Kapteinen til Danmarks VM-rival er dømt for doping. Nå får han likevel spille i VM.

Perus landslagskaptein får sone dopingdommen på et senere tidspunkt.

FREM OG TILBAKE: Perus landslagsstjerne Paolo Guerrero får spille fotball-VM etter mye trøbbel. Der skal han blant annet møte Danmark og Åge Hareide.

Peru får bruke sin landslagskaptein Paolo Guerrero i fotball-VM på tross av dopingsaken mot ham. Det har sveitsisk Høyesterett bestemt.

34-åringen var svært viktig da Peru kvalifiserte seg til sitt første VM-sluttspill siden 1982, men ble i etterkant utestengt av Idrettens voldgiftsrett (CAS) i 14 måneder. Det ble funnet spor av det forbudte stoffet benzoylecgonine, som blant annet finnes i kokain, etter en VM-kvalikkamp mot Argentina i oktober.

Peru tok dopingsaken til Guerrero inn for sveitsisk Høyesterett i håp om å få 34-åringen spilleklar til fotball-VM.

Dommen fra CAS gjelder fortsatt, men i en kjennelse sier domstolen at Guerrero får innvilget sitt ønske om å utsette soningen av dopingkarantenen til etter VM.

– Som konsekvens av dette kan Paolo Guerrero delta i VM i Russland, skriver domstolen, ifølge Reuters.

Les også

Hareides VM-motstander går til rettssak for å få kapteinen spilleklar

Takknemlig

– Denne avgjørelsen føler jeg er rettferdig, i hvert fall delvis. Så jeg takker retten i Sveits, skriver Paolo Guerrero til sine 3,7 millioner følgere på Facebook.

Veteranen spiller nå i brasilianske Flamengo. Han har tidligere spilt i Bayern München og Hamburger SV.

Nå ser han frem mot VM hvor Danmark er motstander i Moskva 16. juni.

– Sammen med mine lagkamerater vil jeg gi alt for å glede landet mitt. Det finnes ingen grenser, ingen umulige drømmer. For når vi peruanere blir enig om ting finnes det ingen grenser, skrev han.

Soningen av dopingutestengelsen settes nå på vent inntil sveitsisk Høyesterett på et senere tidspunkt har tatt stilling til saken i den fulle bredde.

Les også

Putin tar til orde for nulltoleranse for doping

Første VM-sluttspill

I kjennelsen går det frem at man har tatt hensyn til at Guerrero ikke skal gå glipp av karrierens første mulighet til å spille et VM-sluttspill.

Både CAS og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har slått fast av veteranen ikke bevisst forsøkte å dope seg.

Guerrero har hele tiden hevdet at han har fått i seg det forbudte stoffet etter å ha drukket kokate, som er en helt lovlig te-drikk i en rekke land i Latin-Amerika.

Guerrero ble først utestengt i ett år. Det ville kostet ham VM-spill, men FIFA reduserte straffen til seks måneder etter anke. Den straffen mente WADA (Verdens antidopingbyrå) var for mild og anket saken inn for CAS-domstolen.

Sveitsisk høyesterett kan overprøve CAS-domstolen nettopp fordi CAS holder til i alpelandet. En beslutning der kan bringes inn for det sveitsiske rettsapparatet.

Likheter med Johaug

Guerreros dopingsak har visse likheter med Therese Johaug-saken. Johaug fikk drømmen om OL i Pyeongchang knust da dopingdommen mot henne ble skjerpet av Idrettens voldgiftsrett (CAS) i august i fjor. Hun ble utestengt i 13 måneder av Domsutvalget i Norges Skiforbund, men CAS økte suspensjonen til 18 måneder.

Den norske langrennsstjernen valgte å ikke anke saken videre til sveitsisk Høyesterett.

– Det er ekstremt liten sjanse å få saken opp, og jeg tror det bare er å sløse bort ressurser. Det er ikke aktuelt å anke den saken. Vi er ferdig med den, og Therese går videre, sa hennes manager Jørn Ernst til Nettavisen i fjor høst.

Les også

Hareide med gode nyheter om Bendtners skade

Møter Danmark

Peru er i gruppe med Åge Hareides Danmark i fotball-VM. I Gruppe C er også Frankrike og Australia med.

Tidligere har FIFA-president Gianni Infantino gitt beskjed om at han ikke kunne hjelpe Guerrero, men spissveteranen har fått sympatierklæringer fra spillere hos sine VM-motstandere, blant annet Danmarks kaptein Simon Kjær.

Hareide forsvarte at Kjær uttalte seg til støtte for at Guerrero skulle spille VM.

– Sannsynligvis handler dette om støtte av ren medmenneskelig karakter, hvis spilleren selv vet at han er uskyldig fordi det var kokain i teen hans. Det handler ikke at vi går imot dopingreglementet, sa Danmarks norske landslagssjef.

(100% Sport/NTB)