Han kan knuse Høgmos EM-drøm: - Man skal ikke la seg lure av buksene

Etternavnet betyr «konge» og nå kan Gabor Kiraly endelig bli kjent for annet enn benklærne.

GAMMEL OG GOD: Gabor Kiraly var meget sentral i Ungarns mål. Veterankeeperen tok det som kom i hans vei.
  • Anders Pamer

Han har blitt gjort til latter av norsk presse for kosebuksene han velger å iføre seg under kamp. Men Ungarns keeper Gabor Kiraly skal man ikke spøke med. Det har blant annet hans lagkamerat Gary Kagelmacher fra tiden i 1860 München fått erfare.

Under en kamp mot Leipzig ble Kiraly så misfornøyd med forsvarerens innsats at han innledet en krangel som endte med at ungareren lugget Kagelmacher i afro-sveisen. Senere ble Kiraly degradert til 2. laget, før han fant seg en ny arbeidsgiver — denne gang Fulham i England.

Mannen med etternavnet som betyr konge på ungarsk har hatt sine arbeidsgivere innen fotballen. Men 39-åringen kan likevel oppleve karrierens høydepunkt søndag når Ungarn tar imot Norge til returkamp om EM-plass hjemme på Groupama Arena.

Norge-keeper Ørjan Nyland håper på nedbør...

— Det hadde ikke vært noe for meg å spille i de buksene, men det gir vel ham en skikkelig overtro. Men hvis det blir vått, da blir det skikkelig tungt. Vi får håpe på regn!

Les også

Tidligere landslagskeeper etter Nyland-blemmen: - Ikke i nærheten av tabbene mine

— Ikke i kjelleren

Christian Kalvenes spilte sammen med Kiraly i Burnley i en sesong. Han oppnådde god kontakt med ungareren, og de to har fortsatt litt kontakt gjennom Facebook. Han beskriver en situasjon hvor klubben forsøkte å kvitte seg med målvakten, ettersom han tjente godt.

tab444dc.jpg

— Han satt i fryseboksen mens jeg var der, han hadde en god kontrakt og klubben ønsket å kvitte seg med ham og satse på andre. Men han er en meget god keeper, og han var ikke akkurat den som gikk i kjelleren av denne situasjonen.Kiraly leverte en sterk kamp på Ullevaal. Riktignok var de norske angriperne tannløse, men redningen på Per Ciljan Skjelbreds skudd etter tre minutters spill indikerte ikke at 39-åringen har behov for verken Vitaepro eller ginseng med det aller første.

Les også

Rasismen herjer ungarsk fotball: Norske Liban ble møtt med apelyder fra tribunen

— Han er en veldig ok type som har mye mellom ørene. En oppegående mann som ikke bare tenker på fotball. Som keeper er han veldig god én-mot-én og på streken. Han ser kanskje litt uvanlig ut med den joggebuksen, men man skal ikke la seg lure av den.

- Lykkeamulett

Etter en lang karriere i både Tyskland og England, er Kiraly nå tibake i ungarsk fotball. Han har nesten 400 kamper i det tyske ligasystemet, og mer enn 100 i England på cv'en. Nå er han hjemme igjen i hjembyen Szombathely hvor han spiller for Haladas. Det var her det hele startet, også historien rundt de grå joggebuksene. I et intervju med Fifas hjemmesider avslørte han årsaken til at han bruker det uvanlige plagget:

Les også

Varsler endringer: Her er Høgmos fire jokere

— Jeg har spilt med dem siden jeg var i Szombathely i 1996. De svarte buksene var på vask, og jeg ble tvunget til å bruke noen grå. Siden gikk vi ubeseiret i åtte-ni kamper og reddet kontrakten i divisjonen. Siden har de vært min lykkeamulett, du får dem ikke av meg!

Så gjenstår det å se om de slappe buksene bringer lykke i karrierens kanskje aller viktigste kamp. Kongens 101. landskamp spilles søndag kveld, og vet dere hva?

Det er meldt regn.

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.