Fotball

«Halve» eliteserien kan miste lisensen

<p>Syv av klubbene i neste års eliteserie har til nyttår på å vise at de har livets rett.</p>

NFF Foto: Scanpix

  • Ole Kristian Sagbakken
  • Roar Lyngøy

01.11.09 , Fotball , tippeligaen , Viking Stadion , Viking v Tromsø , Per Mathias Høgmo , Tromsø , Foto: Tommy Ellingsen Foto: Tommy Ellingsen

Oslo 20090929. Direktør i Lyn, Erik Langerud, etter informasjonsmøtet for alle aksjonærer i LYN AS og medlemmer av FC Lyn Oslo på Ullevaal tirsdag kveld.Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Foto: Josefsen, Jon-Michael

Fotball Tippeligaen Rosenborg (RBK) - Bodø/Glimt 15.08.09,Rune Almenning Jarstein jubler for scoringen til Steffen Iversen,Foto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport, Foto: Digitalsport

— Tallene gjør oss urolige, var parolen fra Jan Løkling i klubblisensnemda under en pressekonferanse på Ullevaal mandag.

Der ble status i de norske toppklubbene presentert, og etter en grundig evaluering har nemda kommet fram til at hele syv av neste års eliteserieklubber er så skakkjørte økonomisk, at de har til nyttår på å vise en positiv egenkapital. Ellers ryker lisensen.

Selv om økonomien er blodrød for norsk toppfotball, beholder – iallfall foreløpig – samtlige lag klubblisensen. Men for mange klubbledere er det kniven på strupen kommende uker. Hele 17 klubber lever i nåde ut året med betinget lisens.

– De som ikke framviser positiv egenkapital innen utgangen av desember, blir satt ned til 2. divisjon. Ekstra tid blir ikke gitt, opplyste Jan Løkling, leder av Klubblisensnemnda.

Les også:

  • Annan scoret for Ghana
  • Prica: - Hareide en bra Hamrén-erstatter

180 mill. i minus

På pressekonferansen kom det også fram at eliteserieklubbene får et samlet negativt driftsresultat på rundt 180 millioner kroner i år.

Klubber fra eliteserien, 1. divisjon og toppserien kvinner som må vise positiv egenkapital ved nyttår, er Lyn, Tromsø, Strømsgodset, Start, Stabæk (samlet menn og kvinner), Stavanger, Løv-Ham, Sarpsborg, Moss, Kongsvinger, HamKam, Notodden, Hønefoss, Skeid, Haugesund, Amazon Grimstad og Trondheims/Ørn.

For Stavanger, HamKam, Skeid og Notodden har ikke behandlingen noen betydning for hvilken divisjon de spiller. Klubbene er allerede i 2. divisjon, men de søkte lisens som 1. divisjonslag.

Har god tro

– Selv om tallene er lite optimistiske, har jeg god tro på at samtlige 17 klubber spiller i den divisjon de er satt opp i også kommende sesong, sier Niels Røine, som er administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Han opplyste at det arbeides meget god i klubbene for å få bærekraftig økonomi.

– Flere klubber må gjennom betydelige kostnadskutt. Heretter kan ikke utgiftene overstige inntektene, sier fotballpresident Sondre Kåfjord i en pressemelding.

Stygge tall

Tallene var stygge som ble lagt fram på pressekonferansen.

Klubbene i eliteserien styrer mot et samlet negativt driftsresultat på 179.672.729 kroner i år. Det er en forverring på 42,1 prosent fra i fjor.

For nest øverste divisjon blir det negative resultatet rundt 22 millioner kroner. Endringen fra i fjor er på 82 prosent. Resultatet er dratt ned fordi publikumslagene Start, Sandefjord og Odd gikk til eliteserien etter forrige sesong.

Spillerrettighetene i eliteserien er anslått til 177 millioner kroner, mens den for 1. divisjon er snaue seks millioner kroner.

Tre kategorier

Norske toppklubber ble for øvrig delt inn i tre kategorier, alt etter hvor de befinner seg i det økonomiske terrenget.

Under kategori 1 er klubbene pålagt å vise fram en handlingsplan som skal vise kontroll over økonomien. De vil bli fulgt tett av forbundet, og har tre år på seg å gjennomføre planen.

Under kategori 2 har klubbene såpass kontroll at dette ikke kreves, men disse vil også bli fulgt opp.

Kategori 3-klubbene har per i dag kontroll, og slipper oppfølging på lengre sikt (med unntak av Stabæk, som har betinget lisens per i dag, på grunn av situasjonen denne sesongen):

Kategori 1-klubbene:

Eliteserien : Strømsgodset, Start, Odd, Brann, Tromsø, Kongsvinger, Hønefoss.

1. divisjon : Bodø/Glimt, Lyn, Bryne, Tromsdalen, Sarpsborg, Moss, Løv-Ham

Nedrykk fra 1. divisjon: HamKam, Notodden, Stavanger

Kategori 2-klubbene:

Eliteserien: Lillestrøm, Vålerenga, Aalesund, Molde, Viking, Haugesund

1. divisjon: Fredrikstad, Sogndal, Mjøndalen, Alta, Nybergsund

Nedrykk fra 1. divisjon: Skeid

Kategori 3-klubbene:

Eliteserien : Sandefjord, Stabæk, Rosenborg

1. divisjon: Ingen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt86112061419
2Molde852121101117
3Kristiansund750275215
4Rosenborg84222013714
5Viking84131414013
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien