Fotball

«Det mest skremmende er at selv på dårlige dager får de med seg gode resultater»

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås, vurderer åttedelsfinalene i Champions League.

Cristiano Ronaldo og Real Madrid er soleklare favoritter mot Napoli, melder Lars Tjærnås.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Trekningen av åttedelsfinalene i Champions League var denne gang mer enn spesiell. De åtte gruppetoerne var på papiret minst like fryktinngytende som gruppevinnerne. Det måtte nesten gi oss noen ekstraordinære kamper. Det ble det. Slik vurderer jeg de åtte kampene.

Les også

Marerittmotstander for Arsenal. Slik spilles åttedelsfinalen i Champions League

Manchester City - Monaco

Jeg var selv på Wembley og så Monaco slå Tottenham i gruppespillet. Da imponerte de enormt, som de også har gjort i store deler av høsten både i hjemlig liga, der de har scoret utrolige 53 mål, og i Champions League. De har en blanding av rå fysikk og kontringskraft, med flere unge, spennende spillere. Se opp for Thomas Lemar og Bernardo Silva blant mange.

Manchester City så lenge utilnærmelige ut etter Pep Guardiolas ankomst. Så har det bråstoppet. En kombinasjon av skader på nøkkelspillere og suspensjoner har spilt inn. Samtidig har de manglet en defensiv grunnmur og soliditet, noe som har gjort dem ekstremt sårbare.

Favoritter: Manchester City 55-45 % (betinget av at de finner tilbake til der de var tidlig i høst)

Les også

City og Guardiola ydmyket av Leicester: - De var helt sjokkerende til tider

Manchester City har slitt med å holde toppnivået.

Real Madrid - Napoli

Maurizio Zarri har fått fart på Napoli. Marek Hamsik og Dries Mertens var strålende senest i helgen da de vant 5-0 borte mot Cagliari. De er solid defensivt organisert og vanskelige å bryte ned. Borteseieren mot Benfica sikret at de endte som gruppevinnere. Det angrer de trolig på i dag etter trekningen.

Real Madrid er verdens største fotballklubb - og relativt ofte også verdens beste. Zinedine Zidane har satt sitt klare stempel på laget, et lag som nekter å tape fotballkamper. Toppnivået er som alltid skyhøyt, men mest skremmende for motstanderne er at de selv på dårlige dager får med seg gode resultater.

Favoritter: Real Madrid 80-20%

Benfica - Borussia Dortmund

Benfica imponerte ingen i gruppespillet, og vant kun to av sine seks kamper. I hjemlig liga har det vært langt bedre, men det er ingen stor årgang av den tradisjonsrike klubben. Som alltid dukker det opp veldig spennende unge spillere. Goncalo Guedes er på sitt beste en attraksjon.

Dortmund har vært kruttsterke i Champions League denne høsten, der de har scoret flest av alle. I Bundesliga har det gått tråere. En av verdens aller heteste spisser, Pierre-Emerick Aubameyang er i stand til å score mot samtlige forsvarsspillere, og han har et arsenal av kreative midtbanespillere bak seg.

Favoritt: Dortmund 65-35%

Lars Tjærnås er Aftenpostens fotballekspert.

Bayern München - Arsenal

Arsene Wenger må føle at UEFA har et horn i siden til ham. Hans Arsenal avanserer alltid fra gruppespillet, men har fått for vane å bli slått ut mot kruttsterk motstand så snart cupspillet starter. Blant annet har de blitt sendt ut to ganger av Bayern på de seks årene på rad (!) de er blitt eliminert på dette tidspunktet.

Arsenal imponerer i Premier League, mest med en tålmodighet i kamper der de havner under som vi ikke har sett for ofte tidligere.

Bayern har ikke vært den suverene og utilnærmelige maskinen vi er vant med denne høsten. To tap på seks kamper i gruppen er uvant. Troppen er imidlertid så formidabel at når de, som vanlig, finner formen på nyåret er de selvsagt klare vinnerkandidater i hele turneringen

Favoritt: Bayern 60-40%

Arsene Wengers Arsenal møter nok en gang Bayern München i en åttedelsfinale.
Les også

Arsenal-stjernen ga TV 2-profilen hakeslepp: - Et magisk mål

Porto - Juventus

Porto kommer alltid med en haug av kreativitet og talent, blant annet i uhyre interessante Andre Silva og nesten like lovende Diogo Jota.

Troppen er imidlertid ujevn, og de var hardt presset av FC København før de sikret avansement.

Juventus var aldri presset, og gikk gjennom uten tap. Som alltid er det defensiv soliditet som er aller mest fremtredende, med kun to baklengs på de seks kampene. Grunnstammen i landslagets bakre ledd er fortsatt en mur som er krevende å trenge gjennom.

Favoritter: Juventus 60-40%

Bayer Leverkusen - Atletico Madrid

Dette er kampen mellom to av verdens mest lovende trenere. Skjønt, Diego Simeone er mer enn lovende, og har allerede skapt mirakler over tid i den spanske hovedstaden.

Sammen med Juventus og København slapp de inn færrest mål , og har et forsvarsspill resten av verden ser opp til.

Leverkusens trener Roger Schmidt har skapt et lag som minner en del om Simeones lag, først og fremst med en voldsom intensitet og aggressivitet i det defensive spillet. Det koster krefter, og de har vært ujevne i Bundesliga, men avanserte fra den kanskje tøffeste gruppen i CL

Favoritter: Atletico 65-35%

PSG - Barcelona

Dette var trekningen ingen av dem garantert ønsket seg. De har møttes hyppig de siste sesongene, og begge har tropp, økonomi og enkeltspillere til å drømme om adskillig mer enn å ryke ut på dette tidspunktet av turneringen.

Begge har også felles at de har slitt mer enn de fleste forutså i hjemlig liga denne høsten. PSG har en rekke med ess og billedkort i kortstokken, men trener Unai Emery har trøblet med å sette dem sammen til et slagkraftig lag.

Det problemet har ikke Barcelona. Der har problemet vært skader, og at de litt for sjelden har stilt toppet. Når de gjør det er det trolig fortsatt ingen som matcher toppnivået

Favoritt: Barcelona 60-40%

Lionel Messi og Barcelona er favoritter mot PSG.

Sevilla - Leicester

Sevilla har nærmest gjort det til en vane å vinne pokaler, men da i Europa League. Nå har de endelig avansert i den gjevere turneringen. Normalt har det vært angrepsspillet og spissene som har gitt suksess. Nå er det det defensive som imponerer, og de holdt nullen i fem av seks kamper i gruppen.

Leicester har skrevet et nytt kapittel i eventyret de startet med å sensasjonelt  vinne Premier League. Kanskje var de i en svak gruppe, men de har et kollektiv, kontringskraft og duellstyrke som kan matche de aller fleste. Sevilla har rutinen fra Europa, Leicester har mange matchvinnere.

Favoritt: 50-50%

Les mer om

  1. PSG
  2. FC København
  3. Manchester City
  4. Barcelona
  5. Bayern München
  6. Champions League