Rekdal: - Ambisjonene i klubben må senkes

<p>AaFK-treneren føler seg bastet og bundet i forhold til egne ambisjoner for AaFK kontra de signaler han har fått fra styret i AaFK.</p>

ÅLESUND 20121021. Eliteserien 2012. Aalesunds trener Kjetil Rekdal gir instrukser til spillerne under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Vålerenga på Color Line Stadion i Ålesund søndag kveld. Kampen endte 3-1.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– I et møte med styret fikk jeg klar beskjed om at vi foran neste sesong kan få kjøpe én spiss pluss én spiller til i et annet ledd, dersom Enar Jääger forsvinner. Og da er det ikke lett å skjønne hvordan vi kan få en positiv sportslig utvikling her, mener Rekdal.

Han frykter at den stallen han går inn i 2013 med, vil være adskillig svakere enn stallen han har hatt i år.

Mister

– Vi mister spillere som Amund Skiri, Magnus Sylling Olsen og Ville Jalasto i forhold til de vi hadde i fjor vinter. Og dessuten vil kne-opererte Daniel Arnefjord være ute til februar, noe som kan bety at han så vidt rekker neste års seriestart. Dersom Jääger blir med videre vil altså stallen kun bli styrket med denne ene spissen, noe jeg mener ikke høres særlig ambisiøst ut. Men jeg forholder meg til det styret har bestemt, og vi skal gjøre det beste ut av situasjonen, sier han.

Spent

– Jeg er imidlertid spent på hvilke ambisjoner styret i AaFK har for kommende sesong. Det nytter ikke å prate om en plass blant de fire beste dersom vi ikke kan få styrket en allerede svært sårbar stall. De sportslige ambisjonene i klubben må senkes, slik det ser ut akkurat nå, mener han.

Rekdal har gjentatte ganger slått fast at klubben ikke har råd til å ha med spillere som er skadet «halve» sesongen.

Men det er lite treneren kan gjøre med situasjonen, så lenge disse spillerne også har kontrakt i 2013. ## Har kontrakt

Spillere som Lars Fuhre, Christian Myklebust, Adam Sellami Honningsvåg, Fredrik Carlsen og Sander Post med flere har hatt lange skadefravær, og er neppe høyt oppe på Rekdals rankingliste. Men dersom ikke noen av dem selv ønsker å spille et annet sted, er det lite Rekdal kan gjøre. Han kan la være å bruke dem på laget, men det frigir ikke frisk kapital for å hente inn andre.

Og snart returnerer også Didrik Fløtre og Kjell Rune Sellin til klubben. De er på utlån til henholdsvis Kristiansund og Hødd, men har kontrakt med AaFK neste år. Da fylles stallen ytterligere opp med spillere Rekdal ikke ønsker seg.

Klubbens ansvar

– Det er klubbens ansvar å gjøre noe med dette. Kanskje sende enkelte spillere ut på lån, eller frigi dem. Men dette krever mye jobbing fra ledelsens side. Jeg aksepterer rammevilkårene jeg har å jobbe med, det har jeg alltid gjort! Men det går an å snakke med spillere og prøve å få dem til å skjønne at det er i alles interesse at de finner seg en ny klubb. Og dette er faktisk ikke min jobb, jeg har ikke noe ønske om å være AaFKs «bøddel» hver gang upopulære tiltak må fattes!

– Jeg vet at noen sier at det tross alt er jeg som har hentet alle disse spillerne til klubben. Sant nok. Men jeg hentet dem fra 1. divisjon, det nivået vi hadde råd til å hente dem fra. Og da er det veldig vanskelig å bygge opp et mannskap som skal kjempe om medaljer i eliteserien.

– Vi må først selge

Bjarne Haagensen er styreleder i Ålesund Fotball AS (ÅFAS), som sitter på pengene i AaFK. Og han fastslår at det er begrensede midler til spillerkjøp i klubben.

– Kjetil Rekdal bør konsentrere seg om å utvikle de spillerne vi allerede har i klubben. Han har hentet inn en rekke spillere til klubben, og disse er her nå. Vi har en så stor stall at vi ikke kan hente inn flere, uten at noen må ut, sier Haagensen.

Han påpeker at AaFK har et arbeidsgiveransvar overfor de spillerne som fortsatt har kontrakt med klubben.

– Og det ansvaret må vi ta, det er ikke bare å skubbe folk ut av en arbeidskontrakt. Hvis én spiller under kontrakt forsvinner, så er det greit at vi kan hente inn en ny. Hvis ikke, så står det fast at vi foran neste sesong skal hente inn en god og målfarlig spiss pluss én spiller til i en annen posisjon på banen, sier ÅFAS-lederen.

Spissen kommer

Haagensen har god tro på at den svært ønskede spissen snart er på plass.

— Vi har flere gode alternativer å jobbe med nå, og jeg tror ganske sikkert at spissen er på plass før jul. Og dersom Rekdal ønsker å ha med Enar Jääger videre, så er det greit nok. Men da er det stopp!

Haagensen kaster ballen over til Kjetil Rekdal og den sportslige ledelsen dersom de ønsker å bytte ut deler av stallen.

– Da må de altså, i samarbeid med klubbledelsen, først sørge for å få solgt kontraktsfestede spillere som de ikke ønsker å ha med videre. Da kan det åpne seg en mulighet for å få inn erstattere. Vi har en stor stall, og vi forventer at våre trenere sørger for å gjøre de spillerne som allerede er her, enda bedre. Vi kan ikke bruke mer penger enn vi har, buldrer Bjarne Haagensen.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk