Fotball

Presset Jonevret må ha suksess i år

14 spillere uten kontrakt neste sesong og en trener som har lagt ut leiligheten for salg. Usikkerheten råder i Viking-leiren.

Kjell Jonevret vet ikke om han får trene Viking utover årets sesong. Han er ikke alene om å ikke vite hva framtiden bringer. Av Vikings 24 spillere har hele 14 av dem utgående kontrakt.
  • Stig Nilssen

LA MANGA (STAVANGER): Vikings A-lagstropp teller i dag 24 spillere. Hele 14 av dem er på utgående kontrakt. Det samme er klubbens hovedtrener, Kjell Jonevret. Han har i tillegg bestemt seg for å selge leiligheten på Eiganes. Til Aftenbladet forteller Jonevret at det er flere grunner til at han gjør det. Svensken kjøpte seg nettopp nytt hus i Spania og ønsker derfor å frigjøre litt kapital. Samtidig innrømmer han at han også må ta hensyn til at kontrakten hans går ut etter sesongslutt.

— Om jeg ikke blir værende i Stavanger ønsker jeg ikke å måtte panikkselge til høsten. Jeg skal alltid finne meg en annen plass å bo om jeg får solgt før den tid. Samtidig er det slik at vi trives veldig bra i Stavanger. Om jeg ikke blir værende i Viking, kan det likevel hende at vi blir boende i byen, sier Viking-treneren.

Skal snakke med spillerne

Jonevret er klar over at han ikke er alene om å lure på hva framtiden bringer. Derfor skal han tirsdag ha et møte med spillergruppen og diskutere temaet i La Manga. Spillersalg, dårlig økonomi, svikt i tilskuertallet og svake resultater har vært gjengangere og dominert inntrykket av klubben de siste årene.

— Vi må forsøke å legge bort ting som irriterer oss. Det gjelder for spillerne, men også for meg selv. Jeg synes vi har noe bra på gang, og da kan vi ikke klage over ting vi ikke får gjort noe med, sier Jonevret.

Han innrømmer likevel at han gjerne skulle hørt hva Viking-ledelsen tenker om framtiden hans.

— Det har plaget meg litt, men jeg vet ikke hva som er normalt i andre klubber. Jeg forsøker å ikke tenke så mye på det, sier Viking-treneren.

Direktør Arne Larsen Økland er kjent med at Jonevret har lagt ut leiligheten sin for salg, men han har ikke diskutert det med Viking-treneren. Fortsatt er det slik at Viking-ledelsen ønsker å se an resultatene i vårsesongen før de tar en avgjørelse rundt Jonevrets framtid.

— Dette er så enkelt at alle lever av resultater. Vi ønsker å se hvordan sesongen går. Det handler ikke bare om hvordan vi presterer på banen, men hvordan vi presterer ut ifra de forutsetningene vi har. Vi har foreløpig ikke tatt stilling til Jonevrets framtid i klubben, sier Økland.

Tre har takket nei

At det i tillegg er hele 14 spillere på utgående kontrakt, stresser ikke Økland. Han bedyrer at klubben har kontroll på situasjonen.

— Slikt er nok litt tilfeldig. Vi har ikke tenkt å gjøre så mye med situasjonen foreløpig, men vi både håper og tror at de fleste vil være med videre, sier Økland.

Situasjonen er likevel slik at klubben bare har blitt møtt med negative svar fra spillerne de ønsker å beholde. Både Kristoffer Haugen og Jon Dadi Bödvarsson har avslått tilbud om forlengelse. I tillegg har Veton Berisha varslet at han ønsker et klubbskifte. Kontrakten hans går ut til sommeren.

— Vi har blitt enige med dem om at vi skal snakkes senere. Vi hadde en tung sesong i fjor og de ønsker nok å se hvordan vi gjør det i år. Den avgjørelsen respekterer jeg. Vi vil gjerne ha dem med videre, og håper de vil det samme, sier Økland.

Med unntak av Rasmus Martinsen og Julian Veen, har ingen av spillerne som ønsker å bli værende blitt kontaktet av klubbledelsen. Økland mener det ikke bør være et problem at spillere må forholde seg til en uavklart framtid.

— Dette er en del av gamet. Det kan slå begge veier. Noen opplever det kanskje som press, mens andre skjerper seg. Vi har uansett ikke tenkt å bytte ut 14 spillere til neste sesong, sier Økland.

Må takle presset

Han er knallhard på at det å spille for Viking innebærer å kunne takle press.

— Jeg forventer at trenere og spillere er profesjonelle og yter sitt beste. Slike ting skal ikke påvirke dem og hvis så er tilfelle er ikke det bra. Vi opplever press i hver eneste kamp, men slik er fotballen. Takler en ikke det vil ikke vi fortsette samarbeidet.

Han forstår likevel at det blir mye spekulasjoner rundt framtiden til spillerne og Jonevret.

— Det er helt naturlig og det lever vi fint med, sier han.

FAKTA

Slik ser kontraktssituasjonen ut i Viking:

2015:

Veton Berisha (30. juni), Iven Austbø, Arild Østbø, Kristoffer Haugen, Makhtar Thioune, Magne Hoseth, Jon Dadi Bödvarsson, Indridi Sigurdsson, Vidar Nisja, Pål Vestly Heigre, Rasmus Martinsen, Julian Veen, Fabian Calderon, Carl-Henrik Revik.

2016:

Joakim Jørgensen, Björn Daniel Sverrisson, Steinthor Thorsteinsson, Yann-Erik de Lanley, Osita Chikere, André Danielsen.

2017

Karol Mets og Zymer Bytyqi.

2018

Suleiman Abdullahi og Samuel Adegbenro.

Les også

  1. Studio A: - Kameraet er skrudd av, du kan si navnet nå

  2. Vikings styreleder skuffet over å bli vraket

Les mer om

  1. Forsesong
  2. Viking FK
  3. Kjell Jonevret