Hareide ut av VM etter straffedrama: – Dette er fotballens brutalitet

Tre strafferedninger fra Kasper Schmeichel var ikke nok. Dermed er VM-eventyret over for Åge Hareide og Danmark.

Åge Hareide fortviler underveis i kampen mot Kroatia. VM-eventyret endte i kvartfinalen.
Åge Hareide gir instrukser til sine danske spillere i åttendedelsfinalen mot Kroatia.

Kroatia-Danmark 1–1 e.e.o. (3–2 i straffesparkkonkurransen)

NIZJNIJ NOVGOROD: – Jeg tror dette laget kunne gjort det veldig godt i den neste runden, hvis vi hadde kommet oss videre, sa Åge Hareide til Aftenposten.

Så smilte han og så litt tomt ut i luften et par sekunder.

For det blir ikke noen neste runde. Det er over nå. VM er slutt for Danmark, som må reise hjem etter å ha blitt slått ut på det mest dramatiske vis.

Hareide viste til norsk forskning som skal ha påvist at spillere i en straffesparkkonkurranse har puls og adrenalin som en soldat i en krigssone når alt skal avgjøres. Det var omstendighetene, og for Danmarks del førte det til tre bom på fem skudd, en miss mer enn motstanderen.

– Det er fotballens brutalitet, jeg unner ingen dette øyeblikket. Det er adskillig bedre å være på den andre siden, med gleden, sa Hareide.

Etter kampen samlet han spillerne sine og førte dem bort til de røde og hvite supporterne.

– Det var våre tre kanskje mest sikre som bommet, sa Hareide, som la til at han er veldig stolt over det hans elever hadde utrettet.

Sunnmøringen kunne skrive både norsk og dansk fotballhistorie søndag kveld, men det endte i stedet med fortvilelse for mannen som kunne blitt tidenes første nordmann i en VM-kvartfinale i et herre-VM.

Schmeichel den store helten

Kampen startet og sluttet på det aller mest dramatiske vis, da får det heller gå at de 110 minuttene innimellom var alt annet enn underholdende.

Ventetiden var imidlertid verdt det da det ble et utrolig straffeoppgjør som til slutt ble avgjørende.

Keeper Kasper Schmeichel reddet først et forsøk fra Luka Modric da det bare var fire minutter igjen av ekstraomgangene. Skuddet fra 11-meteren tok han i fast grep, til stor jubel fra både pappa Peter, Hareide og resten av «de danske drenge».

– Jeg har ikke ord akkurat nå. Jeg synes vi hadde fortjent å vinne kampen, vi hadde flest sjanser og var klart bedre. Likevel er vi ute. Jeg vet ikke hvordan vi skal komme oss over dette, og det går nok litt tid før vi klarer det, sa han etter kampen.

Dermed måtte det ti nye spark fra 11 meter til for å avgjøre hvem som skal møte VM-vert Russland i Sotsji til lørdag.

Kasper Schmeichel gjør en av tre strafferedninger mot Kroatia, men det var likevel ikke nok til å sende Danmark til kvartfinalen.

Bom, bom, bom, bom og bom

Det var tydelig at dette var en situasjon spillerne ikke er vant til å være i. Kun halvparten av forsøkene gikk i mål.

Først bommet både Christian Eriksen og Milan Badelj, deretter satte Simon Kjær, Andrej Kramaric, Michael Krohn-Dehli og Luka Modric ballen mer eller mindre sikkert i mål.

Da så Lasse Schöne bommet så det mørkt ut for Hareide, men Schmeichel hentet frem nok en redning på skuddet fra Josip Pivaric.

Da heller ikke Nicolai Jørgensen klarte å overliste Danijel Subasic var danskene igjen helt avhengige av sin målvakt. Denne gangen kunne ikke Schmeichel redde dem, for Barcelona-spiller Ivan Rakitic sendte Leicester-keeperen feil vei og ut av VM.

Danijel Subasic ju bler etter at også han reddet tre straffespark i åttendedelsfinalen.

