Mathisen: – Lagerbäck er det beste vi kunne håpe på

Jesper Mathisen tror Lars Lagerbäck kan få tilbake entusiasmen og positiviteten rundt landslaget.

Lars Lagerbäck er Norges nye landslagssjef.

– Lagerbäck er en strålende ansettelse, og det beste vi kunne håpe på, sier Mathisen til Fædrelandsvennen.

TV 2s fotballekspert ble like overrasket som alle andre da Lars Lagerbäck dukket opp på Ullevaal onsdag. Svensken er enig med Norges Fotballforbund (NFF) om en treårskontrakt som landslagssjef.

– Jeg trodde ikke han var aktuell, for vi har ikke hørt fra ham, sier Mathisen.

68-åringen fikk et konkret spørsmål fra NFF for et par uker siden om han kunne tenke seg jobben, og nå er altså trenerjakten over. Norge har sikret seg en som er ekspert til å lede lag til sluttspill. Hele sju ganger har det blitt, noe som er mest blant trenere i Europa, ifølge Gracenote.

– Lars har masse erfaring internasjonal, og har vært i sluttspill med tre landslag. Han er først og fremst en landslagstrener, sier Mathisen.

Les også

Svenskenes reaksjon på Lagerbäck-nyheten: «Bomben»

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Tilbake til røttene

Lagerbäck leder Norge for første gang i VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland 26. mars.

– Jeg tror vi får se typiske norske virkemidler, med en tydelig spillemåte, stramt soneforsvar, fotball i lengderetning, og et stort fokus på dødballer. Island scoret 60 prosent av målene sine på dødballer i forrige kvalik, sier Mathisen.

Han understreker at Lagerbäck er ekstremt flink til å bruke en spillemåte som passer til spillermateriellet. Det er slik han fikk suksess med Island, og håpet er at han kan utrettet mirakler også med det norske landslaget.

– Han vet hva dette dreier seg om, og hva som skal til for å prestere internasjonalt. Dette er musikk i mine ører, og akkurat det vi trengte, tror jeg. Han kan få tilbake entusiasmen og positiviteten rundt landslaget, sier Mathisen.

– Dette er et brudd med hva Per-Mathias Høgmo sto for. Han ville spille en annen type fotball, men vi har ikke mannskap til å spille ut antatt bedre motstand. Nå er det tilbake til røttene, og den typen fotball Drillo står for, legger Mathisen til.

Les også

Lagerbäck er Norges nye landslagssjef: - Det blir tøft, krevende og spennende

– En mann Norge trenger

Sandefjord-keeper Ingvar Jónsson var med i den islandske troppen til EM. Han beskriver Lagerbäck som en genial trener.

– Han gjorde en utrolig jobb for Island, endret alt, og profesjonaliserte hele forbundet. Alle spillerne både like ham, og hadde massiv respekt for ham, sier Jónsson.

– Hva med trenertypen Lagerbäck?

– Han er sterk taktisk, og vi hadde mange møter under samlingene, der Lars fortalte hva han forventet av laget. Det er bra for Norge å få inn ham, sier Jónsson.

– Kan han utrette mirakler for Norge, tror du?

– Ja, det tror jeg. Han har fortsatt motivasjonen, og kan gjøre en god jobb. Han er en mann som Norge trenger akkurat nå, sier den tidligere Start-keeperen.