Fotball

Norge i utrolig EM-drama: – Folk var syke i hodet. Jeg så det i øynene deres

RBK-talentet Erik Botheim og Vålerengas Christan Dahle Borchgrevink fullførte ellevill snuoperasjon for G19-landslaget.

Her jubler det norske laget hemningsløst etter snuoperasjonen i sluttminuttene.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

FINLAND-NORGE 2–3

SEINÄJOKI: Det sto 1–2 til Finland. Et frustrert Norge-lag var på full fart mot sitt andre strake tap. EM-håpet hang i en syltynn tråd.

Så dukket innbytter Erik Botheim opp. RBK-talentet stanget inn 2–2-målet. Da våknet Norge til liv, og enda lengre inn i overtiden scoret Christan Dahle Borchgrevink vinnermålet. Plutselig var spillerne ekstatiske - kun minutter etter at alt så bekmørkt ut.

– Jeg følte ikke det var noe depping eller at vi hadde gitt opp. Folk var syke i hodet. Jeg så det i øynene til alle gutta: Her skulle vi klare det. Og det klarte vi. Det er ekstremt deilig, sier Botheim.

Botheim sier han ble ble «sjokkert» da Vålerenga-talentet Borchgrevink scoret rett etterpå.

– Det var eufori. Det var glede. Jeg mistet det helt, sier Borchgrevink selv.

Norge har nå gode muligheter til å gå videre før siste gruppekamp mot Italia.

Her er Erik Botheim etter den dramatiske EM-kampen.
Matchvinner Christian Dahle Borchgrevink var «euforisk» etter kampen.
  • Agentene svermer rundt EM-kampene. Håland (17) og Vetlesen (18) har valgt samme løsning. Les mer her.

Seks endringer

Landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen gjorde hele seks endringer fra 1–3-tapet for Portugal. To av de ga umiddelbar gevinst på 1–0-målet etter 11 minutter.

Eman Markovic skjøt, Finland-keeper Rasmus Leislahti reddet, og Jens Petter Hauge satte returen i mål. Da så det rosenrødt ut for Norge.

Her jubler Finlands spiss Eetu Veitanen for 1–1-målet mot Norge.

20 minutter etterpå var imidlertid én av Norges nykommere involvert igjen, denne gangen på negativt vis. Den belgiske dommeren Jonathan Lardot mente Christian Dahle Borchgrevink var for røff med Eetu Vertainen i feltet. Straffen satte Vertainen kaldt i mål.

Finland har slitt med å markere seg i landslagsfotballen. Men denne G19-årgangen er lovende. I første kamp mot Italia, som finnene tapte 0–1, skapte de sjanse på sjanse.

Finland har dessuten en kvikk kaptein i Saku Ylätupa. Like etter pause snappet han opp en ball på midtbanen – og satte på turboen. Så scoret han etter å ha rundet keeper Julian Faye Lund.

  • Vil du bli bedre kjent med Norges tropp i G19-EM? Da anbefaler vi denne EM-guiden.

Frustrasjon

Da var Norge plutselig i akutt trøbbel. Frustrasjonen begynte å boble. Kaptein Tord Johnsen Salte og Hugo Vetlesen skrek til hverandre. Erling Braut Håland slo ut med armene.

Da satte trener Pål Arne «Paco» Johansen inn RBK-talentet Erik Botheim. Det viste seg å være et lurt knep. For i det 90. minutt stanget Botheim inn utligningen. Og på overtid scoret Christan Dahle Brochgrevink vinnermålet.

Da sluttsignalet lød, jublet de norske spillerne vilt nede på kunstgresset i Seinäjoki.

Da de sikret EM-billetten, snudde de 2–4 til 5–4 mot Skottland. Torsdag viste Norge igjen en bemerkelsesverdig evne til å slå tilbake.

– Det var ikke en spesielt god kamp av oss, men det var en fenomenal avslutning. Det var mer mentalitet enn fotballferdighet, men det var noen fine prestasjoner i de siste situasjonene, sier landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen.

Pål Arne «Paco» Johansen var misfornøyd med det norske laget - rent spillemessig.

Spissen Erling Braut Håland var heller ikke fornøyd med lagets prestasjon.

– Vi er for dårlige i dag også, vi klarer ikke å få til vårt spill. Men det er et eller annet som bor i oss. Vi klarer å få det ut i nesten hver kamp. Jeg er stolt av gutta, sier Håland.

Norges siste gruppespillskamp - mot Italia - spilles søndag. Der avgjøres alt.

Senere torsdag spiller Italia mot Portugal.

Norges lagoppstilling (5–2–3): Julian Faye Lund–Christian Dahle Borchgrevink, Tord Johnsen Salte, Tobias Borchgrevink Børkeeiet, Leo Skiri Østigård, John Kitolano–Hugo Vetlesen, Tobias Christensen–Eman Markovic (Simen Bolkan Nordli 64'), Erling Braut Håland, Jens Petter Hauge (Erik Botheim 73')