Fotball

Moas stikk etter derby-seieren: – Det er ingen som liker Lillestrøm

Mohammed «Moa» Abdellaoue har hatt mye motgang. I derbyet mot Lillestrøm fikk han en kraftig opptur.

  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Vålerenga - Lillestrøm 3–1

ULLEVAAL: Det var spilt 26 minutter i solskinnet på Ullevaal Stadion, og Ghayas Zahid hadde for få minutter siden besvart Lillestrøms åpningsmål.

Nå slo hurtigtoget Rasmus Lindkvist ballen inn i feltet. Der sto Mohammed «Moa» Abdellaoue perfekt posisjonert og stanget Vålerenga i ledelsen.

På tribunen bak målet brøt det ut ekstatiske gledesscener. For Vålerenga-fansen brakte 2–1-målet frem vakre minner.

Og kanskje var det også et tegn på at mer er i vente, at Moa er i ferd med å finne tilbake til seg selv.

– Jeg elsker å spille mot Lillestrøm. Jeg elsker å vinne mot Lillestrøm. Det er ingen som liker Lillestrøm, sier Moa.

  • Fikk du med deg denne? Slik skal Deila lede Oslo-fotballen mot bedre tider

Mye motgang for Moa

Da Moa forlot Vålerenga i 2010, var han Norges heteste spiss. I Tyskland startet det bra, men så begynte et langt skademareritt. Ved hjelp av hovedaksjonær Tor Olav Trøim ble Moa hentet tilbake sommeren 2015, men hjemkomsten er ikke blitt det eventyret VIF-fansen håpet på.

Skadene har fortsatt å plage 31-åringen, som bare har spilt rundt halvparten av kampene i VIF-returen. I vinter virket han å være på gang, men i serieåpningen mot Viking ble han nok en gang satt på sidelinjen etter en takling.

Igjen ble fotball erstattet med timer på treningsstudio. Og igjen kjempet Moa seg tilbake.

Mohammed «Moa» Abdellaoue har møtt mye motgang. Mot Lillestrøm på Ullevaal fikk han en kraftig opptur. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Tidligere denne måneden scoret Moa sitt første mål for sesongen, og i derbyet mot Lillestrøm lørdag var han bedre enn på lenge. Trener Ronny Deila mente det var årsbeste av spissen.

– I dag fikk vi se hva som bor i Moa, sier Deila.

Scoringen var Moas sjette mot Lillestrøm.

– Vi vet hvor mye denne kampen betyr for fansen. De scoringene er for dem, sier Moa.

– Det første du hører når du kommer til Vålerenga, er at denne kampen skal vinnes. Det er derfor jeg elsker å spille mot dem. Sånn er det på Åråsen også. Det føles som hjemmebane, siden jeg har scoret så mange mål der, fortsetter han.

Han sendte Vålerenga i ledelsen, og i 2. omgang ble jubelen sluppet løs for en ny goalgetter-scoring av Moa. Jubelen ble imidlertid stilnet av assistentdommerens offside-signaliserende flagg.

Da hadde Bård Finne allerede økt Vålerengas ledelse til 3–1 etter pasning fra Zahid. Dermed meldte tre medlemmer av Vålerengas angrepsrekke seg på med scoringer.

Vil spille attraktiv fotball

Før Ronny Deilas første derby som Vålerenga-trener i oktober i fjor, uttalte han at han heller «taper enn å spille drittfotball». Før lørdagens kamp beskrev han Lillestrøms spillestil under Arne Erlandsen som «lite utviklende».

Etter kampen tok han et oppgjør med det han omtaler som politisk korrekthet i norsk fotball.

– Jeg var litt sleivete i kjeften før denne kampen, men det må vi begynne å bli. Alt skal være så korrekt. Vi må ha meninger og uenigheter. Ikke på person, men på fag. Vi må rivalisere mer. Det blir for snilt.

– Vi må tørre å være litt store i kjeften og gå ut å mene noe. Jeg blir i hvert fall ikke skuffet om det er en trener som sier noe om mitt lag. Sier han at jeg er en idiot blir det annerledes, men å si at vi er omstendelige eller romantiske, det driter jeg i, sier Deila.

Han gjentok også målsettingen om at Vålerenga skal spille attraktiv og offensiv fotball.

Deila er fast bestemt på at det er slik han skal bringe tilbake entusiasmen rundt Vålerenga. Det er slik han skal bygge opp klubben til å bli Oslos stolthet.

Etter en tung start på sesongen, har Vålerenga begynt å plukke mer poeng. Og prestasjonen i det siste derbyet før klubben flytter inn på stadion, var et steg i riktig retning.

Zahid briljerte

Lillestrøm tok ledelsen ved Fredrik Krogstad, men så begynte det å å løsne for Vålerenga. Til slutt kunne Deila og Vålerenga ta med seg mye positivt fra denne kampen.

Rasmus Lindkvist gikk stadig på glitrende løp fra sin venstreback og fikk betalt i form av to målgivende pasninger. Ghayas Zahid trakk i trådene som playmaker og var henholdsvis sist, tredje sist og nest sist på scoringene.

Og Moa viste at det er altfor tidlig å avskrive ham. Da han ble byttet ut ti minutter før slutt, ble han hyllet av hjemmepublikummet.

– Angreppspillet sitter bedre og bedre. Jeg håper vi fortsetter å spille god offensiv fotball. Vi nærmer oss der vi vil være, men må være mer stabile over lenger tid, sier Zahid.

For VIF-fansen er dette årets viktigste kamp, og slik har det vært siden rivaliseringen virkelig startet da Tom Lund og Lillestrøm erobret norsk fotball på 70-tallet.

Deila mener at det er langt fra tilfeldig at spillere som Moa leverer i slike kamper.

– Sånne spillere klarer å slappe av i sånne kamper. I disse kampene trenger du de som har opplevd litt i livet. Du må ha personligheter, sier Deila.

For Vålerenga venter nå en ny test i neste runde. Da besøker de serieleder Brann.

– Vi har alt å vinne. Vi må levere årsbeste om vi skal ha tre poeng der. Men det er mulig, fastslår Deila.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Vålerenga Fotball
  3. Lillestrøm SK