Fotball

Dette må Norge overvinne for å få EM

<p>Sterke EM-utfordrere Her er statusen hos Frankrike, Italia og TyrkiaDet er en lang og svingete vei for å nå målet om å få fotball-EM til Norge. Og det er ikke akkurat Ladaer og gamle folkevogner vi kjemper mot.</p>

OSLO 20090709:Oslo, Stavanger, Trondheim og Skedsmo blir byene i Norges søknad om å få fotball-EM i 2016 med Sverige. Bodø og Bergen ble ikke valgt. Det kungjorde fotballpresident Sondre Kåfjord torsdag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
  • 100% Sport
Germany's Michael Ballack (R) is greeted by UEFA President Michel Platini after Germany was defeated by Spain in their Euro 2008 final soccer match at Ernst Happel Stadium in Vienna, June 29, 2008. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY

Det er nå den store jobben for fotballpresident Sondre Kåfjord og Co. starter. Jobben med å overbevise Michel Platini og resten av de høye herrer i UEFA om at Norge og Sverige er et bedre egnet land til å arrangere Euro 2016 enn Italia, Frankrike eller Tyrkia.

Norge og Sveriges fordeler vil selvsagt være at vi har et godt rykte på oss til å gjennomføre de planer og avtaler vi setter. Den økonomiske tryggheten taler også til fordel for norsk/svensk-samarbeid – to faktorer som UEFA-sjefene trolig liker etter alle problemene de har støtt på i Ukraina og Polen.

Tidligere UEFA-representant Per Ravn Omdal vil også bli brukt for alt han er verdt til å selge inn Norge/Sverige-ideen hos sine venner i UEFA.

Men i så måte sitter Frankrike med trumfesset, og vil nok ikke være beskjeden med å få nåværende UEFA-president Michel Platini til å jobbe for et EM på fransk jord.

Platini får derimot ikke lov til å stemme når avgjørelsen faller 27. mai 2010. Det får heller ikke tyrkiske Senes Erzik eller italienske Giancarlo Abete. Det opplyser UEFA overfor Aftenposten.

Kravene skjerpes

Foran EM i 2016 skal turneringen utvides fra 16 til 24 lag. Det betyr at kravene til å få arrangere et mesterskap heves. Før var det krav til åtte arenaer, nå er det ni som gjelder. Den hindringen er allerede forsert, men UEFA vil også veldig gjerne ha tre reserveanlegg med kapasitet på minst 30.000 tilskuere. Ingen slike finnes i Norge.

Et høyt prisnivå, små stadioner, at konkurrentene er store fotballnasjoner som Frankrike og Italia og at Sverige arrangerte EM så sent som i 1992, er heller ingen fordel for vår søknad.

Når det gjelder Frankrike så bestemte de seg allerede våren 2007 for å søke EM i 2016, og har full støtte i den franske regjeringen. Franskmennene har allerede god erfaring for gjennomføring av et større mesterskap etter VM’98 og har etter dette mesterskapet både infrastruktur og stadioner på plass.

(Artikkelen fortsetter)

Slik vil Viking stadion bli dersom Norge får EM i 2016 (Tegning: Link Signatur)

Italia på sin side har et flertall store stadioner, men flere av disse trenger en opprustning før et eventuelt EM. Italienerne søkte også om EM i 2012, men ble overraskende slått av Ukraina/Polen.

Bakgrunnen for dette var publikumsvolden og korrupsjonen som herjet italiensk fotball da avgjørelsen ble tatt i april 2007. Det italienske fotballforbundet har nå hatt en stor opprydning og stiller som veldig sterke kandidater til å få mesterskapet i 2016.

Les også:

  • Kaller EM i Norge for "stormannsgalskap"

Tyrkia har også flere stadioner som allerede tilfredsstiller UEFAs krav. De har mye å gå på hva gjelder infrastruktur og organisering, men de kan by på noe nytt og annerledes med en fotballkultur som man ikke finner mange andre steder i verden.

Avgjøres i mai

Hva som blir utslagsgivende er ikke godt å si, men at det er sterke kandidater Norge og Sverige har med å gjøre er sikkert.

(Artikkelen fortsetter)

Illustrasjonen er av "Nye Ullevaal" i Groruddalen slik NFF ser det for seg. ( Foto: Don Lawrence & Nicole Martin/ NFF )

15. februar skal alle landene levere en oppdatert søknad til UEFA.

Deretter skal representanter for UEFA på befaring til de respektive landene, før de setter seg ned og bestemmer hvem som får arrangere. 27. mai 2010 faller avgjørelsen.

Les mer om

  1. Fotball-EM