Bundesliga snur etter kritikk – Haaland får pause til april

Erling Braut Haaland (19) skulle egentlig spille til helgen. Fredag ettermiddag ble det besluttet at samtlige kamper i tysk fotball utsettes.

Erling Braut Haaland skulle møtt Schalke 04 lørdag ettermiddag.

Få kamper i Fotball-Europa er som derbyet mellom Borussia Dortmund og Schalke 04. Intensitet og nerven gjør oppgjøret til en real fotballklassiker.

Frem til fredag ettermiddag var planen at kampen skulle spilles lørdag – med Erling Braut Haaland på banen – men uten publikum. Det til tross for at omtrent alt av idrettsaktivitet i hele Europa har tatt pause til april.

Nå, etter mye kritikk, har Bundesliga snudd. I en pressemelding fredag ettermiddag innrømmet den tyske ligaforeningen (DFL) at avgjørelsen om å fortsette å spille var feil, i og med at spredningen av koronaviruset har eskalert.

Kampene utsettes fra og med nå til og med 2. april. Bundesliga er den siste av de store europeiske fotballigaene som utsetter kamper.

Det er allerede kjent at Premier League utsettes. Det samme gjelder for både Serie A og La Liga. Champions League og Europa League er også utsatt på ubestemt tid.

Fikk kritikk

Opprinnelig var planen å ta en spillpause i Tyskland fra og med tirsdag 17. mars. Det mente mange var en stor feilvurdering.

– Det er viktig at idretten tar det ansvaret alle nå må ta. Jeg mener at det er feil at runden nå går, men glad for at alt stopper fra tirsdag, sa Viasat-ekspert Jan Åge Fjørtoft før nyheten om utsettelse.

Bayern München-stjernen Thiago Alcântara var også kritisk. Han skrev følgende på Twitter:

«Dette er galskap. Slutt med tullet og innse virkeligheten. Helt ærlig, det finnes mye viktigere prioriteringer enn sport».

Allerede fredag skulle Fortuna Düsseldorf og Paderborn i utgangspunktet møtes. Dortmund-direktør Michael Zorc ga også tydelig uttrykk for hva han mente om situasjonen.

– Jeg ser at Spania og Italia nå tar en pause selv om de har enda flere kamper å spille denne sesongen fordelt på sine 20 klubber. De har større planleggingsproblemer. Da spør jeg: Hvorfor skal ikke vi gjøre det på samme måte? fortalte han før offentliggjøringen, ifølge Kicker.

Slik så det ut utenfor arenaen da Paris Saint-Germain møtte Borussia Dortmund på onsdag.

Supporterne samlet seg

I flere publikumstomme kamper har man sett tendenser til at supportere møtes utenfor stadion for å heie frem laget sitt. Det så man da Paris Saint-Germain tok imot Dortmund i Champions League onsdag kveld.

Både DFL og Fjørtoft var bekymret for at det kunne bli en konsekvens dersom man ikke utsatte kampene.

– Jeg var i Paris der store mengder samlet seg utenfor stadion. Da er selvsagt smittefaren stor. Jeg har ment at alle ligaer bør utsettes. Også EM. Så får vi avgjøre om det blir ligaspill til sommeren om myndighetene tillater det, sier Fjørtoft.

Matthias Brügelmann, kommentator i den tyske storavisen Bild, ba også om at supporterne skulle holde seg unna stadionene til helgen.

«Kjære fotballfans, vær hjemme! Dere må ikke samles på puber, stadionene eller på noe annet offentlig sted. Det handler om å ikke øke risikoen for koronasmitte», skriver Brügelmann i avisen.

Allerede før DFLs avgjørelse om utsettelse ble det tatt grep. I Bremen besluttet helsemyndighetene å avlyse mandagens kamp mot Bayer Leverkusen. Det kom av at de fryktet store folkemengder utenfor stadion. Hannover på nivå to har to koronasmittede spillere og den planlagte kampen mot Dynamo Dresden var derfor allerede avlyst.