Fotball

Stabæk sørget for en skikkelig Viking-nedtur

En svak bortekamp visket ut de gode Tromsø-minnene og ga Viking det første Stabæk-tapet siden 2009.

NEDTUR: Viking gikk på en smell mot Stabæk.
  • Jan-erik Larsen

STABÆK-VIKING 1-0

NADDERUD (Aftenbladet): Der Viking skapte sjanser, sprudlet og scoret mål mot Tromsø på eget gras, var unøyaktigheten som satte sitt preg på lagets opptreden på Nadderud. Viking var heldige som ikke lå under til pause, og da de fleste trodde det ene poenget var sikret, slo Nicholas Grossmann til for Stabæk. Fra rundt 18 meter sendte han ballen i nettet, utagbart for Iven Austbø. Dermed brøt Stabæk «Viking-forbannelsen», og fikk den første seieren over de mørkeblå på ni kamper.

Tankevekker

Kampen må utvilsomt være en tankevekker for trener Kjell Jonevret. En ballbesitttende stil og vel og bra, og flott når det fungerer, men når balltap på vei opp i banen gir motstanderne mange og store sjanser, er det grunn til ettertanke. For det var mer flaks og ineffektivitet fra hjemmelagets spisser som gjorde at ikke Viking lå under ved pausehvilen på Nadderud.

Stabæks lettbeinte og offensive spillere som satte nemlig sitt preg på åpningen av kampen, der Viking hadde nok med å forsvare seg og Yann-Erik de Lanlay lignet mer på en venstreback enn et offensivt våpen.

Men som i Mjøndalen kom Viking seg, og Yann-Erik de Lanlay var nær ved å gi Viking ledelsen etter 19 minutter, på en fin stikker fra André Danielsen. Ballen ble imidlertid stoppet av Stabæk-keeper Mande Sayouba. Og få minutter senere rundet Veton Berisha samme Sayouba på en pasning fra Joackim Jørgensen, men avslutningen fra kanten av 16-meteren var løs, og stavangergutten Birger Meling stoppet ballen for hjemmelaget før den nådde målstreken.

Stabæk-sjanse

Så hadde Adama Diomande en eventyrlig sjanse til å gi Stabæk ledelsen etter en snau halvtime, etter rot hos Kristoffer Haugen på venstrebacken. Men han hadde på seg ryggsekken i avslutningen 15-16 meter og blåste ballen over målet til Iven Austbø. Det var innledningen på en stor Stabæk-offensiv, der hjemmelaget spilte seg til en rekke hjørnespark og flere gode målsjanser. Viking skal være glad for at siktet til Stabæk-spissene ikke var helt innstilt i minuttene før pause.

Viking, og André Danielsen startet også den andre omgangen med å forære hjemmelaget muligheter. «Andy» mistet ballen til Yassine El Ghanassy da han skulle starte bakfra, og skal prise seg lykkelig for at venstrebeinsskuddet til Stabæk-spilleren gikk utenfor.

Hoseth inn

Trener Kjell Jonevret prøvde med noen rokeringer, Magne Hoseth kom inn sentralt på midten, kaptein Indridi Sigurdsson ble tatt ut, mens Joackim Jørgensen ble trukket ned som midtstopper. Litt senere kom også Steinthor Thorsteinsson på banen, da Jon Dadi Bödvarsson ble tatt ut. Thorsteinsson ble flyttet over på venstrekanten, mens Yann-Erik de Lanlay dannet spissduo med Veton Berisha.

12 minutter før slutt erstattet også Henry Chikere en svak Zymer Bytyqi. Da ble «Yanni» flyttet over på høyresiden

Den helt store gevinsten ga ikke byttene. Viking var på let etter rom, fant det enkelte ganger, men enten var innlegg eller avslutninger for svake til å kunne gi nettsus bak Mande Sayoba.

I stedet var det altså Stabæk som avgjorde kampen to minutter før slutt, da Nicholas Grossmann vakkert plasserte ballen i mål fra rundt 18 meter, etter at Viking ikke hadde maktet å klarere.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt20125341192241
2Molde20115448252338
3Rosenborg20114543261737
4Kristiansund2011272825335
5Lillestrøm2010463226634
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Stabæk Fotball
  3. Viking FK