Fotball

Liverpool kjørte over United i historisk oppgjør

Liverpool ligger godt an til avansement i Europaligaen.

Jürgen Klopp kunne juble for seier i første kamp mot Manchester United i Europaligaen torsdag kveld.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Liverpool — Manchester United 2-0

For første gang møttes de to rivalene i en europeisk turnering. Liverpool ga seg selv et veldig godt utgangspunkt i europaligaen da de slo Manchester United 2-0 torsdag. United er heldige som bare har to mål å ta igjen før returen etter en ny fryktelig kamp.

Hjemmelaget skapte sjanse på sjanse, og United kan takke David de Gea for at det bare står 2-0 før returmøtet på Old Trafford neste torsdag.

Tidligere Manchester United-spiller Paul Scholes er i dag ekspert på TV.

– Liverpool har en bestemt måte å spille på, men jeg aner ikke engang hva United prøvde å gjøre, sa eks-United-stjerne Paul Scholes i sin jobb som ekspert for TV-kanalen BT.

Les også

Har intervjuet 16 Liverpool-kapteiner: - Klubben har en lederkrise

– Fortjent

Daniel Sturridge ga Liverpool ledelsen på straffe etter 20 minutter, og i annen omgang doblet Roberto Firmino ledelsen til 2-0. – Jeg mener det var fullt fortjent. En stor prestasjon fra første til siste sekund. Det er bare snakk om den første kampen, men vi måtte vi og klarte det, sa Liverpool-manager Jürgen Klopp.

I mellomtiden hadde de Gea vært høyt og lavt for å stoppe Liverpool, mens United ikke skapte én eneste stor målsjanse.

– Fansen var fantastisk, elektrisk. Det ga oss mer krefter. De Gea hadde en del gode redninger. Vi skapte masse sjanser og kunne scoret flere, sa Liverpool-kaptein Jordan Henderson, ifølge BBC.

Dermed har Jürgen Klopps menn et stort overtak før returmøtet. United klarte å snu det mot Midtjylland i 16-delsfinalen, men får en mye tøffere oppgave når Liverpool er motstander.

– Liverpool spilte som United pleide før. Det var forferdelig, helt elendig, fortsatte Scholes, som har vært en av Louis van Gaals største kritikere.

Scoret på straffe

Liverpool gikk ut i høyt tempo og presset gjestene tilbake på banen i åpningsminuttene. United klarte knapt å fullføre to pasninger av gangen, og spillerne virket usikre.

Etter 20 minutter fikk også hjemmelaget betalt da Memphis Depay holdt Nathaniel Clyne innenfor sekstenmeteren.

Dommeren pekte på straffemerket, og Sturridge satte ballen kontant i mål fra ellevemeteren.

Målet satte ytterligere fart på Liverpool, og i minuttene som fulgte hadde United én mann å takke for at det ikke kom flere scoringer: David de Gea.

Keeperen stoppet Philippe Coutinho da brasilianeren nærmest hadde åpent mål, reddet da Sturridge fikk en gavepakke av Chris Smalling og parerte da Adam Lallana fikk en fot på ballen like foran mål.

– Jeg må få lov til å si at Liverpool skapte en fantastisk atmosfære. De spilte en veldig god 1. omgang, og vi klarte ikke stå imot deres press, sa United-manager van Gaal, som omtalte Liverpools mål som «billige».

– Det er vanskelig, for 0-2 er et vanskelig utgangspunkt, men vi må skape den samme stemningen som Liverpool klarte, sa nederlenderen videre.

Utnyttet forsvarstabbe

At United fikk ta pause på 0-1 var de heldige med, og hardt pressede van Gaal tok grep før de siste 45 minuttene.

Han la om til tre bak, og trekket så ut til å gi bortelaget mer kontroll på midtbanen. I tillegg virket spilleren kraftig skjerpet sammenlignet med førsteomgangen, men de slet likevel voldsomt med å stresse Liverpools forsvar.

Den første store sjansen i omgangen var også Liverpool som fikk, men Henderson satte ballen over og utenfor fra meget god posisjon.

Ikke lenge etter kom 2-0 til hjemmelaget, og nok en gang var det slett forsvarsspill av United.

Michael Carrick, som kom inn som stopper i pausen, regelrett ga ballen til Lallana, og hans pasning til Firmino ble satt videre bak de Gea.

United fortsatte med noen spede forsøk framover på banen, og kom til noe som lignet en sjanse da Marouane Fellaini headet utenfor etter nesten 85 minutter.

Det var også det nærmeste United kom i en kamp fansen nok vil prøve å glemme så raskt som mulig. (©NTB)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi teller ned til seriestart i eliteserien:

Les også

  1. Liverpool-legendens drømmelag foran storoppgjøret: Gir plass til Ronaldo - ikke til Gerrard

  2. Tottenham ble knust av Borussia Dortmund

Les mer om

  1. Europa League
  2. Liverpool FC
  3. Manchester United