Fotball

Den omstridte VM-sjefen var under etterforskning. Så valgte FIFA å stoppe den

Nå er Vitaly Mutko utestengt fra OL i all fremtid.

Vitaly Mutko og FIFA-president Gianni Infantino under VM-trekningen i Moskva fredag for en uke siden.
  • Steffen Stenersen

Det er The Guardian som melder at FIFA valgte å stoppe etterforskningen i mars.

Den sveitsiske advokaten Cornel Borbély var sjef for FIFAs etiske komité, og etterforsket Vitaly Mutkos rolle i den russiske dopingskandalen.

Men The Guardian skriver at FIFA valgte å stoppe etterforskningen. Gianni Infantino skal ha stoppet den, med bakgrunn i at det ville skade mulighetene for et suksessrikt VM i Russland.

Les også

Varslerens advokat om den omstridte VM-lederen: – FIFA kommer ikke til å gjøre en dritt

Ville blitt utestengt fra all fotball

Denne uken ble Vitaly Mutko utestengt fra OL i all fremtid, etter at IOC ga Russland sin straff etter etterforskningen av anklagene om statsstøttet doping.

Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov har i sitt vitnemål fortalt at Mutko, tidligere idrettsminister i Russland, var den som styrte dopingbløffen og som skal ha gjort at over tusen russiske utøvere har unngått å teste positivt på sine dopingprøver.

Den engelske avisen skriver at Mutko ville blitt utestengt fra fotballen, hvis den etiske komiteen hadde sagt seg enig med WADA og IOC i at Mutko har vært direkte involvert i dopingskandalen.

Det norske fotballtidsskrifte Josimar kunne tidligere i høst melde at FIFA-president Gianni Infantino tidligere i år fikk Borbély sparket, etter at den etiske komiteen hadde etterforsket presidentens innvirkning på presidentvalget i det afrikanske fotballforbundet.

Les også

«IOC gjenvant troverdigheten, men klarer FIFA det samme?»

– Det snakker for seg selv

En annen som ble sparket etter etterforskningen, var Miguel Maduro. I september skal Maduro, også han en av lederne i FIFAs etiske komité, ha forklart at han fikk beskjed fra FIFAs generalsekretær om å erklære Mutko som habil til å lede VMs organisasjonskomité, hvor han fortsatt sitter som leder.

– Jeg synes det snakker for seg selv, uten at jeg trenger å legge til noe. Det sier mye om kulturen som ligger i FIFA, ikke minst i det som skal være deres uavhengige organ, uttalte Maduro i et intervju med Josimar tidligere.

The Guardian skriver at Det Engelske Fotballforbundet støttet avgjørelsen om å kvitte seg med Maduro og de andre i den etiske komiteen.

Mutko er også Russlands visestatsminister, og Vladimir Putins høyre hånd.

Josimar har tidligere i år skrevet at Gianni Infantino har fjernet alle fotballpolitikere i FIFA som har utfordret eller gått imot ham det siste året.

Les mer om

  1. FIFA
  2. Russland