- Han ble den store lederskikkelsen og bærebjelken

«Nesten-Brede» var Norges suverene sjef i en vanskelig tid for landslaget.

LEDEREN: Brede Hangeland har vært kaptein på landslaget for tre sjefer.
  • Bernhard Veland
  • Roy Ellingsen

Tirsdag kom beskjeden om at landslagskaptein Brede Hangeland har spilt sin siste kamp for Norge etter 12 år med flagget på brystet.

Han huskes som en leder på landslaget.

— Brede Hangeland har i løpet av de 12 årene fra å være en som Norge ikke aksepterte i like stor grad som de tidligere forsvarssjefene, som Rune Bratseth, til en lederskikkelse og bærebjelke som alle har veldig stor respekt for, både som person og på grunn av hans fotballkvaliteter, sier Stig Nilssen, sportsleder i Aftenbladet. Nilssen har fulgt Hangelands karriere tett.

Garderobetale

— Jeg husker spesielt godt en episode borte mot Island: Norge lå under ved pause i en EM-kvalikkamp, han tok ordet i garderoben og kom med en tale som vekket Norge nok til å snu 0-1 til seier 2-1.

Stig Nilssen er leder for sporten i Stavanger Aftenblad.

— Brede er 33 år og har spilt vanvittig mye fotball på høyt nivå. Han er en type som lapper seg selv sammen og spiller private kamper der andre har meldt forfall på grunn av småskader. Nå nærmer karrieren seg slutten, og Brede Hangeland hadde aldri sagt nei til landslaget dersom han trodde det var mulig å bidra for fullt både for klubb og for Norge de neste to årene. - Gjør han det rette?

— Når Brede bestemmer seg for å gjøre det, er det rett. Samtidig må det være kjipt for han ikke å få oppfylt drømmen sin om et mesterskap for nasjonen han var veldig stolt over å spille for. I landslagssammenheng vil han ha vært en del av den lange tørketiden uten mesterskap og dermed være Nesten-Brede, mener Nilssen.

- Moden for skifte

– Jeg tror det er en fornuftig avgjørelse, med tanke på hans egen klubbkarriere. Jeg tror også tiden er moden for et skifte, både av midtstopper og kaptein for Norge. Han hadde en dalende kurve de siste årene, både på klubb- og landslag. Han har vært av de solide på en generasjon landslagsspillere som ikke har lykkes, sier Tore Strand, BTs landslagskommentator.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

Samtidig er han klar på at Hangeland har vært den naturlige lederen på landslaget i en lang periode.– Dessverre er det ikke mange kapteinstyper som peker seg ut for å erstatte ham. Jeg klarer vanskelig å se en naturlig arvtaker til Brede Hangeland.

Sist landskamp var Tom Høgli kaptein. Da spilte ikke Hangeland.

— En klippe

– Han har vært klippen i det norske forsvaret og det norske landslaget det siste tiåret, og her på tampen har han vært den eneste representanten fra en stor liga, kanskje ved siden av Morten Gamst Pedersen, som har vært litt inn og ut. Han har vært en samlende personlighet på landslaget, sier Kjetil Kroksæter, Adresseavisens kommentator.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter.

Det vil merkes at både spilleren og personen Hangeland blir borte, tror han.– Brede Hangeland har vært lyttet til, i kraft av sin posisjon som spiller og i kraft av sin personlighet. Han har vært en leder på og utenfor banen, som vil bli savnet.