Fotball

Dette er Martin Ødegaards høydepunkter som «Martin (16)»

Real Madrid-spilleren er ikke lenger «Martin (16)». I dag fyller Ødegaard 17 år.

INNHOLDSRIKT ÅR: Martin Ødegaard har vært gjennom et år med store oppturer og en god del nedturer.
  • Fredrik Saltbones

I forbindelse med den norske fotballspillerens bursdag har vi oppsummert hans meget innholdsrike år som 16-åring.

17. desember 2014: Fyller 16 år

Martin Ødegaard fyller 16 år. Han har lagt bak seg en sesong der han fikk gjennombruddet sitt i eliteserien, for Strømsgodset. I august ble han tidenes yngste norske A-landslagsspiller og i oktober ble han tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp. Nærmest alle storklubber i Europa ønsker å sikre seg ungguttens signatur.

18. desember 2014: Bayern-interesse

Bayern München har gått offentlig ut og bekreftet at de ønsker å signere Ødegaard. Den spanske avisen Marca hevder at Bayern tilbyr 16-åringen en kontrakt som vil gjøre ham til tidenes best betalte ungdomsspiller.

6. januar: Reiser til Madrid

Ødegaard reiser til den spanske hovedstaden for å trene med Real Madrid. Spekulasjonene svirrer om den kommende overgangen. ”Halve Presse-Norge” bestiller flybilletter og reiser til Madrid.

Dagen etter ser 16-åringen kampen mellom Atlético Madrid og Real Madrid fra tribuneplass på Vicente Calderon, sammen med pappa Hans Erik og agent Tore Pedersen. 8. januar reiser Ødegaard tilbake til Norge i Real Madrids privatfly. Uten noen underskrevet kontrakt i bagasjen. Og uten å si ett eneste ord til pressen.

Martin Ødegaard fikk prisen for "Årets gjennombrudd". Her poserer han med prisen sammen med Alexander Kristoff, som fikk "folkets pris".

10. januar: Pris på IdrettsgallaenMartin Ødegaad får prisen for ”årets gjennombrudd" på Idrettsgallaen.

20. januar: Bekrefter dialog

Strømsgodsets sportssjef Jostein Flo og daglig leder Erik Espeseth møter Real Madrid-ledelsen i København. – Vi er i dialog, ja, bekreftet Flo.

22. januar: Presenteres som Real Madrid-spiller

Ved midnatt ble overgangen bekreftet på Real Madrids nettsider. På morgenen henter et privatfly Martin Ødegaard på Rygge flyplass. Klokken 14.45 kommer nordmannen traskende inn på presserommet ved Real Madrids treningsanlegg Valdebebas, som ligger få minutter fra flyplassen. – Det er en drøm som går i oppfyllelse, enkelt og greit. Det er uvirkelig, og utrolig stort å komme til verdens største klubb. Det er en ære, sa en blid Ødegaard til Aftenposten.

  • Sett denne? Ødegaard tjener bedre enn disse Real Madrid-stjernene

4. februar: Første kamp

Ødegaard spiller sin første kamp i Real Madrid-drakten, i en testkamp for Castilla mot et kinesisk lag fra Bejing.

8. februar: Offisiell debut for reservelaget

Ødegaard får sin offisielle Castilla-debut, mot Athletic Bilbao i Segunda B. 16-åringen ble byttet inn i det 71. minutt. Han rakk ikke å sette sitt preg på kampen i løpet av de 20 minuttene han fikk.

21. februar: Første Castilla-scoring

16-åringen scorer sitt første Castilla-mål, syv minutter ut i kampen mot Barakaldo hjemme på Estadio Alfredo di Stéfano. – Det var utrolig deilig, sa han etter 4-0-seieren.

28. mars: Første A-landskamp fra start

Martin Ødegaard starter sin første landskamp da Norge taper 1-5 borte mot Kroatia. 16-åringen spiller hele kampen. Siden har Ødegaard fått tillit fra start av Høgmo mot Aserbajdsjan (12. juni, hjemme) og Ungarn (15. november, borte).

5. april: Spekulasjoner om overgang

Ødegaard blir sittende på benken i samtlige 90 minutter i Castilla-kampen mot Conquense. I etterkant spekuleres det heftig i om nordmannen kommer til å bli utlånt til en annen klubb. Getafe, Villarreal og Ray Vallecano er blant klubbene som nevnes som aktuelle.

23. mai: Debuterer i La Liga

57 minutter ut i La Liga-kampen mot Getafe på Santiago Bernabeu, får Martin Ødegaard sin offisielle førstelagsdebut. Nordmannen erstatter Cristiano Ronaldo og får en god klem og et klapp på ryggen fra superstjernen idet han entrer banen. – Dette er en veldig spesiell dag. Jeg er utrolig stolt og glad, sa Ødegaard til klubbens TV-kanal etter debuten.

Juni: Bokutgivelse

Den første boken om Martin Ødegaard blir utgitt. Den dansken journalisten Michael Qureshi har skrevet boken, som i ettertid har vært omstridt av flere grunner. Blant annet på grunn av kildejuks og at Ødegaard selv ikke ble kontaktet i forbindelse med utgivelsen.

9. juni: Zlatan-råd og svenskekamp

Ødegaard spiller fra start når Norge møter Sverige – med superstjernen Zlatan Ibrahimovic – på Ullevaal. Etter kampen kommer Zlatan med følgende råd til Ødegaard: – Han må bli voksen og løsrive seg fra pappaen.

7. september: Viser seg frem mot England

Unggutten fikk ikke sjansen i A-landskampene mot Bulgaria (1-0-seier borte 3. september) og Kroatia (2-0-seier hjemme 6. september). Derfor fikk Ødegaard muligheten til å spille for U21-landslaget. Mot England på hans gamle hjemmebane, Marienlyst i Drammen. Der leverte han en god kamp og viste frem både finteregisteret sitt og god ballbehandling, på tross av at Norge tapte 0-1. – Han er en god spiller og har stor ro ute på banen, sa England-sjef Gareth Southgate etter 1-0-seieren til britene.

24. september: Målgivende pasning i Castilla-seier

Martin Ødegaard noterer seg for en lekker målgivende pasning i Castillas seier mot Socuéllamos. – Glimrende gjort av Ødegaard, utbrøt Real Madrid TVs kommentator Daniel Asenjo.

Castilla-høsten: Opp- og nedturer

Generelt har Ødegaards kamper for Castilla denne høsten vært preget av varierende prestasjoner. Tidvis har 16-åringen vært frisk og sjanseskapende, men i enkelte kamper har han nærmest vært usynlig. I flere tilfeller har han også blitt byttet ut relativt tidlig.

Så, hvordan blir året som Martin (17)?

Hør den nye utgaven av vår sportspodcast:

Les også

  1. Forfatter bak Ødegaard-bok fikk sparken: - Uakseptable arbeidsmetoder

  2. Real Madrid latterliggjøres etter kjempetabben

  3. Norsk stortalent hylles etter overgangen: – En klassespiller

  4. Ingen Martin Ødegaard i Champions League-troppen

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Martin Ødegaard