Fotball

- Molde betalte 500.000 til Solbakken for å påvirke Dioufs arbeidstillatelse

TV 2 kommer med nye avsløringer rundt Diouf-salget.

KONTROVERSIELT: Mame Biram Diouf ble solgt til Manchester United sommeren 2009. MFK skal ha betalt et tillegg på 500.000 kroner til agent Jim Solbakken for at Diouf skulle få arbeidstillatelse.
  • Øystein Bjerkeland

Totalt tre millioner kroner skal Molde FK ha betalt til Jim Solbakken for Mame Biram Dioufs overgang til Manchester United. 500.000 av disse var for at Solbakken skulle gjøre sitt for at Diouf fikk arbeidstillatelse i England.

– Svært betenkelig, mener advokater TV 2 har snakket med.

Tre millioner kroner

Ifølge en avtale mellom MFK og Jim Solbakken, som TV 2 offentliggjorde sent onsdag kveld, tjente Solbakken godt på Diouf-salget.

I tillegg til 277.777 euro for selve avtalen med Manchester United, fikk agenten betalt for å påvirke britiske myndigheter.

«Vedrørende utførelse av tjenester relatert til påvirkning av innfrielse arbeidstillatelse i England for Mame Biram Diouf tilknyttet Diouf’s transfer avtale fra Molde FK. Til Manchester United FC.

Når arbeidstillatelsen for Manchester United er innvilget skal Molde FK betale til Jim Solbakken, Solution AS, NOK 500.000,— innen 2. mnd. etter at arbeidstillatelsen er innvilget» står det i avtalen.

Les også

FIFA trenger mer tid på å granske Solbakken

– I beste fall gråsone

Advokater som TV 2 har snakket med mener avtalen er svært betenkelig.

– Den avtalen der har ingenting med kjøp og salg av fotballspillere å gjøre. Det er en ren avtale for å få en spiller i posisjon slik at man kan tjene mye penger på det, sier advokat Espen Henrik Johansen.

– Å inngå en slik avtale er etter mitt skjønn etisk svært betenkelig. Rent juridisk er det i beste fall i en gråsone, mener han.

Johansen var involvert i blant annet sakene rundt Morgan Andersen og Steffen Kjærgaard.

Molde-direktøren svarer

Administrerende direktør i MFK, Tarje Nordstrand Jacobsen sier følgende om kontrakten og formuleringen som ble brukt:

– Her kunne det sikkert vært brukt flere ord som i denne sammenhengen her betyr det samme.

Han sammenligner situasjonen med det å drive lobbyvirksomhet opp mot Stortinget.

– Man kan snakke med folk, man kan kontakte folk, man kan vise frem folk, man kan sende DVD-er, man kan snakke med sentrale myndigheter – her er et utall av muligheter som vi kan være med å bearbeide.

– Vi har utelukkende handlet ut i fra det vi har visst og ment var legitimt, og kun handlet i god tro og vært åpen om det fra dag én, sier Nordstrand Jacobsen til TV 2.

Les også

Molde avviser at de betalte reise for å få Diouf på landslaget

Fotballforbundet ble orientert

I avtaleteksten står det også at NFF skulle ha en kopi av avtalen. Generalsekretær i fotballforbundet, Kjetil Siem, ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2. Grunnen er at NFF fortsatt venter på FIFAs etterforskning av Jim Solbakkens agentvirksomhet.

Konklusjonen av etterforskningen skulle komme i desember. Senere har FIFA gitt beskjed om at den ville komme innen 27. januar. Foreløpig har det ikke kommet noe mer fra FIFA i Solbakken-saken.

Les også

  1. FIFA gransker Jim Solbakken-overganger

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Mame Biram Diouf
  3. Molde FK