Fotball

Fotballtinget vraket NFF-styrets forslag – likevel blir det nytt seriesystem

Slik blir den nye seriestrukteren.

Fotballpresident Yngve Hallén på talerstolen lørdag.
  • Steffen Stenersen
  • Se fakta nederst i saken!

ULLEVAAL STADION: Fotballtinget stemte for Troms FKs benkeforslag om ny seriestruktur med 24 avdelinger på nivå fem. Forbundsstyrets opprinnelige forslag om 18 avdelinger ble nedstemt.

127 delegater stemte for, mens 55 stemte mot. Til og med forbundsstyret stemte til slutt mot eget forslag.

Visepresident i Norges fotballforbund (NFF), Bjarne Berntsen, under Fotballtinget på Ullevaal stadion.

– Vi merket fort at forslaget til forbundsstyret ikke kom til å gå igjennom, og da måtte vi bare støtte det vi mente var nest best, sier visepresident i NFF, Bjarne Berntsen, til Aftenposten.

– Færre nedrykk fra 1. divisjon

Resten av forslaget til forbundstinget ble riktignok beholdt, og Bjarne Berntsen er totalt sett fornøyd.

– Vi løser det vi ønsket med Obos-ligaen (1. divisjon). Vi får en mer robust liga med færre nedrykk. Vi løser ikke minst utfordringen vi har med dagens 3. divisjon, der det er mange som trekker seg. Bakdelen er jo at man får et tøft nivå fire, mener Berntsen.

Lyns trenerduo, Mikal Aaserud og Tresor Egholm, må nå forberede seg til en sesong der klubben ikke kan rykke opp.

Ville utsette overgangen til nytt systemFlere delegater – inkludert Lyns representant Gunnar Martin Kjenner – gikk opp på talerstolen og fremmet forslag om å utsette endringsprosessen ett år, altså overgangsåret blir 2017. Det forslaget ble riktignok nedstemt av tinget.

Dermed trer den nye seriestrukturen i kraft allerede neste år, noe som betyr at ingen klubber rykker opp fra årets 3. divisjon.

Les også

Hallén om VG-artikkel: – Jeg blir oppgitt

Lyn: – Litt skuffet

Lyn er ett av lagene som rammes av dette. Trener Tresor Egholm innrømmer at han er skuffet.

– Vi er litt skuffet over at ikke overgangsåret ble 2017. Spesielt med tanke på alt forarbeidet som er gjort. Nå blir betingelsene annerledes, sier Egholm.

Slik var NFF-styrets opprinnelige seriesystemforslag.

– Men det forandrer egentlig ingenting for oss denne sesongen. Vi skal spille i 3. divisjon, vi. Og neste år skal vi spille i den nye Regionligaen, hvis vi ikke rykker ned. Supporterne skulle nok gjerne ønske at veien opp var litt kortere, og det skulle vi også. Men vi har vært i 6. divisjon, og vi skal nok klare å komme oss opp igjen. Det vil bare ta litt lenger, sier Lyn-treneren.

Les også

Det sløses og klages - i stort og smått

Slik påvirker endringene de forskjellige divisjonene (fra og med 2017):

Nivå 1 (Tippeligaen): Ingen endringer

Nivå 2 (Obos-ligaen, 1, divisjon): Ingen forandring i antall lag, men kun to lag rykker direkte ned. Laget som havner tredje nederst møter lag nummer to fra begge avdelingene på nivå tre i en kvalifisering til Obos-ligaen.

Nivå 3 (Post-Nord-ligaen, 2. divisjon): Kuttes fra fire til to avdelinger med 14 lag.

Nivå 4 (Regionligaen, 3. divisjon): Antallet avdelinger halveres fra 12 til 6. Nivå 5 (Kretsligaen, 4. divisjon): Økes fra 18 til 24 avdelinger (etter benkeforslag fra Troms FK).

Slik blir overgangsåret 2016:

Nivå 1 (Tippeligaen): Ingen endringer

Nivå 2 (Obos-ligaen): Ingen endringer

Nivå 3 (Post-Nord-ligaen): Avdelingsvinnerne rykker opp, mens lag fra 2. til 7. plass beholder plassen. Resten av de 14 lagene rykker ned i den nye Regionligaen (nivå 4).

Nivå 4 (3. divisjon): Ingen lag rykker opp til Post-Nord-ligaen, men lagene som havner topp fire kvalifiserer seg for ”nye 3. divisjon” – som får navnet Regionligaen. Resten rykker ned.

Nivå 5 (4. divisjon): Sammensetningen av de 24 avdelingene vil bestemmes av kretsene for sesongen 2017 ut i fra resultatene i 3. divisjon og 4. divisjon. Det skal være 24 avdelinger med 12 lag.

Les også

  1. NFF-direktør langer ut mot kolleger i privat e-post: - Grensen er nådd