Sør-Afrikas sportsminister: - Vi betalte ikke bestikkelser

10 millioner dollar til Jack Warner var en støtte til utviklingsprogram, mener Sør-Afrikas sportsminister.

Les også

- Blatter reiser ingen steder

FIFA-krisen tok en ny dreining tirsdag. Først ble det kjent at Sør-Afrika betalte 10 millioner dollar til Jack Warner, den tidligere visepresidenten i FIFA og medlem av eksekutivkomitéen.

Ifølge flere medier hadde FIFAs generalsekretær Jerome Valcke kjennskap til denne overføringen av det som er i underkant av 80 millioner kroner med dagens dollarkurs.

Senere tirsdag kunngjorde president Sepp Blatter at han trekker seg fra presidentvervet.

Forklarte 10 mill. dollar

I dag holdt sportsministeren i Sør-Afrika, Fikile Mbalula, en pressekonferanse hvor han forsøkte å forklare at overføringen ikke hadde sammenheng med korrupsjon og bestikkelser. Dette var ikke penger som den tidligere visepresidenten i FIFA tok i mot fordi han var med på å sikre Sør-Afrika mesterskapet i 2010.

Den omstridte og ettersøkte Jack Warner var angivelig mottager av 10 millioner dollar fra Sør-Afrika.

— Jeg sier det helt utvetydig. Dette var ikke en bestikkelse, fortalte Mbalula på pressekonferansen.Det er FBI som i sin etterforskning av FIFA-toppene mener at denne overføringen er som en bestikkelse å regne. De nevner den i sin siktelse.

Pengene som ble overført, skulle gå til et utviklingsprogram i Karibia (Diaspora Legacy Programme). At det var Jack Warner som var i den andre enden av pengeoverføringen hadde sammenheng med at han da var president i CONCACAF, fotballforbundet for Nord- og Mellom-Amerika.

— Dette var betaling til et behørig godkjent program. Vi kan ikke forstå hvordan dette kan bli kalt bestikkelser. Alt ble arkivert og godkjent, eposter, møter og offentlige uttalelser, sa Mbalula.

Dukket opp som gangstere

Han mener at hele beløpet var et tilskudd til støtte for afrikanske brødre i Karibia og at det var en del av politikken.

— Vi blir fortalt at pengene ble misbrukt. Det vet ikke vi noe om. Da vi jobbet for VM til Sør-Afrika, jobbet vi med mennesker. At de senere dukker opp som gangstere, er ikke vårt problem, sa sportsministeren på pressekonferansen.

Han fikk spørsmål fra journalister om hvorfor ingen hadde hørt om dette utviklingsprogrammet.

— Mange av dere så ikke nyhetsverdien av våre programmer. Dere rapporterte aldri om dem, sa Mbalula.

Det var i utgangspunktet annonsert at også ledelsen i det sørafrikanske fotballforbundet skulle delta på pressekonferansen. De kom aldri.