Ekspertene om Liverpool: - Det er Klopp som gir dem håp

I kveld kan Liverpool ta seg til sin 11. europacupfinale.

Liverpool-manager Jürgen Klopp klemmer Lovren.
  • Odd Inge Aas

1–0 til Villarreal er utgangspunktet foran returmøtet på Anfield. Inn mot neste sesong er det manager Jürgen Klopp som gir supporterne troen.

Tor Kristian Karlsen og Torbjørn Flatin mener det er i de bakre rekker at Liverpool har størst behov for fornyelse om klubben igjen skal bli et topplag i England.

Utgangspunktet før returkampen:

— Klopp er en genistrek

Optimismen rundt de røde fra Anfield har igjen tatt seg opp etter at Jürgen Klopp tok over som manager sist høst. 8.-plass i ligaen med tre kamper igjen å spille gjør imidlertid at det endelige resultatet i Europaligaen i stor grad avgjør om sesongen blir en suksess eller ikke.

Finaleseier 18. mars gir ikke bare klubbens niende europeiske trofé, det gir også direkteplass til neste års Champions League.

Det er ventet at den tyske sjefen vil bruke sommerens overgangsvindu til å sette sammen en spillerstall som passer bedre sammen med hans visjoner for den gamle kjempen. Aftenposten har snakket med fotballekspert Tor Kristian Karlsen og supporterleder Torbjørn Flatin og fått deres tanker om hvilke grep som må tas.

— Det å få inn Klopp som manager, er jo den store genistreken. Når du ser bildene denne våren fra kampen mot Dortmund, derbyseieren over Everton eller seieren over Manchester United – fotballspillere ønsker å være med på slike hendelser, sier Karlsen.

I MONACO: Nordmannen Tor-Kristian Karlsen (t.h.) var sportsdirektør i Monaco og ansatte Claudio Ranieri som manager i 2012. Til venstre: Klubbdirektør Filip Dhondt.

Han tror Klopp er en trener som veldig mange spillere ønsker å spille under, og omtaler tyskeren som en kul type, empatisk, en som smiler og har varierte treninger.

Flatin sier det ikke er tvil om at det er tyskerens ankomst som gjør at de røde supporterne igjen har fått troen på fremtiden.

Torbjørn Flatin, ansvarlig redaktør i liverpool.no, er begeistret etter Jürgen Klopps pressekonferanse.

— Håpet vårt er Jürgen Klopp. Det er han som er stjernen i Liverpool, og det som gjør at vi har forhåpninger, sier Flatin, som først og fremst mener Liverpool trenger en ny sentrallinje.- Klopp har kommet med sterke antydninger om at han bygger opp et lag bakfra, sier Flatin.

Slik vurderer de to ekspertene dagens Liverpool-stall, og behovene for forsterkninger:

Keeperplassen

Karlsen: Simon Mignolet passer ikke så bra inn i måten Klopp ønsker å spille på. Han vil ha et forsvar som står høyt og derfor en keeper som er mer aktiv i feltet og kan være sweeper. Mignolet er en som har styrkene på streken, og han er ikke så god med bena. Det er ingen god match, og i tillegg er han en nokså middelmådig keeper.

Flatin: Jeg tror det kommer en ny keeper. Nå synes ikke jeg at Mignolet er så dårlig som mange vil ha det til, men om han er god nok, er et stort spørsmålstegn. Han gjør for mange tabber.

Simon Mignolet har gjort seg upopulær hos endel supportere etter flere stygge tabber denne sesongen.

Forsvar

Karlsen: Nå har han fått inn Joel Matip på stopperplass, men man skulle kanskje tro at han ville ha en med mer fart der. Dejan Lovren er den mest bevegelige bak, men han har ikke den spillforståelsen som man skulle ønske. Jeg tror de ser etter en stopper som er bedre med ballen. Kolo Toure blir ikke yngre, Martin Skrtel er ikke god nok. Jeg mener de også trenger en ny venstreback. Alberto Moreno er en god fotballspiller, men sliter med konsentrasjonen og kan lett bli satt ut av spill i avgjørende situasjoner.

Flatin: Jeg tror det kommer minst én, kanskje to nye midtstoppere inn. Det ligger litt i luften at Skrtel forsvinner, han virker å være helt ute av det. Lovren har løftet seg veldig under Klopp, det har for så vidt Sakho også, men det er store spørsmål ved dopingsaken mot ham. Joe Gomez er der også som et alternativ.

Lest denne om dopingsaken?

Midtbane

Flatin: De som er der nå, er for like, synes jeg. Det er ærlige, hardtarbeidende spillere, men de scorer for lite. Det mangler også et klassisk midtbaneanker, som Javier Mascherano var. I Dortmund la Klopp opp til to sentrale midtbanespillere, hvor én hadde mange defensive fibre, mens den andre var en playmaker som kan være med fremover og sette opp eller score mål. Jeg tror han er på jakt etter noe sånt.

Karlsen: Jeg har ingen store problemer med å se at Liverpool kan gå inn i en suksessrik sesong med den midtbanen de har nå. Både Emre Can og Joe Allen har hatt stor fremgang under Klopp og begynner å se ut som fotballspillere. Jeg vet at de ønsker seg en defensiv spiller som kan styre spillet fra en dyp posisjon. Offensivt fungerer Philippe Coutinho og Adam Lallana bra under Klopp, det samme gjør Roberto Firmino. Jeg ser ikke behovet for forsterkninger her.

Christian Benteke skjønner ikke hvorfor han ikke får spille mer i Liverpool under manager Jürgen Klopp. Her diskuterer de to under kampen mot Southampton.

Angrep

Flatin: Det store spørsmålet er hvordan Klopp løser angrepet. Christian Benteke virker å være en type han ikke synes passer inn i måten de skal spille på. Sannsynligvis er han også en man kan få litt penger for å selge. Det er en del kamper hvor Klopp er usikker på hvordan han ønsker å bruke Daniel Sturridge.

Karlsen: Benteke slår meg ikke som en Klopp-type. Han har vel ikke den mentaliteten som kreves for å spille under en så krevende trener. Jeg er også usikker på om han har hode til å være i en så stor klubb. Det er også noen spørsmålstegn ved Sturridge. Han har ekstreme ferdigheter i avslutninger og inne i "boksen", men har til gjengjeld mistet noe av rykket. Han er heller ikke så glad i å hjelpe til som førsteforsvarer. Man finner jo ikke alltid ideelle spillere, og som trener handler det også om å gi og ta og utnytte dem man har.

Har du fått med deg disse sakene om Leicesters sjokkerende ligagull?

Kommentar fra Ola Bernhus: