Fotball

Han er Champions Leagues nye stjerne: – Vil definitivt prege fremtiden

23-åringen fra Argentina spås en lysende fremtid.

Paulo Dybala feirer mål mot Barcelona med sin «Dybala-mask». Denne våren har han vist hvorfor han blir kalt juvelen.
  • Herman Folvik

Juventus har stø kurs på vei til mesterligafinale sammen med Real Madrid. Det vanntette forsvaret (kun to baklengs på 11 kamper) er en stor årsak til det.

En annen er at Paulo Dybala er i ferd med å slå ut i full blomst. Juvelen kalles han blant fansen. Han har vist hvorfor i Serie A tidligere. Denne våren har han også vist hvorfor i Champions League.

– Dybala har vokst eksepsjonelt siden han kom. Til direktører eller fotballvenner, sier jeg at Dybala er god nok til å være en av de fem beste spillerne i verden og kanskje også topp tre. Når det er sagt, må han vise dette hver gang og at han er verdt de store forventningene av han, sa Gianluigi Buffon, Juve-kaptein, etter møtet med Barcelona ifølge ESPN.

Les også

Stjernespissen kostet 850 millioner kroner. Mot Monaco var han gull verdt.

– Snart fullkommen artist

Nå tror eksperter at 23-åringen vil dominere Champions League i årene fremover.

– Jeg tror han kommer dit. På mange måter var praktkampen mot Barca det definitive gjennombruddet hans. Dybala er på topp 3-listen over de eldre enn 20 år som kan dominere det neste tiåret både for klubb og landslag. Dybala er snart en fullkommen artist, sier Roar Stokke, mesterligastemmen til Viasat.

Cristiano Ronaldo og Lionel Messi holder de fleste i en klasse for seg selv, men Lars Tjærnås mener Dybalas kan nevnes med navn som Neymar og Antoine Griezmann når man prater om de beste offensive spillerne.

– Han er i ferd med å ta steget opp blant de nest beste – bak de to store. De nest beste høres kanskje ut som en halvdårlig bruktbutikk, men vi snakker om ekstremt gode spillere. Det som kjennetegner Dybala er i tillegg at han er anvendelig. Han kan brukes på begge sider, rett bak spiss eller helt øverst om nødvendig, selv om jeg mener han er best som en "nummer 10", sier Tjærnås, fotballekspert for 100 % sport.

– Tror du han vil prege mesterliga og andre store mesterskap i fremtiden?

– Definitivt. Han har alle egenskaper som kreves i moderne fotball. Kvikke ben, hurtig teknikk og enda hurtigere fotballhjerne. I tillegg spiller han i en klubb som nesten garantert vil være med i mesterligaen, og gjøre det godt der, i flere sesonger fremover, svarer Tjærnås.

Som mange argentinere har han røtter til flere land. Hans bestefar Boleslaw var fra Polen, men flyktet til Argentina under krigen. Gjennom sin bestemor har han også italienske gener, men det har aldri vært tvil om at Dybala skulle spille for Argentina. Noe han foreløpig har gjort seks ganger. Palermo oppdaget han i Instituto de Cordoba og hentet han til Sicilia i 2012. Tre år senere ble han hentet til Juventus for 40 millioner euro.

SE HØYDEPUNKTENE FRA MONACO-JUVENTUS HER: (Saken fortsetter under)

– Kunstsamlere hadde ranet banken

I debutsesongen leverte Dybala i Serie A, men scoret bare et mål i Champions League hvor Juventus ble slått ut av Bayern München i kvartfinalen.

Denne våren har La Joja derimot vist seg viktig med to scoringer mot Barcelona i 3–0-seieren og en solid forestilling mot Monaco onsdag med delikatessen i oppbygningen til 1–0-målet som gjorde at kampen ble akkurat slik Juventus drømte om.

– Flikken hans før 1-0-målet var et kunstverk. Hadde du rammet det inn ville kunstsamlere ranet banken for å få hatt det på veggen sin, illustrerer Roar Stokke.

Paulo Dybala og Gonzalo Higuaín har vist seg skumle for Juventus til nå Champions League.

Les også

  1. Cristiano Ronaldo med nytt hat trick: – Han er latterlig

  2. Ronaldo-showet kan være verdt nesten 400 millioner kroner

Advarsel fra trenerlegende

Dybala spilte spiss i 3–5–2-formasjonen til Juventus i halvannet år. I januar endret trener Massimiliano Allegri til 4–2–3–1, med unntak i Monaco-kampen hvor Juventus spilte en slags dynamisk 3–4–1–2. Som «trequarista» (offensiv midtbanespiller) har Dybala bare levert bedre og bedre, og mer stabilt. En skreddersydd rolle mener Stokke.

– Han er veldig god i mellomrommet, vender på et frimerke og den flotte teknikken, det følsomme venstrebenet og det kjappe fotballhodet, er en playmakers varemerke, sier Stokke.

Men i mars fikk Dybala seg en advarsel av trenerlegenden Arrigo Sacchi på direktesendt TV etter å ha vist stjernenykker og sutret mot dommeren.

– Du er et stort talent, men det er en ting jeg ikke liker med deg. Og det er at du protesterer så mye på dommerne. Det gjorde du ikke i Palermo. Du må forstå at du er et forbilde for barn. Du er et fotballgeni, så fokuser på det, sa Sacchi på Mediaset Premium.

– Du har rett. Det er spontant, men jeg vet jeg ikke skal gjøre det. Jeg skal jobbe hardt, var svaret fra Dybala.

Les også

Bildene av Messis dobbeltgjenger går verden rundt: «Det er helt umulig å se forskjell»

Fremtiden?

Da Paul Pogba dro til Manchester United i sommer ble Dybala tilbudt draktnummer ti i Juventus, men argentineren holdt på nummer 21. Klubbhistoriens store nummer ti, Alessandro Del Piero, har latt seg sjarmere av Dybala og ser gjerne at han overtar drakten. I mange år fremover. Dybala skrev avtale ut 2022 i våres, men han er blitt koblet til de spanske gigantene Real Madrid og Barcelona.

Paulo Dybala i duell med Barcelonas Neymar. Trolig to som kommer til å prege fotballverden de neste årene.

– Torino, Juventus og klubbens stadion og struktur gjør at du kan konkurrere med de største, så sportslig sett er det ingenting som mangler. Du må føle det i hjertet, det vil gjøre forskjellen. Dybala har alltid vist at han gjør alt på den beste måten. Han gjør alt med riktig ånd uten å trekke seg unna ting. Det liker jeg svært godt, sa Del Piero etter kampen mot Monaco ifølge Football Italia.

Les også

Ronaldo slo Messi – her er listen over verdens best betalte fotballspillere

– Best i verden

Dybala er blitt sammenlignet med Sergio Agüero, Messi og Del Piero. Selv har han sagt han bare vil være seg selv.

– Hvis klubben spør meg om nummer ti kan vi ta en prat. Min fremtid? Jeg vil bli et Juventus-symbol. Del Piero er et forbilde, men det er hardt å følge hans fotspor. Han scoret mye mer mål enn meg, sa Dybala sist uke ifølge samme nettsted.

– Han er mest av alt en spiller med et veldig stort register av ferdigheter offensivt. Han kan skape ubalanse, han kan gjøre det ene eller to geniale trekkene nesten ingen andre ser i løpet av 90 min, de som avgjør fotballkamper- og han kan avslutte presist med mange ulike teknikker med "dødelig" presisjon, mener Tjærnås.

Kyle Lafferty, Norwich-spiss nå, spilte med Dybala i Palermo. Han er klokkeklar i talen.

– Han er fra samme land som Lionel Messi, men i tiden vil han ta over for både han og Cristiano Ronaldo. Han har ikke bare fotballferdighetene, men også sterk mentalitet. Jeg tror virkelig han vil bli den beste spilleren i verden og få navnet sitt på Ballon D’or, sa Lafferty ifølge Daily Mail.

Les mer om

  1. Serie A
  2. Roar Stokke
  3. Ballon d'Or
  4. Juventus FC
  5. Champions League