Nå er FIFA-tysteren utestengt på livstid

Chuck Blazer (70) er en av FIFA-historiens mest korrupte menn. Nå – to år etter at han trakk seg – utestenges han fra organisasjonen.

Chuck Blazer (t.v), her sammen med FIFA-president Sepp Blatter, var i sin tid en av FIFAs mektigste. Nå er han utestengt på livstid fra organisasjonen.

FIFA utestengte torsdag Chuck Blazer for resten av livet på grunn av hans rolle i korrupsjonsskandalen som har blitt rullet opp.

Det har en uavhengig etikkkomité avgjort.

– Blazer har begått mange og ulike handlinger av uredelighet kontinuerlig og gjentatte ganger i løpet av sin tid som en tjenestemann i forskjellige høytstående og innflytelsesrike stillinger i FIFA og CONCACAF, skriver Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Brukte skjult mikrofon i FBI-oppdrag

Blazer er trolig en av FIFA-historiens aller mest korrupte menn. Han har blant annet innrømmet at han tok imot bestikkelser i forbindelse med tildelingen VM i 1998 og 2010. I 2011 ble han arrestert, og siden har han fungert som FBIs informant. For å få redusert straff gikk han med på å møte andre FIFA-medlemmer med skjult mikrofon for å avdekke den omfattende korrupsjonen i fotballorganisasjonen.

Blazer har derfor spilt en sentral rolle i korrupsjonsskandalen som har kommet mer og mer frem i lyset det siste halve året.

DOKUMENT: Slik er FIFA-historien: Kofferter med cash, luksusleiligheter til pampenes katter og milliarder under bordet

Blazer var i mange år medlem av Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) innflytelsesrike eksekutivkomité. I tillegg var han generalsekretær for Concacaf, fotballorganisasjonen for Nord-Amerika, Karibia og Sentral-Amerika.

Luksusleilighet til kattene

Concacaf styrte han som sin egen lommebok. Mens organisasjonen holdt til i 17. etasje i det prestisjefulle Trump Tower på Manhattan i New York, betalte Concacaf for Blazers bolig i 49. etasje. Luksusleiligheten var på rundt 200 kvadratmeter, hadde utsikt over Central Park og kostet 145.000 kroner i måneden. I tillegg punget organisasjonen ut med snaut 50.000 kroner i måneden for en mindre naboleilighet. Der bodde Blazers katter.

Les mer om Chuck Blazers historie her.

Den tidligere FIFA-toppen har siden 2011 samarbeidet med amerikanske myndigheter, og fungerte som FBIs informant. I vitnemål med FBI har Blazer innrømmet at han og andre tok imot bestikkelser før tildelingen av VM-sluttspillene i 1998 og 2010.