Stovnergutten El Ghaouti skal løfte Bryne til nye høyder

Han har fem seriemål på ni kamper, han vippet Viking ut av cupen, onsdag kveld kan 28-åringen med sin mangfoldig bakgrunn bringe Bryne til kvartfinalen.

Omar Fonstad El Ghaouti er 28 år. Målet er å løfte Bryne til Obosligaen og bidra minst ti år til.
  • Egil Ø. Nærland

– Ull/Kisa er ikke kjempefavoritt, sier Omar Fonstad El Ghaouti sånn helt uten videre. Helt naturlig. Han snakker om fjerderundekampen i cupen på Jessheim.

Aftenbladet sitter sammen med norskmarokkaneren på Espresso Bar, en nyetablering i Bryne, en bar med hyggelige, dust grønne lenestoler, like avslappende i stilen som Fonstad El Ghaouti.

– Jeg har ikke angret ett sekund, jeg har kommet til en klubb som er proft drevet, like bra som mange i de to øverste divisjonene.

Nesten ett mål per kamp

– Her blir jeg i flere sesonger, vi skal rykke opp, og jeg vet at jeg kan score like mange mål i Obosligaen som i 2. divisjon, erklærer mannen som har et fantastisk scoringssnitt, 0,83 per kamp etter 123 A-kamper i 2. og 3. divisjon.

Omar Fonstad El Ghaouti med marokkansk far og norsk mor vokste opp på Stovner i Groruddalen. En del av Oslo som gjerne er omtalt i media av mindre hyggelige grunner, gjengkriminalitet blant annet.

Fonstad El Ghaouti snakker om et helt annet miljø, et miljø og en bakgrunn han ikke ville vært uten.

Flott oppvekst på Stovner

– Jeg opplevde aldri dette i oppveksten. Min mor bor der fortsatt, hun kjenner heller ikke til gjengkriminaliteten. I stedet fikk jeg den beste oppveksten du kan tenke deg.

– Et flott, flerkulturelt miljø, jeg har venner for livet fra mange ulike land.

Omar Fonstad El Ghaouti har funnet «sin» klubb på Bryne. - Her trives jeg i klubben og på stedet, sier 28-åringen.

– Vi spilte fotball, alle spilte fotball. Vestli IL og Bjerkealliansen, og så hospiterte vi i Lørenskog.

– Da vi var i tenårene, laget vennegjengen et futsallag. Vi kvalifiserte oss til eliteserien, vant denne og NM.

– Jeg har spilt landskamper i futsal, lærte mye om å bruke kroppen, mye fysikk, mye ballkontroll, mye teknikk, forteller Fonstad El Ghaouti.

Juniorgull med Stabæk

Han valgte Norsk Toppidrettsgymnas og Stabæk som 16-åring. Han vant junior-NM med klubben i 2008, var nær kontrakt, men klarte ikke konkurrere ut Daniel Nannskog, Veigar Pall Gunnarsson og Ola Kamara.

– Det handler om å være i rett klubb til rett tid, og så handler det om å ha en trener som tror på deg. Jeg har en følelse av jeg har vært litt uheldig, sier han uten skylde på noen.

Etter Stabæk og et lite mellomspill i Oslo City, åpnet en kamerat dørene på Malta.

– Jeg var skeptisk, men opplevde en liga med voldsomt engasjement, 5–10.000 tilskuere på kampene, inspirert av britisk og særlig italiensk fotball. Fikk tilbud fra Sliema Wanderers, Maltas Rosenborg, ett år kontrakt med oppsjon på ett år til.

– Det gikk veldig bra frem til jul, plutselig kom ny italiensk trener som ikke kunne et ord engelsk. Og jeg kunne ikke italiensk.

Fikk lønn i kontanter

– Presidenten mente det ville gå bra, at jeg kunne forstå gestikuleringen. Vel, det gikk ikke, italieneren fylte utenlandskvoten med fire italienere, åtte andre, argentinere, brasilianere og meg inkludert, ble satt på benken.

– Plutselig uteble lønnen, først én, så to og tre og fire måneder. De ville jeg skulle reise hjem og lovte å ettersende pengene, men jeg koplet inn Niso og dro ikke før de betalte ut - i kontanter og sjekk. Da var vi langt uti juni, smiler Omar Fonstad El Ghaouti.

Året var 2014, stovnergutten dro til Ull/Kisa, opplevde at en ny trener som ville ha ham, Roar Johansen, ble sparket.

Derfor ble det Oppsal i 3. divisjon, 35 mål på 24 kamper, Moss i 2. divisjon, 21 mål på 43 kamper og Fram i 2. divisjon, 19 mål på 27 kamper.

Omar Fonstad El Ghaouti har vært på nippet til kontrakt i større klubber, blant annet Lillestrøm, og han avslo tilbud fra PS Kemi Kings, finsk eliteklubb innerst i Bottenviken.

Han bryr seg ikke om at at enkelte i fotball-Norge vurderer ham som litt typisk 2. divisjonsspiller.

– Jeg vet at jeg kan score like mye i de to øverste divisjonene og skal vise det med Bryne.

Aldri i tvil om Bryne

Spissen var ikke et øyeblikk i tvil da Bryne henvendte seg.

– Klubben var frempå alt i oktober, jeg ble invitert bort og ble overbevist. Her fant jeg en klubb og et sted der jeg ville trives. Etter 19 mål med Fram var interessen der fra flere større klubber, men jeg ønsket ikke flere prøveopphold og signerte allerede i desember.

– Kan Bryne bli «fanget» av 2. divisjon?

– Jeg tror ikke det, bør ikke det. Men nivået er kjempejevnt, du ikke kan ha mange feilskjær. Det ser du i begge avdelingene, ingen siger fra. Det handler om å holde hodet kaldt til oktober.

El Ghaouti er ingen typisk bakromsspiss, ingen typisk møtende spiss, derimot er han allsidig, smart i bevegelsene og ofte på rett sted til rett tid.

– Jeg lever av å bli spilt opp, og om det er noe jeg kunne ønsket, er det at jeg ble «matet» mer i enkelte kamper.

– Vi er best når vi får kontre, men har så mye kvalitet at vi skal tørre å bruke ballen.

– Slår vi Ull/Kisa og går til kvartfinalen, får vi en skikkelig «boost» inn de to siste seriekampene før ferien, mot Arendal og KFUM. Vi har alle muligheter til å gå inn i en lang høstsesong (15 seriekamper) i perfekt posisjon, understreker Omar Fonstad El Ghaouti.

Marokko i VM så klart

PS: Fonstad El Ghaouti vokste opp i Oslo, er norsk, men han har veldig god kontakt med sine marokkanske slektninger, derfor er det ikke tvil om favoritt land under VM som starter torsdag: Marokko så klart.

– Jeg var der senest i fjor, er veldig spent. Vi må vinne åpningskampen mot Iran. Det er nøkkelen, mener han og vet at det blir fryktelig tøffe gruppekamper mot Spania og Portugal.