Fotball

Trist Piqué måtte overtales av Messi. Nå venter Spania: - Er jeg et problem, slutter jeg

Uroen i Catalonia har gått inn på Gerard Piqué, som måtte overtales for å spille søndagens Barcelona-kamp. Nå venter landslagsoppdrag for Spania.

Gerard Piqué, i midten, er født og oppvokst i Barcelona. Han har tatt et tydelig standpunkt i katalanernes kamp for uavhenighet. Denne uken skal han representere Spania på landslaget.
  • Marius Dahl

Ifølge radiostasjonen Cadena Cope ønsket ikke 30-åringen å spille søndagens seriekamp mot Las Palmas på eget gress, etter bråket i Barcelona. Folkeavstemningen om katalansk uavhengighet endte med kaos og uroligheter i sentrum.

Til slutt ble kampen, som endte med 3-0-seier for hjemmelaget, spilt foran tomme tribuner på den mektige arenaen. Piqué, som er født og oppvokst i Barcelona, ble til slutt overtalt til å spille av ingen ringere enn Lionel Messi. I hvert fall hvis vi skal tro den spanske radiokanalen.

Les også

Her river Barcelona-stjernen i stykker egen drakt. Så forlater han banen i frustrasjon.

– Dette er min verste erfaring som spiller, sa Piqué på en pressekonferanse etter Las Palmas-kampen.

Politisk engasjert

Ifølge NTB var det en nedbrutt Barcelona-spiller som møtte pressen etter kampen. Naturligvis var bråket - og de spanske styresmaktenes agering mot de katalanske innbyggerne - i tankene til midtstopperen.

– Det var ikke noen aggresjon hos folket (under folkeavstemningen) i dag, og likevel agerte politiet som de gjorde, sa han.

Bakgrunnen er søndagens folkeavstemning i Catalonia hvor politiet brukte vold for å hindre folk fra å stemme. Piqué ble selv fotografert da han avla sin stemme tidligere på dagen.

Les også

Barcelona-kamp ble spilt for tomme tribuner: – Min verste opplevelse som fotballspiller

– Enten stemmer man ja, nei eller blankt. Men man stemmer. Under Franco kunne vi ikke forsvare våre ideer. Jeg er, og føler meg katalansk, og jeg er veldig stolt over innbyggerne og deres oppførsel. Akkurat som jeg har vært de siste sju årene, sa forsvarsspilleren i et intervju.

90 prosent flertall

På en pressekonferanse søndag kveld ble foreløpige tall fra folkeavstemningen lagt fram. Med over 2 millioner stemmer har 90 prosent av befolkningen stemt ja til uavhengighet.

Piqué er i troppen når Spania møter Albania fredag og Israel neste mandag i kvalifiseringskampene til VM, men sier at han er villig til å trekke seg fra landslaget om hans engasjement for Catalonia er et problem.

Gerard Piqué, til venstre, omtalte Barcelonas oppgjør mot Las Palmas for tomme tribuner som «sin verste erfaring som spiller». Før oppgjøret måtte midtstopperen overtales til å spille av Lionel Messi.

– Men jeg tror jeg kan fortsette å spille for landslaget. Jeg er overbevist om at tusenvis av mennesker er uenige med det som har skjedd i dag. Men om treneren eller ledelsen rundt landslaget mener det er et problem, vil jeg trekke meg før 2018, sier Piqué.

The Guardian skriver at han vurderer å trekke seg fra landslaget. Det tror ikke La Liga-ekspert Petter Veland vil skje.

Spanske tilhengere buer på Piqué

- Han har lenge vært skytsilden, både som mottaker og avsender av direkte - og indirekte - katalansk pro-uttalelser. Sånne type ting som gjør at nasjonalistiske Spania-supportere får ting å ta han på og ting å mislike han for i det politiske landskapet som Spania en gang er, sier Veland.

Les også

Presidenten i spansk fotballklubb arrestert i mafia-sak

- Jeg tror ikke han gjør det frivillig. Hvis han selv gjør det, tror jeg han på mange måter blir stående igjen med svarteper. Da kan på en måte alle de spanske supporterne som har buet på han gjennom årene legitimere det de har sagt hele tiden - at han ikke har følelser for de spanske fargene. Om han inviterer noen til å be han om å legge opp som landslagsspiller, det vet jeg ikke. Er det forsøk på å slippe unna, at noen andre skal være den avgjørende triggeren? Det vet jeg ikke. Men uttalelsene viser at det politiske nå er blitt viktigere enn å representere Spania på landslaget og det er ikke optimalt, sier fotballeksperten.

Veland sier at 30-åringen de siste årene har måttet tåle buing og piping fra egne fans under de spanske hjemmekampene.

– Han er i en vanskelig situasjon

- Nå har jeg ikke det eksakte tallet, men rundt de ti siste hjemmekampene har det vært mer eller mindre buing på Pique hver gang han har hatt ballen. Dette er en situasjon som har pågått ganske lenge og er en konsekvens av at han er såpass tydelig på hva han mener om Spanias politkk og hans politiske synspunkter på Katalonia. Da blir det gnistninger mellom han og supporterne når han er såpass frittalende, selv om han ikke sier noe galt. Han rokker litt med den spanske nasjonalfølelsen når han sier som han sier, sier han.

Fotballeksperten vil - for å bruke hans egne ord - ikke sitte hjemme i Norge og si hva den profilerte Barcelona-spilleren skal føle og ikke. Og Veland forstår problematikken.

Les også

Pengene renner inn for de engelske toppklubbene, men nå vil de ha enda mer av milliardavtalene

- Det er klart han er i en vanskelig situasjon, Spania skal spille på hjemmebane mot Albania i Alicante. Der vil det igjen være et stort fokus på Pique, der vil de som er uenig i Katalonias løsrivelse og hans (Piques) politiske budskap, benytte anledningen for alt det er verdt. Da blir det også et spørsmål om hva landslagssjef Julen Lopetegui mener er den beste løsning, sier Veland.

Ordkrig mellom midtstopperne

- Ser man utelukkende sportslig på det, er jo Ramos og Pique utelukkende det beste stopperparet, men de har nesten ikke en eneste periode mellom landslagukene uten at det er en form for kryptisk eller direkte melding fra den ene til den andre. Det har det også vært nå, der Ramos svarte på en av Piques uttalelser. Det har blitt en ordkrig mellom de som skal danne midtstopperparet i Russland-VM om ni måneder. Det er ingen ideel situasjon verken sportslig eller utenomsportslig, fortsetter han.

Dessuten er han kritisk til at søndagens kamp mot Las Palmas i det hele tatt ble avviklet på dagen for folkeavstemningen.

Les også

Dette er bare ett av bildene tatt en lørdag formiddag i Oslo: – Løkkefotballen er borte

- Den kampen burde blitt spilt lørdag. Da terminlista kom ut, visste man at 1. oktober var en potensiell betent dato i Barcelona, men likevel velger de altså å legge den kampen til Camp Nou på dagen for en folkeavstemning som den spanske staten har erklært ulovlig. Det syns jeg er dårlig planlegging og i etterkant heller ikke vise handlekraft nok til å endre tidspunktet, det setter jeg store spørsmålstegn ved. Barcelona prøvde gjentatte ganger å flytte kampen, sier Veland.

Les mer om

  1. Barcelona
  2. Catalonia
  3. Folkeavstemning
  4. Alicante
  5. Landslag
  6. Spania