Kristoffer Ajer skulle kombinere toppfotball med medisinstudier. De planene måtte han bare droppe.

Kristoffer Ajer (19) kan være stopperkjempen Norge har ventet på.

Kristoffer Ajer (t.h.) kan få sin landslagsdebut når Norge møter Australia på fredag. 19-åringen lanseres som Norges fremtidige forsvarssjef. Her sammen med Sigurd Rosted.

SANDVIKA: Bare 19 år gammel har Kristoffer Ajer kjempet seg til fast plass i den skotske storklubben Celtic. Nå lanseres han som en potensiell forsvarssjef for Norge i mange år fremover.

Celtic-manager Brendan Rodgers har brukt en rekke pressekonferanser til å overøse Ajer med ros, og han er langt fra den eneste som har oppdaget at Ajer har noe helt spesielt ved seg.

– Så bra som han er nå, skal man normalt ikke være i hans alder, er dommen fra landslagssjef Lars Lagerbäck.

– Det siste året har vært veldig bra. Jeg har tatt store steg, sier Ajer selv til Aftenposten.

Les også

Celtic-manageren roser Ajer: – Han vil utvikle seg til å bli en toppspiller

Siden overgangen fra Start til Celtic og skotsk fotball sommeren 2016 har han jobbet med å fullføre videregående skolegang. Nå gjenstår én eksamen.

Egentlig hadde han planer om ikke å gi seg med det. Ajer har flere ganger snakket om at han vil kombinere fotballivet med medisinstudier.

Men han har erkjent at tilværelsen som Celtic-spiller blir for hektisk.

Kristoffer Ajer tar steget opp på A-landslaget.

Medisinstudier lagt på is

– Jeg har forstått at det skjer veldig mye. Det er ikke så lett å kombinere alt, sier Ajer.

– Det har skjedd så mye med fotballen nå at det medisinstudiet er lagt på is. Jeg fullfører historie nå til sommeren, og får gode nok karakterer til å gjøre det jeg vil etter fotballen. Men det studiet får vi ta når jeg kommer tilbake til Norge, sier han videre.

– Men det var det som var planen?

– Jeg hadde planer om å studere og gjøre litt i utlandet, men jeg har sett at det skjer veldig mye når du er i en klubb som Celtic. Det er over 60 kamper i året og landskamper, så det skjer mye. Men jeg kommer nok tilbake til Norge en dag, og da har jeg god tid, sier Ajer.

Kristoffer Ajer på spillerhotellet i Sandvika mandag. Fredag kan han få sin A-landslagsdebut.
Les også

Lagerbäck vil ikke gjøre som i fjor: – Vi har pratet med spillerne om det

Det er nok ikke så mange som forbinder ord som «studier» med fotballspilleres fritid, men nylige eksempler har vist at det er mulig på det øverste nivået.

Sist høst fullførte Juventus-stopperkjempen Giorgio Chiellini en mastergrad i bedriftsøkonomi. Omtrent samtidig fullførte Bayern Münchens målmaskin Robert Lewandowski idrettsstudier:

– Noe helt annet i utlandet

For Ajer har utenlandsoppholdet vært en helt ny opplevelse.

Han hadde allerede, først motvillig, flyttet med familien fra Rælingen til Kristiansand. Men den overgangen kunne ikke sammenlignes med hva som ventet ham i 2016.

– Det er noe helt annet å bo i utlandet. Det er et helt annet opplegg. Du blir litt mer alene, og konkurransen er større, beskriver Ajer.

I begynnelsen hadde han med foreldrene. De reiste hjem for ett års tid siden.

– Jeg klarer å sette inn i oppvaskmaskinen og alt mulig, så nå går det som det skal, sier Ajer og smiler.

Han innrømmer at han savner Norge iblant, men sier at han har fått veldig gode kamerater i Celtic.

Enorm lidenskap

Hjemmearenaen Celtic Park har en kapasitet på over 60.000 tilskuere.

Lidenskapen rundt klubben fikk tidligere trener Ronny Deila til å sammenligne manager-posisjonen i klubben med jobben som statsminister i Norge.

– Det er vanskelig å beskrive lidenskapen rundt klubben. De ble kåret til verdens beste supportere i 2017, og det oppsummerer vel det meste. Det er helt vanvittig og umulig å kommunisere under kamper, sier Ajer.

I denne trykkokeren presterer Ajer uke etter uke. Nå er håpet at han kan overføre det til solide landslagsprestasjoner.

Kristoffer Ajer har fått mye spilletid for Celtic de siste månedene.

Lanseres som forsvarssjef

Det har vært mange ulike midtstopper-konstellasjoner på landslaget de siste årene.

– Utvalget på midtstopperplass pleide å være svært omfattende, og det var massevis å velge i. Men nå har det vært syltynt over tid, sier Rune Bratseth.

Les også

Eline er virkelighetens «Helena Mikkelsen». 28-åringen mener «Heimebane» er urealistisk

Han var kaptein for det norske laget under VM i 1994. Trønderen ble en stund regnet som en av de aller beste midtstopperne i Europa.

Rune Bratseth var en av Europas beste midtstoppere.

På landslaget ble han etterfulgt av blant andre Manchester United-duoen Henning Berg og Ronny Johnsen. Men helt siden Brede Hangeland ga seg på landslaget i 2014, er det blitt etterlyst mer stabilitet på stopperplass. Og ikke minst er det blitt etterlyst lederskap.

Kanskje kan Kristoffer Ajer være en løsning på begge deler. 19-åringen lanseres som en mulig forsvarssjef for Norge i lang tid fremover.

– Vil vokse i rollen

Ajer er vant til å ta på seg ansvar. I 2015 ble han som 16-åring tidenes yngste kaptein i Eliteserien.

Jesper Mathisen er blant dem som en stund har ment at Ajer bør inn i Lagerbäcks landslagstropp. Han var midtstopper selv og ser flere kvaliteter hos Ajer som gjør at han er sikker på at den nesten to meter høye vil lykkes.

– Ajer er flink til å trene, ydmyk, læringsvillig, voksen og reflektert. Han vil vokse i rollen, tror TV 2-eksperten.

Jesper Mathisen har stor tro på Kristoffer Ajer som midtstopper.

Ajer startet sesongen på Celtic-benken, men siden midten av desember har han fått full tillit av manager Brendan Rodgers.

– Han har sjarmert supporterne med sine offensive bidrag. Han er veldig pasningssikker og trygg med ballen i og med at han har spilt lenger fremme på banen tidligere, sier Mathisen.

Ajer setter pris på rosen, men som han påpeker:

– Jeg er fortsatt bare en ung gutt på 19 år som er på min første landslagssamling.