Fotball

Prisen på en fotballspiller

Det er mye kreativitet i bakrommet i norsk fotball. Men er det bedrageri?

FREM OG TILBAKE: Veigar Pall Gunnarsson gikk i løpet av et år både fra Stabæk til Vålerenga og fra Vålerenga til Stabæk. Men hvor mye kostet han? Og hvor mye burde han ha kostet?
 • Kommentar: Inge D. Hanssen

Sandvika: Vi er inne i uke nr. 2 i overgangssaken. Aktors bevisførsel er langt fra ferdig, men spørsmålet er allerede dukket opp:

Hvor er bevisene?

De fire på tiltalebenken er tiltalt for grovt bedrageri på inntil to millioner norske kroner overfor den franske fotballklubben Nancy. Nancy hadde krav på 50 prosent av overgangssummen dersom islendingen ble solgt videre fra Stabæk.

Bedrageriet skal ha skjedd ved at overgangssummen for Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga ble satt kunstig lavt – til èn million kroner. Samtidig ble det konstruert en pakkeløsning ved at det ble opprettet en opsjonsavtale på fire millioner for Vålerenga-kjøp av stortalentet Herman Stengel fra bærumsklubben.

 • Les også:

Les også

 1. Sammenligner Stengel-opsjon med Mikel-saken

 2. «Dårlig fysikk og over 30 år»

 3. Agent Solbakken: - Var tydelig med VIF på at Stengel skulle dit

 4. Går gjerne til Vålerenga

 5. Stengel ante ingenting om opsjonsavtalen

 6. VIF har ingen Stengel-garanti

Må ha forsett

Bevisbyrden ligger som alltid hos påtalemyndigheten.

Skal de tiltalte kunne dømmes, må alle fire ha det som i strafferetten kalles forsett. De må bevisst ha snytt Nancy, og de må ha visst hva de har gjort. For å si det enkelt og ujuridisk.

Et helt sentralt spørsmål er hvilken verdi Veigar Pall Gunnarsson hadde som fotballspiller da han gikk til Vålerenga sommeren 2011. Det er ikke enkelt, skal vi tro aktors vitner frem til nå. Man kan ikke se på overgangssummen alene, man må se totaliteten i lønn, bonuser og sosiale utgifter i hele den perioden kontrakten varer.

Direktøren i Nancy, Nicolas Holveck, hadde aldri noen tro på at Gunnarsson ville bli solgt videre fra Stabæk – spilleren var høytlønnet og over 30 år gammel. Ingen god investering, altså.

Agent Jim Solbakken mener at Gunnarsson av samme årsak ikke var verd fem øre i overgangssum. Stabæk gjorde en god jobb da de klarte å få èn million for «gamlingen».

Her er det utvilsomt mat for forsvarerne.

Falt i verdi

Men hvorfor bød Rosenborg 2,5 millioner for den samme spilleren i det samme overgangsvinduet sommeren 2011 – for noe senere samlet å lande på én million for Gunnarsson og 4,250 for Johan Andersson, en annen Stabæk-spiller?

Er dette også forslag til pakkeløsning for å lure den franske klubben? Eller har verdien av islendingen falt med halvannen million i løpet av noen sommerdager? Er prisen på Andersson blåst kunstig opp?

Fredag skal Rosenborg-ledelsen forklare seg om dette i retten.

Om det blir et festmåltid for aktoratet, gjenstår å se.

Her er det utvilsomt mat for forsvarerne.

Fakta: Overgangssaken

 • Tre ledere i Stabæk og en tidligere leder i Vålerenga er i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grovt bedrageri av to millioner kroner overfor den franske klubben Nancy.
 • Bedrageriet skal ha skjedd i forbindelse med Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. * De fire tiltalte nekter straffskyld.
 • Også foretakene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball A/S er tiltalt.
 • Administrator: Tingrettsdommer Nils Ole Bay.
 • Aktorer: Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.
 • Forsvarere: Advokatene Peder Morset, Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og John Chr. Elden.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball
 3. Stabæk Fotball