Fotball

Verste smell for Norge på 29 år

Norge ble ydmyket og latterliggjort. Ikke siden 1985 har Norges A-landslag gått på en verre smell.

SVAKT: Norge fikk skikkelig bank av Frankrike tirsdag. Her jubler Paul Pogba og Olivier Giroud for scoring, mens Norges kaptein Brede Hangeland fortviler.
  • Erlend Nesje
    Journalist

FRANKRIKE-NORGE 4-0

ST. DENIS (Aftenposten): Norge tapte 0-5 mot USA i januar 2006. Men det var kun med spillere fra den hjemlige ligaen. Ikke siden 1-5 hjemme mot Danmark i 1985 har Norge gått på et større tap med sitt beste lag.

Kampen startet som et mareritt.

Og den fortsatte som et mareritt. I perioder ble Norge rundspilt av Frankrike og vertene ga seg ikke før det sto 4-0. — Vi hadde en god start i første omgang, men forskjellen ble større og større utover i kampen, sa kaptein Brede Hangeland til MAX etter kampen.

— De (Frankrike) hadde god uttelling, men resultatet lyver ikke, fortsatte Hangeland.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo mener at kampen var viktig for å trene mot et lag på øverste hylle. Norge møter blant annet Italia og Kroatia i EM-kvaliken til høsten.

– Ja, det er ingen tvil om at det ble en svært nyttig kamp for oss. vi møtte et meget fysisk sterkt lag, gode ferdigheter, vi blir hardt straffet i mange av spillets faser, som gjør at kampbildet spesielt i annen omgang selvfølgelig ikke er sånn som vi ønsker at det skal være, sa landslagssjefen.

Nye Norge har mye å jobbe med før EM-kvalifiseringen starter mot Italia i september.

Høye skuldre

Stade de France var fullsatt og rammen mektig.

Ikke siden Norge møtte Irland i VM-kamp på Giants stadium i 1994 (76.000), hadde norske landslagsspillere spilt foran så mange.

Det var et enormt trøkk som møtte Høgmos norske byggeklosser. Både på tribunen. Og ikke minst på gressmatten.

De norske spillerne virket redde. De hadde høye skuldre. Det var voksne menn mot konfirmanter i starten.

Før det var spilt tre minutter var følgende notert: To forferdelige defensive dødballer. To tapte dueller. To store franske sjanser. To mesterlige redninger av keeper Ørjan Håskjold Nyland.

Frankrike fikk fritt spillerom. De slapp altfor lett til på innlegg. Og vertene, som spilte siste treningskamp i Paris før VM, fikk lett match i boksen.

Norge var fryktelig svake i starten og det var bare et tidsspørsmål før det ville bli mål. Til Frankrike.

Pogba-mål

Den kom etter at kvarteret var spilt, signert Paul Pogba, omtalt som "blekkspruten" av Juventus-supporterne for sin aksjonsradius.

Mathieu Valbuena kom fra offside, men han fikk lagt inn til en totalt umarkert Pogba. Den dominante midtbanespilleren headet Frankrike i en meget fortjent ledelse.

Det var hjelpeløst forsvarsspill og Norges baklengsmål nummer 14 i kamp 8 under Høgmo.

Der og da så Per-Mathias Høgmos byggeprosjekt ut som en tapt sak.

– Spilleideen vår er jo bygd på at vi gjennom det offensive spillet skal ta av press, spille oss gjennom og komme til sjanser så vi er i balanse. Når vi da spiller på oss så mange brudd som vi gjør i dag, så blir vi hardt straffet, og det blir store avstander i laget, sa Høgmo etter tapet.

Men Frankrike slakket betraktelig ned på tempoet, det var ikke like intenst etter vertenes åpningskvarter, Norge fikk samlet seg og løftet spillet.

De norske spillerne ble tryggere på egne ferdigheter og begynte å skape noe, først og fremst anført av Mats Møller Dæhli på venstresiden.

Men dessverre for Norge ble starten på den andre omgangen en kopi av den første.

For fort

Frankrike satte opp igjen tempoet. Og Norge hang ikke med. Det gikk rett og slett for fort. En pasningsfeil av Håvard Nordtveit resulterte i angrepet som ga Frankrike 2-0 etter 51 minutter.

Volley-avslutningen til Olivier Giroud var flott. Men han fikk operere upresset.

Men Frankrike var ikke ferdig.

Gjennmbruddspasningen Mathieu Debuchy var strålende. Avslutnigen fra Loic Remy var iskald alene med Nyland. Men det norske forsvaret var fraværende, Remy var helt alene, og dermed sto det 3-0. Resultatet var stygt. Og styggere skulle det bli.

To minutter senere var det norske laget på etterskudd og Olivier Giroud kunne upresset fra første stolpe heade inn sitt andre mål for kvelden.

Bølgen gikk på Stade de France. Igjen og igjen. For franskmennen var dette en fest. Det var en flott opptakt til fotball-VM.

For Norge var det kun ydmykende.

Frankrike – Norge 4-0 (1-0)

Stade de France

Ca. 75.000 tilskuere

Mål: 1-0 Peter Pogba (15), 2-0 Olivier Giroud (51), 3-0 Loïc Rémy (67), 4-0 Giroud (69).

Dommer: Padraigh Sutton, Irland.

Gult kort: Alexander Tettey (44), Norge.

Lagene:

Norge (4-4-2): Ørjan H. Nyland – Martin Linnes (Stian Ringstad fra 90.), Håvard Nordtveit, Brede Hangeland, Tom Høgli – Stefan Johansen, Alexander Tettey (Anders Konradsen fra 72.), Ruben Yttergård Jenssen (Daniel Braaten fra 57.), Mats Møller Dæhli (Jone Samuelsen fra 77.) – Joshua King (Håvard Nielsen fra 63.), Tarik Elyounoussi (Valon Berisha fra 72.).

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein, André Hansen – Vegard Forren. Uaktuelle for kamp: Morten Gamst Pedersen, André Danielsen.

Frankrike (4-3-3): Stéphane Ruffier – Mathieu Debuchy, Laurent Koscielny, Mamadou Sakho, Patrice Evra (Lucas Digne fra 46.) – Paul Pogba (Moussa Sissoko fra 46.), Yohan Cabaye (Rémy Cabella fra 80.), Blaise Matuidi (Rio Mavuba fra 74.) – Mathieu Valbuena (Clément Grenier fra 70.), Olivier Giroud, Antoine Griezmann (Loïc Rémy fra 65.).

Ubenyttede reserver: Hugo Lloris, Mickaël Landreau – Bacary Sagna, Loïc Perrin, Maxime Gonalons, Morgan Schneiderlin.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Frankrikes herrelandslag fotball