Fotball

«Nå vet spillerne hva som kreves»

KOMMENTAR: God fotball, ikke akkurat. God innsats, ja virkelig. Målsjanser, nesten ingen. Men seier er viktigst uansett.

Endelig kunne Norge juble over seier mot et bedre lag.
  • Ola Bernhus
    Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

(Norge – Nord-Irland 1-0)

Norge har fortsatt ikke et lag som skaper målsjanser mot bra motstand. Men mot Nord-Irland hadde Norge det som har vært savnet gjennom hele denne VM-kvalifiseringen, kompakt forsvarsspill og seiersvilje i hver eneste duell.

Les også

Dommerens beslutning fikk Kjetil Rekdal til å fyre løs: – Det er helt latterlig

Lars Lagerbäck hadde neppe anmodet om noe mer.

Grunnmuren

Med forsvarsspill skal landet bygges. Oversatt – den som skal løfte et fotballag helt opp fra bunnen, må begynne med forsvarsspillet. Det vet Lagerbäck mye om.

Ola Bernhus.

Skal fotballspillere bli trygge på jobb – og uten trygghet blir det heller ingen kreativitet – må de stole på at motstanderen ikke kommer lettvint til det. Småflaue baklengsmål har ødelagt for det norske A-landslaget gang på gang. Det er nok å minne om den første kampen mot Nord-Irland, eller den ferske bortekampen mot Tyskland.

Les også

19-åringen imponerte Lars Tjærnås: «Er allerede en nøkkelspiller»

Unngikk tabbemålet

I et lag som ikke har fått det til over lengre tid, blir et tabbemål som å helle rett ut, den selvtilliten de har prøvd å bygge seg foran kampen.

Derfor var det ikke så ille at førsteomgangen mot Nord-Irland var kjedelig. Norge fikk til det som treneren ganske sikkert hadde terpet mest på. Tett, konsentrert forsvarsspill.

Nord-irene skapte ikke noe som helst, og Norge hadde i hvert fall at par småmorsomme langskudd, ved Birger Meling og Stefan Johansen.

Les også

Bendtner fra start for Danmark for første gang på nesten to år

Så selv om blokken gapte hvit og åpen mot oss, kunne vi i det minste skrive et par små plusser ute i margen etter første omgang. Pluss for kompakt forsvarsspill, pluss for arbeidsvilje og lyst til å duellere. Fotball begynner der.

Muskelfotball

Det var ikke overraskende at det var få målsjanser. Nå som også Norge hadde fått strammet musklene, var det to lag som var i stand til å duellere hverandre i senk. Det er fascinerende å være vitne til for dem som er mer opptatt av fotball som kampsport enn som ballspill. Det er det som teller i landskamper, å vinne.

Langsiktig lagbygging, det hører mer klubbfotballen til.

Les også

– Han har fått ufortjent mye pepper

Derfor ga det gleder å se hvor konsentrerte de fire norske backene var, og hvordan det ble kjempet og løpt oppover banen, ikke minst av spiss Alexander Sørloth. Han så ut til å kose seg der oppe blant irske pannebrasker.

Forsvarsoppvisning

Men mål? Andreomgangen fikk vise, men det var bare Tyskland som hadde scoret på Nord-Irland i denne kvalifiseringen.

Det var lett å skjønne. Norge øste på og oppnådde et markant overtak, men det nordirske forsvaret slipper ikke gjerne en ball igjennom, knapt nok lys.

Klønemål teller

Det norske presset hadde ikke gitt egne sjanser, men det ga et nordirsk selvmål, riktig klønete. Michael McGovern og Chris Brunt får dele på flausen.

Lagerbäck kan velge å se målet som en belønning for iherdig arbeid og god lagmoral. Egentlig er det ganske saklig å si det slik.

Les også

Sørloth om statistikken for Norge: – Jeg skal få pyntet på den

At dommerne på overtid strøk Alexander Søderlunds mål til 2–0 (hvordan kunne de?), spilte liten rolle.

Norge kunne sope inn tre nye poeng – og dermed sju utenom dem vi fikk mot San Marino – uten at det endret inntrykket av en mislykket VM-kvalifisering.

Det viktigste er at Lagerbäck har funnet en grunnmur. Nå vet spillerne hva som kreves av innsats, og de fleste av dem får være med på ferden videre – kanskje mot EM 2020?

Les mer om

  1. Lars Lagerbäck
  2. Norges herrelandslag i fotball
  3. Nord-Irlands herrelandslag fotball