Fotballens spinnville pengegalopp

De store fotballklubbene i Europa kjøper og selger arbeidskraft for summer tilsvarende norske kommuners årsbudsjetter.

Stjernene i de europeiske toppklubbene håver inn millionlønninger. Cristiano Ronaldo (f.v.), Lionel Messi og Raheem Sterling har alle flere millioner kroner i ukelønn. Det er langt mer enn en gjennomsnittlig norsk årslønn. Vi har sjekket hva man får for spillernes overgangssummer og lønninger.

Overgangsvinduet er åpent. Det samme er lommebøkene til klubbeiere og styreledere rundt om i Fotball-Europa. Men har du noen gang regnet på hva du får for en Raheem Sterling eller for ukelønnen til Cristiano Ronaldo?

Perioden frem til overgangsvinduet stenger siste dagen i august, er som en trykkoker fylt med rykter og spekulasjoner, og beløpene det snakkes om, er som lotterigevinst, drømmer for de fleste av oss.

Men for de 48 millionene som ble delt ut i Viking Lotto sist onsdag, får du knapt en halvgod fotballspiller fra nivå to i England.

Sterling sommerens dyreste

Sommerens dyreste og mest omtalte overgang til nå er Raheem Sterlings (20) overgang fra Liverpool til Manchester City for rundt 560 millioner kroner (kan øke til 625 millioner kroner). Den lynkjappe kantspilleren får ålreit betalt også. 20-åringen håver inn pene 2,5 millioner kroner hver uke.

For den ukelønnen kan den engelske landslagsspilleren ta med seg kone og to barn, og bilen, på danskebåten tur retur vårt naboland i sør 1250 ganger.

Eller så kan familien løse 1136 billetter til dyreparken i Kristiansand, inkludert parkens badeland, for samme svimlende ukelønnen. Eller han kan overraske sin kjære med 28 reiser med Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes — i skipets suite.

Du begynner kanskje å ane omfanget av galskapen.

Les også

Her er alle overgangene i Tippeligaen

Bale og Rygge kommune

Men Sterling er ikke alene om å tjene godt på kvikke bein. Gareth Bales overgang fra Tottenham til Real Madrid sommeren 2013 var på 86 millioner pund. Eller drøye 800 millioner norske kroner. Omregnet til dagens kurs blir beløpet på 1,1 milliarder kroner. Det er mer enn årsbudsjettet til Rygge kommune med sine 15.242 innbyggere.

Og ta med Cristiano Ronaldos overgang fra Manchester United til samme klubb i 2009. Den gang var overgangen verdt 825 millioner kroner. Med dagens kurs blir summen en milliard kroner.

Dermed kostet de to spillerne det samme som det koster å drifte Ringsaker kommune i ett år. I innlandskommunen på Hedemarken bor det drøyt 33.000 personer.

Årslønn: 428 millioner kroner

Ronaldo er blant idrettsverdenens bedre betalte. Årslønnen i Real Madrid, inkludert bonuser, skal ifølge et av de mer velrenommerte økonomimagasinene i verden, Forbes, være på 428 millioner kroner.

I tillegg kommer penger fra sponsoroppdrag, utstyrsleverandøren Nike og så videre.

Ronaldo får overført 8,25 millioner kroner i uken fra sin spanske klubb. Til sammenligning var den norske årslønnen i snitt for 2014 på 503.800 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Portugiserens ukelønn alene er nok til å finansiere ti norske sykehjemsplasser i ett år. Eller til å lønne 17 kommunalt eller fylkeskommunalt ansatte lærere.

Råd til 3000 Iphone

Fotballspillere i vår hjemlige liga tjener også bra.

Best betalte spiller ifølge de siste skattelistene som kom i fjor høst og som gjaldt for sesongen 2013, var Branns Erik Huseklepp med 3,5 millioner kroner i året. Det er under halvparten av hva Barcelonas Lionel Messi tjener — i uken.

Samlet gjeld på 32 milliarder

Martin Ødegaard gikk fra lommerusk i Strømsgodset til en årslønn på rundt 18 millioner kroner i Real Madrid, ifølge den spanske avisen AS.

FÅR GODT BETALT: Martin Ødegaard.

For den summen kan han kjøpe 3000 Iphone av den nyeste sorten, eller betale for kjøreopplæring og førerkort for 600 av Drammens 17-åringer.Mens spillerne i de store klubbene tjener penger i bøtter og spann, sliter flere av klubbene med enorm gjeld. Total gjeld for klubbene i Premier League i England i mars i år, var ifølge Daily Mail på 2,539 milliarder pund. Omregnet til kroner og øre snakker vi da om rundt 32 milliarder norske kroner. I februar i år hadde alle kommunene i Finnmark en samlet gjeld på tilsammen 8,5 milliarder kroner.

Til sammenligning er budsjettet for 2015 for Oslo kommune på i overkant av 60 milliarder kroner.

1. juli måtte Hellas innfri et lån på 1,5 milliarder euro for ikke å gå konkurs.

Småpenger — 14 milliarder kroner - i forhold til gjelden til engelske klubber.