Den eventyrlige starten

Det er et yndigt land, sang Hareide med innlevelse før kampen, og lukket øynene litt da han kom til Vort gamle Danmark skal bestå.

Og det ble utvilsomt en «yndig» start på kampen. Danske ansikter viste at de nesten ikke kunne tro det selv da de jublet for scoring allerede etter 57 sekunder.

Hareide ga noe overraskende venstreback Jonas Knudsen VM-debuten. Han kaster langt, skulle det fort vise seg. Fryktelig langt.

Ballen havnet til slutt hos Mathias Jørgensen, som var mer enn heldig da avslutningen både gikk via armen til keeper Danijel Subasic og stolpen før den trillet over rolig over streken.

Les også

VM-sensasjon av Russland: Spania slått ut av VM etter straffedrama

Mathias Jørgensen sendte danskene i ledelsen før ett minutt var spilt mot Kroatia.
Åge Hareide jubler etter den sjokkartede starten mot Kroatia.

Fort ned på jorden igjen

Hareide jublet, men ledelsen skulle ikke bestå særlig lenge. Det tok ikke mer enn 160 sekunder før han slo ut armen i fortvilelse etter en solid kræsjlanding. Baklengsmålet kunne danskene takke seg selv for.

En Henrik Dalsgaard-klarering bidro ikke til annet enn å skyte ned en medspiller Andreas Christensen, og dermed var Juventus-målsniken Mario Mandzukic nådeløs.

Mario Mandzukic jubler etter å ha utlignet før fire minutter var spilt.

Etter den vanvittige åpningen tapte underholdningsverdien i kampen seg noe voldsomt.

Tempoet sank nemlig enormt, selv om Ivan Perisic og Dejan Lovren hadde hver sin store sjanse, i tillegg traff et Christian Eriksen-innlegg oversiden av tverrliggeren.

Det var de 40 minuttene etter sjokkstarten oppsummert.

Kroatene var i overtall på tribunene, og det virket også som at russerne hadde mer sansen for sine sørslaviske brødre enn for en gjeng skandinaver med en sunnmøring som sjef.

Les også

Veteranen måtte tåle hån i forrige VM. Nå vil han for alltid være en av russisk fotballs aller største.

Ante Rebic får hjelp av dommeren til å komme seg på beina igjen.

Tamt og kjedelig

Sjansene uteble i den andre omgangen.

Klokken bikket både 50, 60 og 70 spilte minutter uten noe som minnet om en målsjanse.

Den første lille muligheten var det danskene som fikk, men denne gangen manglet Jørgensen både dyktighet og hell.

Et par skuddforsøk senere var ordinær tid spilt, uten flere scoringer.

Dermed var det klart for ekstraomganger.

Luka Modric var stor i gruppespillet, men var mer anonym mot danskene.

Straffebom nummer 1

Hareide trasket rundt og snakket med spillerne. Så samlet han dem i en ring og ga dem en gnistrende peptalk før han sendte dem ut i krigen igjen.

Nok en gang skapte et fryktelig langt Knudsen-innkast kaos foran Subasic, og ni minutter ut i det første ekstrakvarteret skjøt innbytter Lasse Schöne like utenfor.

En annen reserve, Pione Sisto prøvde seg tidlig etter det andre sidebyttet, men heller ikke han traff mål.

Modric hadde vært uvanlig anonym lenge, men plutselig trakk han en helt ekstrem gjennombruddspasning ut av ermet. Ante Rebic rundet Schmeichel, men i det han skulle sette ballen i tomt mål ble han meid i bakken av målscorer Jørgensen.

Modrics straffe var på ingen måte ekstrem, den var løs og dårlig plassert og havnet i fast grep hos Schmeichel.

Dermed levde håpet for danskene helt til 10 nye straffespark var tatt. Da var det slutt.

Hareide samlet spillerne og sendte dem bort til de danske supporterne, som takket for tapper innsats.

I motsatt ende av banen jublet kroatene for at deres drøm om VM-medaljer fortsatt lever.