Fotball

- Hemmelige FIFA-dokumenter viser at Blatter kjente til korrupsjonsplaner

I 2011 ble Sepp Blatter avhørt om korrupsjonsanklager av tidligere NFF-president Sondre Kåfjord.

Tidligere NFF-president Sondre Kåfjord (til høyre) satt i den etiske komiteen i FIFA da Sepp Blatter ble avhørt i 2011.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

I 2011 ble det avslørt at Mohamed Bin Hammam hadde tilbudt fotballdelegater bestikkelser i et forsøk på å vinne presidentvervet i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Bin Hammam skal via den skandaleombruste fotballtoppen Jack Warner ha tilbudt delegater fra Karibia konvolutter med 40.000 dollar, drøye 300.000 kroner, under et møte i Trinidad.

Avsløringene førte til at Bin Hammam ble kastet ut av fotballen, og Sepp Blatter ble valgt til en ny fireårsperiode som president uten motkandidater.

Les også

Tysk avis: - Tyskland sendte våpen til Saudi-Arabia rett før VM-tildeling

Dokumenter fra FIFA-avhør

Nå hevder Sky News å sitte på hemmelige FIFA-dokumenter som viser at Blatter visste om Bin Hammams korrupsjonsplaner, uten å melde fra om dette.

Sky har fått tilgang til dokumenter fra de interne FIFA-avhørene som ble gjennomført i kjølvannet av korrupsjonsavsløringene i 2011.

Mohamed Bin Hammam.

Warner skal i avhørene ha sagt at han hadde advart Blatter om Bin Hammams planer.— Jeg ba ham (Warner) om ikke å innkalle til dette møtet, skal Blatter ha redegjort for under avhøret.

— Mitt budskap ble gitt veldig tydelig. Jeg ville ha rapportert det hvis det var bevis. Jeg hadde ikke noe bevis for at noe hadde skjedd og jeg var av den mening at Warner skjønte min veldig klare melding om å ikke organisere dette møtet og ikke snakke om penger, forklarte Blatter.

Ifølge Sky fikk Blatter bare syv spørsmål fra FIFAs etiske komité. Etterpå fikk han spørsmål om han var tilfreds med behandlingen under avhøret.

— Definitivt, komitéleder. Du og komitémedlemenne har behandlet meg rettferdig. Det er dette vi ønsker. Det er respekt, disiplin og fair play. Tusen takk, svarte Blatter.

Tidligere NFF-president satt i avhørsrommet

Tidligere president i Norges Fotballforbund Sondre Kåfjord var en del av komiteen og satt i avhørsrommet da Blatter forklarte seg.

– Jeg var med på å avhøre Blatter som da var direkte mistenkt. Det ble hevdet at han visste at hans motkandidat til presidentvalget den gang, Mohammed Bin Hamman, delte ut 40 000 dollar til hvert medlem (av CFU, journ.anm.), men at Blatter lot være å gjøre noe med det.

– Men det klarte vi aldri å påvise, sa Kåfjord til NRK tidligere denne uken.

Kåfjord mener Blatter er en ekspert på å manøvrere seg ut av vanskelige situasjoner.

– Han vet akkurat hvordan han skal svare. Den egenskapen er vel dokumentert etter at han har overlevd i så mange år – i så hardt vær, sa Kåfjord til NRK.

Warner trakk seg ut av fotballen etter korrupsjonssaken i 2011, og kunne derfor ikke straffeforfølges av FIFA. For Blatter gikk livet på toppen av FIFA ufortrødent videre, helt frem til denne uken. Da kunngjorde han at han trekker seg som FIFA-president.

Les også

  1. Engelsk fotballtopp tror Blatter blir arrestert

  2. FIFA-kaoset: Brasil-legender trygler fotballtopp om å gå av

Les mer om

  1. Internasjonal fotball