Fotball

Johansen: - Ikke redd for å mislykkes

Per-Mathias Høgmos menn vil bli målt på én ting når EM-kvaliken starter tirsdag. Men spillerne føler ikke ekstra press.

Stefan Johansen mener han har et ansvar overfor Norge når han spiller på landslaget.
  • Kjetil Flygind

ULLEVAAL (aftenposten.no): Med uttalt krav om EM-spill i Frankrike i 2016 vil det være svært målbart å si om "prosjekt Høgmo" er en suksess eller ei.

— Vi må se lenger enn kun denne kvaliken som begynner nå. Vi bygger for fremtiden, men samtidig må vi lære av historien. Jeg er ikke enig at dette prosjektet vil være mislykket selv om vi eventuelt ikke skulle gå til Frankrike. Klarer vi å hente ut de marginene som vi ikke har hatt gjennom 2000-tallet, så kan dette bli veldig bra. Og skulle det ikke gå nå, så vil vi klare det senere, sier Tom Høgli.

Les også

Hjelp Høgmo med laguttaket

FC København-spilleren (30) er blant veteranene på Per-Mathias Høgmos nye landslag med sine 41 landskamper. Generasjonsskiftet har gjort at den forrige U21-generasjonen nå er blant stammen i laget som har fått i oppdrag å spille Norge til et mesterskap igjen, det første siden EM i 2000. Sistemann ut av "nesten-generasjonen" var eks-kaptein Brede Hangeland med sine 91 landskamper. Nå er det yngre krefter som skal forvalte den norske fotballtradisjonen videre, og i morgen begynner alvoret.

— Ansvar overfor landet mitt

. Jeg er ikke redd for å mislykkes. Hvorfor skal man være redd for å spille fotball? Det var jo ingen overraskelse at forbundet satte seg som mål at Norge skulle til EM i 2016. Og det er jo målet til oss spillere, også. Å spille fotball er jobben min, det er det gøyeste jeg vet, men jeg går ikke rundt og redd for ikke å lykkes. Slik jeg ser det er det ingen i denne troppen som går rundt og kjenner på et ekstra press fordi den forrige generasjonen ikke kom til et mesterskap, heller. Jeg har et ansvar overfor lagkameratene mine og for landet mitt. Omgivelsene og folk rundt får bare mene hva de vil om oss, sier Stefan Johansen.

Les også

- Ekstremt positivt at de støtter prosjektet

Han er en av åtte spillere i Høgmos A-tropp som spilte U21-EM i fjor sommer.I Aftenposten lørdag ga generalsekretær Kjetil Siem full støtte til Per-Mathias Høgmos påbegynte prosjekt, og lempet også på kravet om at alt annet enn EM-deltagelse for Norge om to år ville være uakseptabelt.

— Jeg synes det er svært positivt at ledelsen i NFF støtter opp om prosjektet vi jobber med langs mange akser. Samtidig er jeg og spillerne ekstremt opptatte av og motiverte for å komme til EM. Det er vårt resultatmål og vi jobber fast etter det. Vi er på en reise, sier Høgmo om det han beskriver som en forståelse fra NFF.

Høgmo: - Positivt press

— Føler du et annet press for å nå dette målet nå enn da du ble ansatt for et år siden?

— For meg som jobber med spillerne og støtteapparatet daglig, så er det nettopp det dette handler om. Det eneste presset jeg opplever er av positiv karakter. Vi driver hverandre fra dag til dag, og vi stiller krav for at vi skal bli en enda bedre fotballnasjon.

— Vi begynner å bli så internasjonale på så mange områder: på treningsmetoder, forberedelser, metodikk, mange ting. Det er en suksessfaktor. Jeg er sikker på at vi er på rett vei, sier Tom Høgli.

Blomstring

Tarik Elyounoussi er plutselig for en veteran å regne på landslaget, med sine 26 år og 32 kamper. Bundesligaproffen vet godt hvordan det føles nesten å klare å innfri målet som settes.

— Jeg får virkelig ikke håpe dette også blir en "nesten-gruppe". Det er en ung gruppe her nå, det kan ta tid før vi klarer å få alle til å blomstre samtidig. Men jeg håper vi skal få se det allerede i denne kvaliken. Dette er jo en ny start for Norge. Vi er i utvikling, det er en ny gruppe spillere, det er et nytt støtteapparat, men jeg ser all kompetansen og kvaliteten som er her. Og selv om målet er å gå til EM må vi også kunne se lenger frem enn kun denne kvaliken som starter nå, sier Hoffenheim-spilleren.

Les også: Høgmo nektet å snakke om Italia-strategien

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Italias herrelandslag fotball