Fotball

Ødegaard herjer i Nederland: – Motstanderne prøver ikke engang å ta fra ham ballen

Eksperter hyller Martin Ødegaard etter 18-åringens strålende start på sesongen.

Martin Ødegaard får mye skryt etter sin gode start på sesongen i Nederland.
 • Håvard Karlsen

Martin Ødegaard, som er på utlån fra Real Madrid til sommeren 2018, leverte en av sine beste kamper i Heerenveen-drakta i 2–1-seieren borte over Excelsior lørdag.

18-åringen viste at han er i storform, og lekte seg på gresset på Van Donge & De Roo Stadion i Rotterdam. Ødegaard var involvert i begge de to målene til gjestene. Onsdag kveld fulgte han opp med nok en god kamp da hans lag avanserte i cupen.

– Det han leverer nå er på et veldig bra nivå. Han finner rom oftere, han tar mer for seg i duellene, han er bedre på tempovekslingene, og han er litt mer eksplosiv, sier Paul Thomas Clay, som kommenterer nederlandsk fotball for Viasat.

Les også

Lars Tjærnås analyserer: Martin Ødegaard har ikke vondt av å droppe A-landslaget

Det var stilt voldsomme forventninger til Ødegaard da han signerte for Heerenveen i januar. Da den innleide Real Madrid-spilleren ikke klarte å innfri, begynte kritikken å komme.

I begynnelsen av årets sesong har alt snudd, både for Ødegaard og for den nederlandske klubben, som nå er eneste lag i Eresdivisie uten tap etter de fem første kampene.

– Han har hatt en voldsom stigning fra første kamp i januar fram til nå. Det er fornyet entusiasme i klubben, og det ser man også på Martin. Det er lettere å være god i medgang, og nå får han fram de gode egenskapene han har, sier Clay.

Han peker også på det gode samarbeidet Ødegaard har fått med høyreback Denzel Dumfries som en suksessfaktor. Sistnevnte står bokført med fem målgivende pasninger på fem kamper.

– Høyresiden til Heerenveen har vært utrolig god, sier Clay.

Les også

Thorsby og Ødegaard delaktig i Heerenveens snuoperasjon – nærmer seg toppen

Cupkamp mot samme lag

Sander de Vries jobber som sportsjournalist i Leeuwarder Courant, en avis som følger Heerenveen tett. Han har også latt seg imponere av sesongstarten til Ødegaard.

– Martin Ødegaard spiller utrolig bra fotball for tiden. Spesielt i kampen mot PSV Eindhoven var han god, sier de Vries.

Da vant den nederlandske klubben – som også har Morten Thorsby og Nicolai Næss i stallen sin – 2–0 på eget gress.

– Forrige sesong hadde han det tøft, akkurat som resten av laget. Det er urettferdig å forvente så mye av en 18-åring på et nytt lag i en ny liga. Nå ser alle at han virkelig kan spille fotball, sier de Vries.

– Hva er det som har imponert deg mest ved Ødegaard?

– Motstanderne prøver ikke engang å ta ballen fra ham, for de vet at dersom de prøver, så er Ødegaard bare borte. Det er en morsom ting å se, sier de Vries.

Sportsjournalisten mener det er lett å se at den norske 18-åringen har bøttevis med selvtillit nå.

– Han kan gjøre det han kan best, og det er å skape muligheter og spille smarte pasninger til lagkameratene, sier de Vries.

Les også

Ødegaard og Thorsbys Heerenveen rundspilte storlag

– Bør få sjansen på A-landslaget nå

– Er Ødegaard i ferd med å innfri noen av forventningene folk hadde til ham?

– Det er vanskelig å vite egentlig hva folk forventer når det kommer inn en unggutt. Nå begynner Martin å gjøre mer at det jeg håpet på, enn det jeg forventet. Nå dominerer han på et nivå som er over den norske Eliteserien, sier Clay.

Når Ødegaard presterer som han gjør nå, er det naturlig å stille spørsmålet om han er klar for å representere A-landslaget til Norge igjen.

– Landslaget skal bygges opp til en ny kvalik. Da Lars Lagerbäck tok ut troppen sist, så sa han vel noe sånt som at Ødegaard ikke hadde prestert ennå. Men nå har han prestert, og han har gjort det over flere kamper. Han bør absolutt få sjansen nå, sier Clay, og legger til at han ikke har oversikt over hvordan U21-landslaget ligger an i sin kvalifisering.

– Så lenge U21-landslaget fortsatt kan kvalifisere seg, vil han nok spille der. Sportslig sett synes jeg han er kvalifisert til A-landslaget. Det hadde også vært interessant og sett Morten Thorsby på det nivået, sier Clay.

21-åringen har en offensiv midtbanerolle i Heerenveen, og har scoret fire seriemål så langt. I forrige serierunde hadde han målgivende på 1–1-målet til Arber Zeneli.

– Det blir en vill spekulasjon, men det kan godt hende Thorsby passer bedre til hvordan Lagerbäck vil at Norge skal spille, enn Ødegaard. Han er en tøff fighter, han løper og slåss, og er en grovarbeider, sier Clay.

Martin Ødegaard, Morten Thorsby og Nicolai Næss startet alle cupkampen mot Excelsior onsdag kveld. Heerenveen vant 2–1 etter to scoringer av Arber Zeneli.

Les også

Ødegaard bekrefter ny Real Madrid-kontrakt, men vil ikke si hvor lenge den varer

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Dette er sjelden kost i norsk politikk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5