Tjærnås: Dette har imponert og skuffet meg i Champions League

Lars Tjærnås oppsummerer gruppespillet i årets Champions League.

Cristiano Ronaldo har scoret elleve mål i gruppespillet av Champions League. Det er ny rekord. Arsenal-spiss Olivier Giroud scoret tre mål onsdag kveld. Mens Louis van Gaal (til høyre) og Manchester United er ute av turneringen.

Gruppespillet av årets Champions League-turnering er over. Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås skriver om fem punkter som har imponert ham og fem punkter som har skuffet ham i den gjeve turneringen:

5 STERKE

Toppnivået til de beste

To lag har pekt seg ut som bedre enn alle andre. To kamper har vist fotball fra sin aller ypperste side. Da Bayern overkjørte Arsenal hjemme og Barcelona lekte med Roma, var det sikkert flere enn meg som stilte spørsmålet om det er mulig å spille fotball særlig vakrere enn de gjorde. Det var en kombinasjon av estetisk nytelse og nådeløs effektivitet.

Fotballekspert Lars Tjærnås

Cristiano RonaldoFlere har kritisert portugiseren for å ha hatt en middels høstsesong. Hvis det han har prestert er middels er det sikkert mange andre som ønsker seg det samme. Faktum er at han med sine elleve scoringer på seks kamper har scoret flere i gruppespillet enn noen andre før han. Han sparker ballen jevnlig i motstandermålet også i hjemlig liga, og er fortsatt ytterst potent.

Zenit

Den russiske storklubben har en del av stammen i landslaget . Det er godt nytt for landet som skal arrangere det neste VM. Så langt har Zenit nemlig framstått uovervinnelige, og hadde som eneste lag ikke avgitt poeng etter de fem første rundene. Smarte spillerkjøp og et mange offensive matchvinnere gjør dem til en outsider i det videre spillet.

Manchester City

Lenge slet de "himmelblå" med å knekke koden i Europa, og det var grunn til å være skeptisk også denne sesongen etter at de havnet i den aller tøffeste gruppen. Etter en litt trå start har de imidlertid dokumentert styrke, og som gruppevinnere får de også fordelen av å være seedet i åttedelsfinalen. Det bør gi store muligheter til å avansere minst til kvartfinale.

Oliver Giroud

Arsenal avanserer "alltid" fra gruppespillet under Arsene Wenger. Det så likevel stygt ut foran siste kamp. Det krevdes seier med minst to mål for å sikre videre spill. Olivier Giroud tok ansvar, ble den store hat trick-helten og sørget for at "Gunners" henger med. Fortsatt har de et toppnivå som gjør dem til en fryktet motstander for alle.

Se høydepunktene fra kampen her:

5 SVAKE

Malmö FF

Det var en liten bragd å kvalifisere seg til gruppespill for andre år på rad, og det er selvsagt ikke uventet at de endte sist i en sterk gruppe. Men en samlet målforskjell på 1-21 og 0-13 (!) på de to siste kampene er uansett brutale sifre. Det er en trist sorti for klubben og Åge Hareide, men også et vitnesbyrd om at det er langt opp for skandinavisk fotball til de beste i øyeblikket.

Louis van Gaal

Nederlenderen har fått stort sett alt han har pekt på av spillere, og klubben har brukt enorme ressurser på at han skal få forme sitt eget lag. I tillegg var Manchester United heldige med trekningen, avansement burde vært en selvfølge. Svake prestasjoner, og enda svakere resultater sendte giganten ut, og stadig flere stiller spørsmål ved om van Gaal er rett mann for klubben.

Se høydepunktene fra Wolfsburg - Manchester United:

Avstander fra de beste til de svakeste

Champions League er en vidunderlig turnering, der verdens aller ypperste spillere og klubber viser seg på samme scene. Imidlertid er det en fare for utvanning. Denne sesongen har vi sett en enorm forskjell mellom de aller beste og de aller svakeste i samme konkurranse. Det blir godt å komme seg til utslagsrunden der kampene forhåpentlig blir jevnere enn mange har vært siste del av gruppespillet.

Valencia

Etter en oppløftende sesong i fjor ble det stilt store forventninger til det gamle storlaget. Høsten har vært preget av frustrasjon, elendige resultater og trenersparking. Inn kom Gary Neville, men heller ikke han kunne redde en pinlig exit etter å ha havnet bak Zenit og Genk i gruppa.

Savnet av enkeltspillere

16 lag er videre, 16 lag er slått ut. Det betyr at vi også sier farvel til en rekke spillere vi gjerne skulle sett videre i turneringen. Yacine Brahimi, Javier Hernandez, Fernando Llorente og Alexandre Lacazette er bare noen av de offensive spillerne jeg og sikkert mange andre som har beriket oss med scoringer og glimt av magi.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: