Fotball

TV 2-sending vekker harme: – Det er utspekulert

NFF har engasjert advokater. – Helt i tråd med reglene, svarer TV 2.

Davy Wathne leder TV 2-satsingen FotballXtra. Sendingen ble søndag avbrutt av nyhetssendinger som viste klipp fra Eliteserien. Her introduserer Wathne et klipp i oppsummeringssendingen som begynte klokken 20.

  • Nicholas Bergh
    Journalist

«Velkommen til sportsnyhetene», sa Davy Wathne.

Dette har norske TV-seere blitt godt vant til. Men da TV 2-profilen sa ordene klokken 18.20 søndag, kan det ha vært starten på en rettslig konflikt i TV-Norge.

Før årets sesong betalte nemlig Discovery-gruppen 2,4 milliarder kroner for å få sende Eliteserien og 1. divisjon frem til 2022. Det er selskapet Fotball Media som forvalter disse rettighetene for Norges Fotballforbund (NFF).

I et intervju med Bergens Tidende i mars advarte daglig leder i Fotball Media Knut Kristvang TV 2, om at dersom kanalen la ut klipp fra eliteseriekampene underveis i FotballXtra, ville det komme reaksjoner.

Søndag skjedde nettopp dette, men TV 2 gjorde det på en finurlig måte. FotballXtra ble avbrutt hver halvtime av en nyhetssending som viste de siste scoringene fra Eliteserien.

Les også

NRK-kommentator trekker seg: – En vanskelig beslutning

– Det er utspekulert

Dermed fikk TV 2 Zebra-seerne servert Eliteserie-bilder 17.50, 18.20, 18.50 og 19.20, selv om kanalen ikke har rettighetene. Kanalen mener den såkalte nyhetsretten gir dem mulighet til dette.

I paragraf 45a i Åndsverksloven heter det nemlig at TV-kanaler vederlagsfritt kan «sende korte utdrag fra begivenheter av stor interesse for allmennheten som et annet fjernsynsselsskap har eksklusive rettigheter til å sende fra».

Det hersker imidlertid uenighet om hvorvidt TV 2 tolker regelverket riktig. Problemstillingen rundt nyhetsretten er ikke noe nytt. NRK har tidligere fått kritikk for å vise Eliteserie-klipp i Sportsrevyen.

Les også

Marcus Pedersen avgjorde for Godset etter kontroversiell grisetakling

TV 2s gjennomføring søndag tar konflikten til nye høyder. Hjemme i stua fulgte Knut Kristvang, daglig leder i Fotball Media, spent med på FotballXtra. Nå reagerer han sterkt.

– Jeg synes det er en utspekulert måte å gjøre det på. Her mener jeg TV 2 strekker forståelsen av nyhetsdirektivet for langt, sier Kristvang til Aftenposten.

– De utnytter et regelverk som i utgangspunktet er ment for å sikre nyhetsformidlere tilgang til å dekke begivenheter med allmenn interesse i ordinære nyhetssendinger, kun med det formål å få mer innhold til sine seere i sitt studioprogram som bare sendes søndag når det er norsk fotball. Det blir helt feil slik vi ser det, fortsetter Kristvang.

Sportsdirektør i Discovery/Eurosport Jan-Erik Aalbu har ikke besvart Aftenpostens henvendelser søndag ettermiddag.

Slik ser TV 2 Zebra-sendeskjemaet for neste søndag ut. FotballXtra avbrytes av nyhetssendinger hver halvtime. Foto: Skjermdump, tv2.no

– Det er det beste for seerne

Nyhetsredaktør i TV 2 Jan Ove Årsæther mener kanalen har sitt på det tørre. Han forklarer nyhetssendingene på tidspunkter som 18.20 slik:

– Fordi det er det beste for seerne. Nyhetsretten er en rett til å vise det viktigste som skjer i sportsverdenen. Hensynet til seerne er selve motivasjonen bak denne retten, skriver Årsæther i en tekstmelding til Aftenposten.

– Knut Kristvang kaller praksisen deres for utspekulert. Hva er din kommentar til det?

– NFF må gjerne mene at det er utspekulert. I TV 2 har vi kanaler som viser nyheter hele døgnet, og for oss er dette hel naturlig og helt i tråd med regelverket.

Les også

Kjetil Rekdals TV-opptreden skaper Twitter-storm

– De bare snur kameraet

Like før 18.20 varslet Davy Wathne reklamepause i FotballXtra. Noen minutter senere dukket han opp i en nyhetssending. Der ble blant annet to scoringer fra Stabæk-spiller Ohi Omoijuanfo vist, kun minutter etter at Eurosport viste scoringene. I nyhetssendingen var det også klipp fra Lillestrøm-Sandefjord-kampen tidligere på dagen, samt fra sykkelrittet Flandern Rundt, som TV 2 har rettigheter til.

– De avbryter FotballXtra hver halvtime for en nyhetssending, med samme programleder, og hvor hovedinnholdet er scoringene fra Eliteserien som spilles samtidig. De bare snur kameraet, for å si det på den måten. Det er utspekulert, sier Kristvang.

– Men har ikke TV 2 rett til å selv bestemme når de skal ha nyhetssendinger?

– Jo, TV 2 bestemmer selvfølgelig det selv. Men det er tydelig at de gjør det nå for å styrke FotballXtra, som ikke er en nyhetssending.

Like etter at Eurosports seere fikk se Stabæk-spiss Ohi Omoijuanfo score mot Aalesund, fikk TV 2-seerne se det samme. Her feirer Omoijuanfo (til høyre) nettkjenningen sammen med Moussa Njie. Foto: NTB scanpix

Har engasjert advokater

Knut Kristvang forteller at Fotball Media tok grep allerede for noen uker siden, da ryktene om TV 2s løsning ble tema i mediene. På det tidspunktet engasjerte selskapet advokater til å jobbe med saken.

– I og med at dette er vurderinger av norsk lov, så må vi vurdere rettslige skritt, for å få avklart situasjonen, og for å finne ut om det faktisk er slik at loven gir retten til dette. Tolkningen TV 2 gjør her, er ganske unik, og er definitivt ikke bra for de som har ekslusive visningsrettigheter og klubbene som arrangerer kampene, sier Kristvang.

– Er dere trygge på at dere i TV 2 har loven i ryggen, Årsæther?

– Jeg vil bare ønske NFF lykke til med å stoppe nyhetssendinger. De mente det samme om Sportsrevyen i sin tid. Sist jeg sjekket levde revyen i beste velgående.

Dermed er NFF, representert av Fotball Media, og TV 2 fortsatt totalt uenige i saken. Konflikten kan nå ende i retten. I mellomtiden durer TV 2s FotballXtra-sendinger videre. Neste søndag har Davy Wathne & Co. sendestart 17.30 på TV 2 Zebra.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. TV 2
  3. Fotball
  4. Eurosport
  5. TV