Høgmo siterte Martin Luther King

— Ord blir små i møte med terroren, sa landslagssjefen.

KONSENTRERT: Per-Mathias Høgmo på pressekonferanse kvelden før kvelden.
  • Odd Inge Aas

BUDAPEST: Dagen før Norges EM-skjebne skal avgjøres møtte Per-Mathias Høgmo pressen for en siste oppdatering på tingenes tilstand i den norske troppen.

Terroren i Paris kastet naturlig nok en skygge over både pressemøtet med spillerne tidligere på dagen, og på pressekonferansen med Høgmo og kaptein Per Ciljan Skjelbred.

Et av angrepene i den franske hovedstaden var rettet mot Stade de France. Frankrike og Tyskland spilte vennskapskamp på arenaen som skal huse både åpningskamp og finale i neste sommers franske fotballfest.

Les også

Trenerne visste, men fortalte ikke spillerne om terrorangrepet

Kampen ble naturlig nok avbrutt da selvmordsbombere tok med seg flere i døden like utenfor stadion. Det tyske laget tilbragte natten å stadion før de satte seg på flyet hjem.

— Våre tanker går til familiene og alle som lider. I denne situasjonen blir ord så små. Martin Luther King jr. sa at «mørke kan ikke drive ut mørke, bare lys kan gjøre det. Hat kan ikke drive ut hat, bare kjærlighet kan gjøre det». Det er gode ord å minne om nå, sa landslagssjefen.

Også kaptein Per Ciljan Skjelbred prøvde å sette fotballkampen i perspektiv.

— Fotball blir ikke så viktig når du leser om slike ting. Mennesker mister sine foreldre, barn og familiemedlemmer. Fotball har liten mening når folk dør på grunn av så dumme ting, sier han.

Vanskelig utgangspunkt

Når det gjelder det sportslige som tross alt skal skje på ungarernes nasjonalarena: Landslagssjefen kunne melde om optimisme i den norske troppen, til tross for 0-1-tap og et vanskelig utgangspunkt fra første møte på Ullevaal torsdag.

Høgmo la vekt på at laget hans i den kampen kunne ha ledet med to mål allerede etter tre minutter. Skjelbred og Even Hovland brant hver sin store sjanse i åpningen av kampen.

— Vi var forberedt på to tette kamper, og at hjemmekampen kunne bli vanskeligere enn bortekampen. Ungarn har vist at de gir bort veldig få mål, sa han.

Les også

Rushfeldt mener de norske spissene bør takle presset

Mener utvikling er det viktigste

Han prøvde seg også på litt humor da en av de ungarske journalistene spurte om han kunne få sitatene oversatt, i og med at det ikke var noen tolk til stede.

— Han spurte om vi har trent på avslutninger, og vi har trent på avslutninger i to dager nå, sa Høgmo på engelsk, før han forklarte at det hele bare var en spøk.

Groupama Arena sto ferdig i fjor, og har plass til i underkant av 24 000 tilskuere. At lydnivået kommer til å være skyhøyt rundt kvart på ni i morgen kveld er det ingen tvil om.

Mye står på spill, men Høgmo nekter å la alvoret prege forberedelsene.

— Jeg sa til spillerne på møtet at jeg ser ikke på dere som det dere er, men jeg ser på dere hvordan dere skal bli. At dere er i utvikling. Det er det det handler om. At man er i utvikling. At man ikke er sånn eller sånn. I morgen er en ny mulighet. I morgen skal vi score med et smil rundt munnen. For hvert mål skal vi ha et smil rundt munnen. Da er jeg fornøyd.

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.