Fotball

Derfor er Fana blitt en talentfabrikk

Fire Fana-spillere er blitt kalt opp til Norges G17— og G18-landslag siden 2012. - Det er uvanlig for en breddeklubb, sier landslagstreneren.

TAKKNEMLIG: Peter Eikeland (til v.) mener hovedtrener Rune Vindheim (til h.), sportslig leder Mads Vik Tvedte (i midten) og de andre i Fana Fotball gjør en god jobb med å forvalte klubbens talenter.
  • Magnus Wikan

Til helgen drar Fana-keeper Peter Eikeland (17) til Slovakia for å representere Norges G18-lag i Slovakia cup, hvor de blant annet skal møte Russland og Tsjekkia. At unge Eikeland, som er sønn av tidligere Brann-keeper Bjarte Eikeland, er med i landslagstroppen, er i seg selv ikke oppsiktsvekkende. Den høyreiste keeperen voktet, tross alt, målet i 2. divisjon stort sett hele høstsesongen i fjor.

Det som imidlertid er oppsiktsvekkende er at Eikeland fører seg inn i en etter hvert så imponerende rekke av Fana-spillere på landslaget.

TALENT: Peter Eikeland blir sammenlignet med Odd-keeper Sondre Rossbach av Fana-trener Rune Vindheim. - Dersom Rossbach er det største keepertalentet i Norge, må Peter omtales som ett av de største, sier Vindheim.

Da Mathias Dyngeland (nå i Sogndal) ble tatt ut på G17-landslaget i 2012, var han den første Fana-gutten til å spille landskamp mens han fortsatt var Fana-spiller. Siden den gang har Mattias Totland (nå i Vålerenga) og Marius Wichne (nå i Nest-Sotra) spilt landskamper som Fana-spillere. I helgen blir altså Eikeland den fjerde.— Det jobbes godt i miljøene utenfor toppfotballen, men at en breddeklubb har så mange landslagsspillere på så høyt aldersnivå er uvanlig, sier G18-landslagstrener Eirik Horneland.

I tillegg har to Fana-spillere født i 1999 vært på landslagssamlinger nylig.

Fana plassert på fotballkartet

I det gamle klubbhuset på Nesttun idrettsplass tar Mads Vik Tvedte og Rune Vindheim landslagsuttaket med knusende ro. Klubbens sportslige leder og hovedtrener, som begge er ansatt på heltid, sier Fana er godt plassert på det norske fotballkartet, og at både landslagsledelsen og toppklubber er nysgjerrige på hva de holder på med.

Men de forstår likevel at antallet landslagsspillere kan virke overraskende på hvermannsen.

— Folk tror gjerne at fordi man spiller med en logo som man kjenner fra TV på brystet, så skal man være på landslaget. Det er en holdning som er i ferd med å endre seg. Når jeg har vært på landslagssamlinger har det vært naturlig å snakke om Fana. Selv på U21-nivå har jeg opplevd å gjøre det, sier Vindheim.

- Hva gjør dere riktig i Fana?

— Vårt mål er at vi skal ha fotball for alle, både for dem som kun vil ha det kjekt og for dem som vil satse. Og for de ungdommene som vil satse, legger vi til rette for mye trening, sier sportslig leder Tvedte.

Trener mye

Spillerne får i tillegg til kveldstreninger tilbud om tre morgentreninger i uken, samt ekstratreninger om man vil trene fysikk.

— Alle disse treningene har også et godt faglig innhold, legger Vindheim til.

FOKUS PÅ UTVIKLING: Trener Rune Vindheim (til v.) og sportslig leder Mads Vik Tvedte (til h.) er mer opptatt av individenes resultater enn lagets. I alle fall i aldersbestemte klasser.

Med seg i teamet rundt A-laget har han denne sesongen fått de tidligere toppspillerne Trond Egil Soltvedt og Markus Jonsson. Det er til god hjelp til Eikeland og de andre unge spillerne på 2.-divisjonslaget. Og dem er det mange av. Da BT besøkte Fanas trening var to spillere født i år 2000 involvert i økten.— Vi ønsker at hver enkelt spiller skal bli utfordret på sitt nivå, og vi er ikke redd for å gi spillere sjansen på A-laget, sier Tvedte.

Keepertalentet Eikeland fikk sin debut på A-laget allerede som 15-åring.

— Fana er veldig flinke til utvikle talentene sine. De er flinke til å gi unge spillere sjansen og gir oss muligheten til å hospitere på A-laget som veldig unge. Jeg var 14–15 år da jeg trente med dem, det har gjort at jeg er blitt mye bedre, sier han.

Skal spille 1. divisjon i 2017

Denne sesongen skal Eikeland konkurrere om keeperplassen med tidligere Brann-keeper Ådne Nissestad. Om Fanas sesong blir en suksess, bør dermed ikke stå på keepersituasjonen.

- Hvordan vil Fana gjøre det i årets 2. divisjon?

— Årets serie blir tøff og jevn, men jeg har egentlig god tro på at vi kan slå ifra oss. Vi har en gruppe med gjennomtrente spillere, som spiller med mye ungdommelig pågangsmot, sier Tvedte.

Sesongen er uansett bare et steg på veien mot det store målet: 1. divisjon allerede i 2017. — Og det med nesten kun egenproduserte spillere, påpeker Vindheim.

Fana starter sesongen med hjemmekamp mot en av opprykksfavorittene, Vindbjart, søndag.

Les også

Frykter at ny byarena kan bli slukt av kulturen

Les mer om

  1. Fotball 2. div
  2. Fana IL Fotball