Fotball

Lille Udinese truer gigantene i Italia

<p>De tjener mindre penger enn Hull og Portsmouth, men Udinese er klubben som tar opp kampen med gigantene takket være en smart strategi.</p>

Udinese's Antonio Di Natale celebrates after scoring during a Serie A soccer match at the Udine Friuli stadium Sunday, Jan. 8, 2012. Unsung Udinese moved provisionally back to the top of the Serie A table thanks to a 4-1 victory over 10-man Cesena, which was more difficult than the scoreline might suggest. (AP Photo/Paolo Giovannini)
 • Tore Strand

Å kjøpe billig og selge dyrt har mange forsøkt seg på. Udinese har lykkes og er en klubb som verken er avhengig av publikumsinntekter, eller har latt seg påvirke vesentlig av korte nedturer eller trenerskifter.

Når Udinese møter Genoa borte i den attende runden i serie A i dag, ligger laget på en imponerende 3.-plass, kun to poeng bak Milan og Juventus. Klubben fra Udine, den lille universitetsbyen nordøst i Italia like ved grensen til Slovenia, er en av de eldste i Italia, men har aldri vunnet noe av betydning.

150 mill. i lønnsutgifter

Mens rivaler som Milan og Inter har årlige lønnsutgifter på en milliard kroner, er det tilsvarende tall i Udinese 150 millioner. Bortsett fra lagets store profil, Antonio Di Natale, er det ingen som tjener mer enn syv millioner kroner i året, og halvparten av stallen tjener under tre millioner.

På Stadio Friuli settes det heller ikke rekorder, men i snitt dukker 17.000 trofaste supportere opp enten det går bra eller dårlig. Kapasiteten er vel 30.000, men klubbledelsen har allerede bestemt at stadion skal moderniseres og reduseres til å ta 22.000 tilskuere.

Til tross for sin beskjedne størrelse har Udinese yppet seg de siste sesongene. Sist ble det en 4.-plass som ga laget muligheten til spill i mesterligaen, men i den siste kvalifiseringsrunden ble det tap mot Arsenal. Le Zebrette – de små zebraene – henger fortsatt med i Europaligaen der de møter PAOK i den første cuprunden i februar.

Ubeseiret hjemme

Nå er laget ubeseiret hjemme i serien og slipper inn færrest mål av samtlige i serie A. Scorer gjør de også, ikke minst klubbens store ikon, Antonio Di Natale. 34-åringen er blitt toppscorer i serie A de to siste sesongene med imponerende 29 og 28 scoringer. Så langt denne sesongen har han signert 12 mål og topper listen sammen med Milan-spiss Zlatan Ibrahimovic og German Denis fra Atalanta.

Med få tilskuere på kampene og et lite stadion, er det kun en smart klubbdrift som gjør at Udinese er i stand til å kjempe med de beste, og at de kan sikre seg en topp-syv-plassering for fjerde gang på de fem siste sesongene. Det er først og fremst spillerkjøp som genererer inntekter, og på det faget er klubben i den ypperste klasse.

Vendepunkt i 1997

Det store vendepunktet i klubbhistorien skjedde i 1997 da en sterk tropp med blant annet Oliver Bierhoff, Thomas Helveg og Marcio Amoroso som sentrale spillere, og med Alberto Zaccheroni som trener, sikret laget en 5.-plass i serie A og med det kvalifiserte seg til UEFA-cupen.

Sesongen etter ble det 3.-plass, og siden har Udinese satt sitt preg på serie A. Det var resultatet av en bevisst innkjøpspolitikk der klubben gikk bort fra kun å satse på lokale talenter, men også hentet spillere fra mindre europeiske fotballnasjoner, Vest-Afrika og Sør-Amerika.

De største italienske talentene har i all tid blitt snappet opp av klubber fra storbyene. Milan, Inter, Juventus og Roma har alltid lokket, og konsekvensene for Udinese ble at de satset på et nett av talentspeidere som skulle jakte på talenter i de litt mindre fotballnasjonene. I stedet for Brasil og Argentina ble spillere hentet fra Chile og Colombia, og i Europa har klubben vært flittig til å hente spillere fra nasjoner som Slovenia og Sveits i tillegg til Skandinavia.

Model Udinese

Bak en fornuftig klubbpolitikk står en av byens forretningsmenn. Giampaolo Pozzo overtok klubben i 1986. I den første tiden var det mye uro, nedrykk, massesalg av spillere og beskyldninger om bestikkelse. Gradvis fikk han orden på klubben, og da Pierpaolo Marino ble hentet fra Pescara som sportsdirektør, og Franco Soldati fikk jobben som president, fant han teamet som kunne utforme en langsiktig plan for Udinese.

Statusen som en stasjon fra bunnen til toppen, lokket mange lovende spillere til klubben. Takket være sitt gode speidernettverk fant Udinese spillere som klubben kunne foredle. Siden ble de solgt for heftige summer samtidig som Udinese utviklet seg videre som klubb. Model Udinese ble berømt over hele Italia.

Spillere som David Pizarro, Sulley Muntari, Asamoah Gyan og Kwaso Asamoah kom til klubben. Sist sommer solgte Udinese nok en gang flere av sine beste spillere da Alexis Sánchez forsvant til Barcelona og Gökhan Inler til Napoli for en samlet sum på 300 millioner kroner, en tolvdobling av innkjøpsprisen.

Gjennomtrekk av trenere

I likhet med andre italienske klubber har også Udinese opplevd gjennomtrekk av trenere. Siden suksesstreneren Luciano Spalletti forlot klubben i 2005, har ikke mindre enn åtte personer hatt trenerjobben. Sist Francesco Guidolin, som har vært trener siden tidlig i forrige sesong. Med de resultatene han har bidratt til så langt i sesongen tyder alt på at han blir sittende en stund til.

Men uansett hvem som er trener så synes Udinese å ha stø kurs videre. Kontinuiteten er det klubbeier Pozzo og hans nærmeste medarbeidere som sørger for.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5