Fotball

Fra prøvespill i Liverpool til nomadeliv på lån

Dette er historien om Marcus Pedersen.

ETT ÅR SIDEN: Marcus Pedersen jubler i Vitesse-drakt. Nå er han i Brann.
  • Mads Bøyum

Da Brann signerte Marcus Pedersen like før overgangsvinduet stengte mandag kveld, var det en av Norges mest profilerte angripere klubben sikret seg.

Helt fra han var i midten av tenårene, har Pedersen blitt fulgt tett av media og den norske fotballfamilien.

I 2006, da Pedersen var bare 15 år, kom NTB med følgende notis:

«Liverpool ønsker å få Ham-Kam-spilleren Marcus Pedersen til England på et treningsopphold, skriver Hamar Arbeiderblad. 15-åringen spiller på Ham-Kams rekruttlag og scoret mange mål i 3. divisjon i fjor høst.

Chelsea og Arsenal skal også være interessert i å teste stortalentet.»

En haug U-landskamper

Liverpool er Pedersens favorittklubb og etter prøvespillet sa unggutten at det ville vært en drøm å spille for dem.

— Det var helt fantastisk å dra på seg trøyen, og så fikk jeg møte Steven Gerrard, uttalte Pedersen.

Drømmen om å bli Liverpool-spiller på permanent basis, har ikke gått i oppfyllelse, men Pedersen har fått oppleve mye annet.

UNG: Marcus Pedersen i La Manga for HamKam i 2006.

I 2006 ble han pekt ut som et av de 10 største talentene i norsk fotball, av daværende U21-landslagstrener Hallvar Thoresen.Pedersen bøttet inn mål på ulike aldersbestemte landslagsnivåer og debuterte i eliteserien for HamKam som 16-åring. Som 18-åring senket han Rosenborg for hedmarksklubben.

Siden har karrieren ført ham til Strømsgodset og nederlandske Vitesse, samt på lån til Vålerenga, OB og Barnsley. Strømsgodset kunne håve inn 12 millioner kroner da de solgte ham til Vitesse i 2010. ## Kontroverser

Pedersen har vært involvert i flere kontroversielle episoder.

Som Vålerenga-spiller i 2012, «feiret» han en scoring ved å rope «homser» til Stabæk-supporterne og simulere oralsex. Pedersen ble kraftig kritisert i etterkant, og ble bøtelagt av Norges Fotballforbund, men selv sa han følgende om episoden:

— Slenger de dritt, slenger jeg tilbake.

I samme sesong ble han ilagt bot og én kamps karantene av Vålerenga, etter å ha vært på byen og drukket alkohol før en kamp mot Aalesund.

– Det er selvfølelig ikke riktig at jeg som profesjonell fotballspiller skal på byen og nyte alkohol så tett opp mot en kamp, og jeg forstår at det må reageres på dette. Jeg beklager at jeg har skuffet treneren, lagkamerater, støtteapparat og supportere.

Våren 2014 var han utleid fra Vitesse til Barnsley på engelsk nivå to, uten at det ble noen dundrende suksess. I sommer har han vært med Vitesse gjennom sesongoppkjøringen og spilte senest kamp 30. juli, da han fikk syv minutter som innbytter mot Chelsea.

Mandag kveld ble han altså Brann-spiller, like før overgangsvinduet stengte. Det skjedde etter uker med spekulasjoner rundt fremtiden hans – og før helgen virket han å være så godt som klar for Molde, da han også dukket opp på tribunen under en av klubbens kamper.

Brann betaler en beskjeden overgangssum for Pedersen, men etter det BT erfarer vil han tjene mellom to og tre millioner kroner i året i Bergen. Branns rike onkel Trond Mohn har bidratt økonomisk for å få avtalen i havn.

Les også

  1. - Dette hadde jeg ikke trodd i mine villeste og våteste drømmer

  2. Sjekk hva Marcus Pedersen kostet Brann

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt23146347212648
2Molde23145457263147
3Rosenborg23125649301941
4Viking2312564741641
5Kristiansund2312383028239
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. SK Brann