Fotball

Her er forrige lag som vant to år på rad

Hvorfor er det så vanskelig å vinne Champions League to år etter hverandre?

FORRIGE GANG: Marco van Basten holder trofeet som beviser at Milan har vunnet serievinnercupen mot Steaua Buchuresti i 1989. Året etter gjentok de bedriften.
  • Roar Stokke

Det har ikke skjedd siden turneringen het Serievinnercupen, og AC Milan var den europeiske storheten.

Det har ikke stått på forsøkene, ambisjonene og mulighetene, men det virker å være kul umulig. Selv for klubblag som i sin storhetstid virket å være mer enn gode nok. Uten å forsøke å konkludere på hvorfor det ikke har gått, tilfeldigheter — flaks og uflaks - spiller kanskje en større rolle enn hva mange ønsker å innrømme i fotballen. I hvert fall de fra fagsiden av fotballen.

Lettere før?

Det virket å være så mye lettere å gjenskape pokalfangsten i Europacupens unge år. I dens spede begynnelse.

Real Madrid var ikke snauere enn at de vant de fem første sesongene Serievinnercupen ble arrangert. Benfica fra Portugal de to neste. Inter klarte det også på 60-tallet, før både Ajax, med en glitrende Johan Cruyff på laget og Bayern München, med elegante Franz Beckenbauer som libero, vant tre år på rad.

Liverpool klarte det også på 70-tallet, vinne to på rad, et fotballeventyr skapt av trenerlegenden Bill Shankley. Det samme med overraskelseslaget Nottingham Forest, ledet av trenerlegenden, den karismatiske Brian Clough. Liverpool, som også dominerte på 80-tallet, klarte aldri senere å gjenskape prestasjonen med å vinne to år på rad. Michel Platini's straffespark i finalen i 1985 ble resultatavgjørende for at Juventus beseiret de røde fra Beatles-byen i det andre forsøket.

Milan

AC Milan, med de tre flyvende hollendere Ruud Gullit, Marco Van Basten og Frank Rijkaard på laget, ledet av trenerlegenden Arrigo Sacchi, vant trofeet både i 1989 og 1990. Etter det har ingen klart det. Det er 24 år siden. En evighet i fotballsammenheng.

AC Milan har dominert den europeiske klubbfotballen i flere perioder. Også i Champions League. De beseiret Johan Cruyffs «Dream Team», i en imponerende finalen i Athen med 4-0 i 1994, men de tapte året etter 0-1 for et pur ungt Ajax, ledet av Louis Van Gaal.

Ajax hadde mulighetene til å vinne to år på rad året etter, men tapte for Juventus etter straffesparkkonkurranse. Presset ble for stort.

Juventus, som spilte i tre finaler på rad på 90-tallet, vant bare en av tre.

Ikke en gang Real og Barca

Real Madrid hadde fantastiske spillere som blant annet Roberto Carlos, Raul, Redondo, Seedorf og Hierro på laget, de spilte flott fotball, vant tre ganger på fem sesonger fra 1998 til 2002, men aldri to år på rad. Selv ikke de klarte det.

Roar Stokke.

AC Milan, med enda en imponerende utgave var også i tre finaler på fem sesonger, fra 2003 til 2007. De vant to av de tre, men selv ikke Paolo Maldini og co, evnet å vinne to år på rad.Og når selv ikke Barcelona klarte det, i perioden fra 2009 til 2012, under Pep Guardiola, i den absolutte storhetstiden til Puyol, Xavi, Iniesta og Messi, ja da er det vel ingen som klarer det?

Barcelona, som utspilte Manchester United på Wembley i 2011, imponerte frem til semifinalen året etter hvor de rundspilte Chelsea. Etter alle kunstens regler. Men de fikk ikke gjort det viktigste, mot et lag som parkerte to busser foran egen 16-meter, skåret det avgjørende målet. Det var et slags skjebnens ironi, når selveste Lionel Messi, som bøttet inn med mål, fra alle mulige hold og vinkler, smelte det utrolig viktige straffesparket i metallet. Selv ikke fra ellevemeteren skåret det suverene klubblaget.

Real Madrid

Og så var det fjorårets suverene klubblag Bayern München, laget som mange av oss (undertegnede hardnakket) mente ville bli det første laget som gjenskapte suksessen fra fjoråret, og brøt forbannelsen i Champions League.

Med fasiten i hånd så vet vi svaret. Det gikk ikke, ikke dette året heller. Real Madrid var for kloke, gode og effektive. Bayern München gikk fra å vinne semifinalene mot Barcelona med 7-0 sammenlagt i 2013, til å tape 0-5 sammenlagt for Bayern året etter.

Om jeg skal våge å spå hvem det første laget kan bli som kan vinne trofeet to år på rad?

Kanskje laget der det hele startet, helt tilbake til Serievinnercupens unge år, tilbake til de glade 50-årene, kanskje det blir Real Madrid, om de nå bryter sin egen forbannelse og vinner La Decima. Det tiende trofeet, som den stolte klubben har ventet på i 12 laaaange år.

Ancelotti ganger to

De har klubbkulturen, erfaringen, spillerne og pengene til å klare det, og på trenersiden så har de kanskje garantisten for å realisere det, ringreven Carlo Ancelotti.

For de som husker godt, så husker de hvem som spilte sammen hollenderne da AC Milan vant to år på rad. Carlo Ancelotti. En drivende god midtbanespiller var italieneren. Nå en svært dyktig trener. Og han har vunnet Champions League som trener. To ganger, med AC Milan.

Om ikke annet, han vet hva som skal til, men han må overføre den erfaringen, sulten og innstillingen til sine spillere. Det er tydeligvis lettere sagt enn gjort i denne turneringen.

I det korte bildet så må Ancelotti prøve å beseire Atlético Madrid i Lisboa. Det blir vanskelig nok, om han ikke skal løfte blikket og tenke på finalen i Berlin til neste år. Det er en evighet til.

La Decima. Eller Diego Simeone og hans hardkjempende arbeidskollektiv?

Jeg våger ikke å spå en vinner. Klok av skade osv.

Respekt, også bak tastaturet.

Sportslig hilsen Roar

Les mer om

  1. Champions League
  2. Roar Stokke