Fotball

«Uforståelig at Brann ikke har klart å hale dette i land»

DODDO-BLOGG: Det blir ikke lett å erstatte Fredrik Haugen.

Fredrik Haugen kan være på vei bort fra Brann. Her er han etter eliteseriekampen mot Lillestrøm i Bergen tidligere i år.
  • Eduardo Doddo Andersen

Brann vil ha Fredrik Haugen, og Fredrik Haugen vil spille for Brann. Hvorfor i alle dager er de ikke blitt enige? Er det Haugen som er for kravstor, eller er det Brann som ikke forstår hvor betydningsfull Haugen er?

Fredrik Haugen var i 2017 en av Branns beste spillere. Høyrefoten hans var helt avgjørende for poengene Brann kapret. 15 målpoeng oppnådde han. Det vil si 10 målgivende pasninger og 5 mål. Det gjør han til en av Branns viktigste spillere, kanskje den viktigste, og det gjør han til en av eliteseriens største profiler.

Les også

BAKGRUNN: Brann har gitt opp å forlenge med Fredrik Haugen

Det sier seg selv at en slik spiller ikke er lett å erstatte. Lars Arne Nilsen har en forkjærlighet for løpssterke og duellsterke spillere, men uten en kreativ spiller i sine rekker blir laget blodfattig og forutsigbart. Ikke det at Haugen ikke løper, det gjør han så det monner, og duellstyrken hans har også tatt seg opp. Det er imidlertid hans offensive bidrag som gjør han attraktiv. Kombinasjonen av et skarpt blikk for spillet og presise pasninger, er ettertraktede egenskaper.

Det er klart at Brann ikke kan slippe en slik spiller. Men det er de altså i ferd med å gjøre. Brann og Haugen har ikke blitt enige om en ny kontrakt, og etter tre avslåtte kontraktsforslag har Brann gitt opp.

Brann har en anstrengt økonomi så jeg har forståelse for at de prøve å holde lønnskostnadene nede. Samtidig vet Haugen at Brann er i stand til å strekke seg langt for enkeltspillere, slik de gjorde for Vito Vormgoor. Han tjener betydelig mer enn for eksempel Fredrik Haugen, selv om deler av lønnen til Vito kalles for noe annet enn lønn.

Les også

Brann-formannen: – Vi var sikre på at utbyggingen kom til å gå gjennom

Så langt som Brann strakk seg for Vito er de imidlertid ikke villig til å strekke seg for Fredrik Haugen. Er det fordi Vormgoor kommer fra det store utlandet, mens Haugen er en ung bergenser som bare skal være glad til for at han spiller i den røde trøyen?

Jeg vet ikke. Sett fra sidelinjen virker det uforståelig at Brann ikke har klart å hale dette i land. Hvilket forhandlingsklima er det de legger opp til? De fleste drøyer før de skriver under, og noen, de viktigste, skriver ikke under i det hele tatt.

Fredrik Haugen må erstattes. Og er det mulig å finne en like god spiller uten å betale en klekkelig overgangssum?

Det er som om Brann nå forteller oss at de ikke har ambisjoner, og det er vel ikke tilfelle?

Les mer om

  1. SK Brann
  2. Doddo