Nå spiller Johansen mer enn verdensstjernene

Gamlesjefen var usikker på om Stefan Johansen (24) ville bli toppspiller. — Han var dårlig trent.

UTRETTELIG: Stefan Johansen har spilt mer enn superstjerner som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo siden i fjor sommer.
  • Erlend Nesje

MARBELLLA (Aftenposten): — Jeg trives med jobben min, jeg skal i hvert fall ikke klage over at jeg spiller for mye fotball!

Utenlandsproffer og manglende spilletid har til stadighet vært tema.

Men det gjelder ikke Stefan Johansen. For Celtic-spilleren er blant dem i Europa som spiller mest fotball.

Siden sesongstart i juli i fjor sommer har Johansen spilt hele 53 kamper, 52 av dem fra start, og i 44 av kampene har han spilt samtlige 90 minutter. Totalt har Norges nøkkelmann mot Kroatia lørdag spilt 4568 minutter, eller 76 timer, for Celtic og Norge.

Det er ekstremt mye. Aftenposten har sjekket hvor mye verdens største stjerner spiller.

Det er ingen som slår finnmarkingen.

— Jeg er blitt enda mer nøye på restitusjon og hvordan man trener for å være klar til neste kamp. Jeg har måttet ta grep i karrièren. I Bodø/Glimt var jeg ung og ikke helt fokusert på de viktige tingene. Nå er jeg nødt til å være det. Hvis ikke er det ikke mulig å spille det antallet kamper. Kroppen responderer fantastisk bra, og det er deilig å kjenne at jeg blir bedre jo flere kamper jeg spiller, sier Johansen.

Les også

Folkets lag: Bør Martin Ødegaard starte mot Kroatia?

Var for dårlig trent

Toppfotballsjef Nils Johan Semb hadde den unge utgaven av Johansen på G19-landslaget i 2009 og 2010. Semb var langt fra sikker på om han ville bli en toppspiller.

Stefan Johansen sammen med Martin Ødegaard på landslagstrening i Marbella.

— Jeg var veldig usikker på om han hadde det i seg, om han tok vare på talentet sitt, innrømmer Semb i dag.- Han var en knallgod spiller allerede den gangen. Stefan hadde ferdighetene. Men han var dårlig trent. Vi snakket om det på hver eneste samling, at han egentlig hadde alt, men manglet det fysiske og det som skulle til for å være en toppidrettsutøver i hverdagen. Den gangen var han 18 år og tok aldri steget i Bodø/Glimt selv om han hadde ferdighetene. Men i Godset tok han kjempesteg under Ronny Deila og gjengen der. Jeg fikk nesten sjokk da jeg så hvor store steg han tok.

- Hvilke grep gjorde han?

— Han og Ronny gikk rett inn på det med ernæring, kosthold og trening. Nå er Stefan en topp seriøs utøver, derfor har han også fått fremgangen. Det gleder meg veldig og jeg unner ham fremgangen.

Vil ikke snakke om utviklingsmål

Stefan Johansen har lagt ned enorm innsats for å komme dit han er nå. Nå er han en av de viktigste spillerne i både Celtic og det norske landslaget.

— Jeg har hatt et par utviklingsmål som jeg har klart å jobbe med. Jeg jobber hver eneste dag for å bli bedre. Men når jeg spiller kamper søndag-onsdag-søndag, er det minimalt med tid til å trene.

- Hvilke utviklingsmål har du jobbet med?

— Nei, det holder jeg for meg selv.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har antydet at Johansen er klar for større oppgaver. Selv vil han ikke si så mye.

— Dere får grave så mye dere vil, dere får ikke noe ut av meg på det. Og for å være ærlig: Jeg trives i Celtic, nå er jeg i en klubb som kjemper om trofeer. I mine øyne handler det om å vinne trofeer, da stortrives jeg, sier Stefan Johansen.

10 mål for Celtic

Toppfotballsjefen mener Johansen kan spille på meget høyt nivå i 10 år til. Og at større klubber snart kan komme på banen.

— Hvis han fortsetter slik, vil klubber både fra Premier League i England og Tyskland komme på banen. Jeg tipper engelske klubber følger han. Stefan er en midtbanespiller med så stor intensitet i spillet sitt, han har så god ballbehandling og stor arbeidskapasitet. I tillegg scorer han mål, både fra distanse og ved at han går i «dypet».

24-åringen har 10 mål og åtte målgivende for Celtic, der han har en litt mer offensiv midtbanerolle enn for Norge. Johansen mener det ikke er store forskjellen, det handler uansett om å være involvert i spillet.

- Hvordan skal Norge ta poeng fra Kroatia?

— Vi må tørre å være oss selv. Vi må spille vårt eget spill. Får vi til det, er det mulig å ta poeng.

- Hvor mange flere kamper er det mulig å tyne ut av kroppen?

— Mye mer! Jeg kjenner jo at jeg spiller tre kamper i uken. Men fotball er det artigste jeg vet om.

- Hvor er Stefan Johansen om to år?

— Ha-ha. Da er jeg i Celtic!