Blatter innkaller til krisemøte

FIFA-president Sepp Blatter har innkalt til krisemøte med de seks fotballføderasjonene bare timer før FIFA-kongressen åpner.

OMSTRIDT: FIFA-president Joseph Blatter har innkalt til møte etter at 14 personer – inkludert ni nåværende og tidligere FIFA-topper – er siktet for korrupsjon og andre lovbrudd.

Siste: Den afrikanske fotballføderasjonen (CAF) stiller seg bak FIFA-president Sepp Blatter til tross for korrupsjonsanklagene.

ZÜRICH/OSLO (Aftenposten): Tema på krisemøte skal være onsdagens pågripelser og den pågående etterforskningen, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Møtet skal ta plass i Zürich, der FIFA denne helgen samles til den årlige FIFA-kongressen. Foruten onsdagens pressekonferanse blir krisemøtet det første offisielle grepet FIFA gjør i forbindelse med onsdagens aksjon.

Aftenposten er på plass i Zürich, der FIFA-president Joseph Blatter tidligere i dag droppet en planlagt pressekonferanse.

Sveitseren skulle egentlig holdt en tale ved medisinske FIFA-konferansen, men like før konferansen startet kom meldingen om at presidenten ikke dukket opp likevel.

– Presidenten må gjøre det han kan for å håndtere situasjonen. Det er nok viktigere enn å komme til oss, sa Jiri Dvorak, leder av FIFAs medisinske avdeling, på en pressekonferanse torsdag, ifølge Sky News.

Hallén: – Vil unngå konfrontasjon

Det var et kontrollert kaos som hersket på Kamerha Grand Hotel i Zürich torsdag formiddag.

Et stort, internasjonalt pressekorps hadde møtt opp på stedet hvor de europeiske delegatene holder til i forbindelse med FIFA-kongressen i byen.

Dagsorden er naturligvis hva som er veien videre for internasjonal fotball etter at ni av fotballfamiliens ledere ble arrestert og siktet onsdag i en omfattende korrupsjonssak.

Norges fotballpresident, Yngve Hallén, måtte tåle mye kritikk onsdag da han fastholdt at det under gitte omstendigheter kan være aktuelt for Norge å stemme på Sepp Blatter under fredagens presidentvalg.

FOTBALLPRESIDENT: Yngve Hallén er på plass i Zürich.

— Vi har hele tiden sagt at vi står på linjen til UEFA (Det europeiske fotballforbundet), men vi er veldig opptatt av at det ikke skal bli en slik konfrontasjon (med forbundene fra andre deler av verden, red anm) som gjør at vi ikke beveger oss videre, sier Hallén da Aftenposten treffer han i den sveitsiske bye torsdag formiddag.Bevegelsen han snakker om er å legge best mulig til rette for reformprosessen som alle nå er enige om at FIFA trenger.

Les også

Putin støtter Blatter og kritiserer USAs innblanding i FIFA-skandalen

Forsøker å skaffe bred enighet

UEFA-styret sa onsdag at de ønsker at presidentvalget (hvor 79-årige og omstridte Sepp Blatter ønsker å gjenvelges til sin femte periode) utsettes, og holdes innen seks måneder.

Dette forslaget liker Hallén.

— Jeg føler at det er et forsøk på nettopp ikke å kjøre en hard linje, men ta ut litt distanse og si at når dette først har skjedd, så er situasjonen såpass uoversiktelig, sier Hallén.

De europeiske lederne skal møtes klokken halv ett.

Det foreløpig uklart om styret i UEFA får med seg sine medlemsland på å få presidentvalget utsatt.

Frem til da er det hektisk møtevirksomhet mellom ledere fra alle de seks regionale konføderasjonene i FIFA og representanter fra sentralledelsen i FIFA.

Målet er å finne en løsning som flest mulig kan stille seg bak.

FIFA-toppene ble pågrepet på luksushotellet Baur au Lac i sveitsiske Zürich.

— De ser om det er mulig å komme frem til noe som alle kan samle seg om. Som jeg har sagt før, så er det ikke et alternativ at Europa blir stående alene, det vil være veldig vanskelig, sier Hallén.

Putin støtter Blatter

FIFA-kongressen er på alle måter et spill på høyt, politisk nivå.

Ikke lenge før de europeiske lederne skal samles i Zurich, gikk Russlands president Vladimir Putin ut og sa at han står bak FIFA-president Sepp Blatter.

— Dette er nok et forsøk fra USA på å utøve sin makt over andre stater, sa Putin om arrestasjonene onsdag morgen.

Det kan derfor bli en stor utfordring for UEFA å klare å samle alle sine medlemsland i en felles front mot Blatter.

Dette var også et av samtaleemnene mellom delegatene og journalistene i resepsjonshallen på UEFA-hotellet i Zurich.

Mener arrestasjonene svekker Blatters troverdighet

UEFA-styremedlem, Karen Espelund virker ikke særlig overbevist om at de europeiske landene skal kunne gå for en løsning som innebærer at Sepp Blatter fortsetter som president.

— Det spørs jo hva en slik løsning vil innebære, men Europa har vært relativt tydelig på at man ønsker et skifte i toppen av FIFA, og det helt uavhengig av denne saken. Denne saken styrker jo ikke troverdigheten eller legitimiteten på at denne presidenten kan lede dette videre. Det vil forundre meg veldig om dette ikke forandrer saken

— De må jo ta inn over seg at dette har vært en dramatisk dag i FIFA. Den mannen har sittet i ledelsen siden tidlig 80-tallet (generalsekretær fra 1981-1998, og president siden 1998) og har et ansvar som systemforvalter og kvalitetssikrer. Det er for tidlig å si hvordan det blir vurdert av andre, sa hun til Aftenposten onsdag.