Fotball

Høglis tre råd til Hareide: Slik temmer dere Ronaldo

Tom Høgli utraderte verdensstjernen for fire år siden.

FIN OPPLEVELSE: Tom Høgli hadde full kontroll på Cristiano Ronaldo da Norge spilte EM-kvalik mot Portugal for fire år siden. Onsdag er det Åge Hareides Malmö som skal få bryne seg på superstjernen.
  • Roar Lyngøy

Når Malmö tar imot selveste Real Madrid i Champions League onsdag kveld, vet Malmö-trener Åge Hareide i hvert fall én ting:

Skal Malmö ha noen som helst sjanse til poeng, må superstjernen Cristiano Ronaldo temmes.

Enklere sagt enn gjort. Men vår egen Tom Høgli har vist at det er fullt mulig.

– Det var en fin opplevelse, selv om vi tapte kampen. Jeg har aldri før forberedt meg så godt til en kamp, sier Tom Høgli som i dag spiller for danske FC København.

  • Hareide om Malmös sjanser — Vi kan slå Real Madrid én av ti ganger

Meide ned Høgli

Kampen han snakker om er Portugal – Norge, EM-kvalifiseringskamp på Estádio da Luz i Lisboa 4. juni 2011. Portugal vant matchen 1-0 etter scoring av Hélder Postiga i det 53. minuttet, men det store plusset sett med norske øyne var innsatsen til høyreback Høgli (den gang Tromsø-spiller) mot Portugals store stjerne Ronaldo.

svp://102018?view=ap

VIDEO: Åge Hareides pressekonferanse før kampen mot Real Madrid

«Som jeg sa før kampen var det en av verdens aller, aller beste kantspillere mot en av Europas beste høyrebacker, og det var close race», sa daværende landslagssjef Drillo etter kampen.

Ronaldo ble etter hvert så frustrert at han ba om å få bytte side med Nani. I annen omgang ble Real Madrid-helten så sur at han meide ned Høgli i ren frustrasjon.

– Nani er jo en bra spiller, han også, sier Høgli og smiler.

Høgli hadde naturlig nok enorm respekt for Ronaldo før møtet. Derfor gjorde han særdeles grundige forberedelser sammen med daværende assistenttrener Ola By Rise.

– Jeg visste jo ikke om jeg var god nok, så derfor ville jeg være godt forberedt, sier han i dag.

Tre strategier

Høgli hadde tre ulike moment for å stanse Ronaldo:

– Den første strategien var å lede ham lengst mulig utover og bort fra målet. Ronaldo vil gjerne inn i midten og skyte, sier Høgli.

– Det andre punktet var å komme tettest mulig oppi han slik at han ikke fikk sette fart, fortsetter han.

– Det tredje var å la han få ta de overstegsfintene sine, og heller se mest mulig på ball. Det er jo en grunn til at han tar disse fintene: Han skal ha motstanderen ut av balanse, sier Høgli.

– Åge en ringrev

- Han får gjøre som Høgli, sier Åge Hareide.

Malmö-trener Åge Hareide er kjent for å forberede seg godt til kamper og å benytte seg av de kontaktene han kan. Men ifølge Høgli har ikke Hareide vært i kontakt før møtet med Ronaldo og co.– Neida, Åge har ikke vært i kontakt. Men Åge har full kontroll. Han er en ringrev, sier Høgli.

Onsdag blir det Anton Timmerholm sin jobb å stanse Ronaldo.

– Det blir en kjempeutfordring, for Real har jo mange gode. Ronaldo er en av verdens aller beste spillere, så Malmös høyreback får en viktig jobb. Men jeg har troen på Tinnerholm. Jeg så Malmös kamp mot Celtic, og da var han god, sier Høgli.

– Han får gjøre som Tom Høgli , sier Hareide til NTB om Tinnerholm.

– En kamp mot en av verdens beste spillere. Det blir vanskelig. Sikkert en av de vanskeligste oppgavene i min karriere, sier Tinnerholm selv.

Onsdagens kamp tar Tom Høgli fra TV-stolen hjemme. Høgli pådro seg en bruddskade i ryggen i helgens byderby mot Brøndby og mister EM-kvalifiseringskampene mot Malta og Italia.

Les også

Nå kan det bli en kamp mot klokken for Høgli

Les mer om

  1. Champions League
  2. Malmö FF
  3. Tom Høgli