bosnia ble slått 2-0 etter scoringer fra Mohamed Eluyounoussi og Fredrik Aursnes.

Les også

  1. Zlatan hyllet Sveriges gullgutter i natt: - Jeg finner ikke ord

  2. Zlatan: - Ødegaard må løsrive seg fra pappaen

  3. Svensk hysteri foran gullfinalen

Les mer om

  1. Internasjonal fotball