Fotball

- Sekundene teller ved hjertestans

<p>Dersom en person faller sammen med hjertestans, må noen umiddelbart sette i gang hjerte— og lungeredning.</p>

Sogndal 20110925.Branns Carl-Erik Torp måtte bæres av banen mot slutten av eliteseriekampen mellom Sogndal og Brann på Fosshaugane Campus i Sogndal.Foto: Tor Yttri / Scanpix
  • Trond Nygard-sture

Det sier spesialist i hjerte— og idrettsmedisin, Erik Ekker Solberg.

Solberg gjorde en studie av hjertestans i forbindelse med fysisk aktivitet på 90-tallet. Den viste at 23 personer mellom 15 og 34 år døde av hjertestans fra 1990 til 1997. De fleste i forbindelse med fotball eller løping.

Når fotballspiller eller for den saks skyld en annen i vår nærhet, får hjertestans, teller sekundene, påpeker Solberg.

— Først må man konstatere om det er hjertestans. Så må man legge pasienten i ryggleie og forsikre seg om at luftveier er frie og så begynne med brystkompresjoner. Det vil si å trykke på brystkassen slik at hjertet kommer i gang igjen. Det finnes regler for hvor raskt og hardt det skal være: Ca. 100 pr. minutt, og brystet skal trykkes ned et visst antall centimeter, forteller han.

  • Vi følger Eliteserien: Siste nytt om klubbene her

Er det en hjertestarter i nærheten, må den anvendes så raskt som mulig, forteller Solberg. Hjertestarteren gir støt med den hensikt å få hjertet tilbake i riktig rytme.

- Det finnes mange varianter av hjerteforstyrrelser: Hjertestans, uregelmessig hjerterytme, at hjertet slår altfor fort.

- Hvordan vet vi om det er hjertestans som er problemet?

- Vi må sjekke om pasient er ved bevissthet, om han puster og om det er puls. Hvis alt peker i retning av hjertestans, så er det viktig å komme raskt i gang , sier han.

En lang rekke fotballspillere har fått hjertestans eller -flimmer. Her er noen:

Salamanca-spilleren Miguel Garcia (31) fikk hjertestans i en kamp mot Real Betis i oktober i fjor. Ved bruk av hjertestarter fikk leger liv i ham. Det ble senere konstatert hjerteinfarkt.

Sevilla-spilleren Antonio Puerta (22) døde av hjertestans i 2007 en halvtime inn i en kamp mot Getafe. Etter at leger hadde fått liv i ham, gikk han i garderoben alene. Der kollapset han. Noen dager senere døde han.

Espanyol-spilleren Daniel Jarque døde av hjertestopp i august 2009. Han fikk hjertestans mens han snakket med kjæresten sin på telefon.

Ikke lenger etter Ståle Solbakkens overgang til FC København i 2000, ble karrieren hans stoppet av hjertestans. Under trening varte hjertestansen i hele syv minutter. Solbakken fikk operert inn en hjertestarter. Han fulgte også legenes råd om å legge opp som spiller.

Tom Nordlie reddet i 2002 livet til Sandefjord-spilleren Per Martin Haugen da han kollapset på trening. Nordlie utført hjerte- og lungeredning på ham.

I 2007 ble Anders Rambekk sendt til sykehus med hjerteflimmer under en kamp mellom Lillestrøm og Brann.

Evander Sno (23) falt om midtveis med hjertestans i en reservelagskamp mellom Ajax og Vitesse i september i fjor. Hjelpemannskaper brukte hjertestarter på ham. Han overlevde.

Les også

  1. Brann-legen: &ndash; Det er fantastisk at han lever

  2. Disse spillerne har også fått hjertestans

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien