Fotball

- Skulle gjerne hatt rett og sluppet peset

<p>Den norske dommertrioen er forberedt på å måtte reise hjem etter Italia-bråket.</p>

Referee Tom Henning Ovrebo of Norway gestures as Germany's Michael Ballack sits on the pitch after he was fouled by Poland's Ebi Smolarek during their Group B Euro 2008 soccer match at the Woerthersee Stadium in Klagenfurt June 8, 2008. REUTERS/Kacper Pempel (AUSTRIA). MOBILE OUT. NOT FOR SALE OR DISTRIBUTION ON MOBILE DEVICES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
  • Arild Sandven

— Vi mente begge at han som tok ballen og scoret var i offside. En beklagelig feilvurdering, sier Tom Henning Øvrebø om tabben Italia raser mot.

Den norske EM-dommeren trodde han skulle få forklare seg for italienske og andre nasjoners medier i går, men UEFAs dommerpressekonferanse var med kollegene Frank De Bleeckere og Howard Webb.

- Om noen dager er det visst min og alle andres tur, forklarer Øvrebø til Aftenposten.

Han og linjeduoen Jan Petter Randen og Geir Åge Holen er stadig i dommernes base i Regensdorf utenfor Zürich, og håper å være blant de åtte teamene som får dømme videre i mesterskapet etter gruppespillet.

Kvartfinale eller hjemtur?

Men den feilaktige annulleringen av Luca Tonis 1-0-mål mot Romania kan koste dyrt.

- Hvis de ser på prestasjonene våre i en helhet, skal vi ha gode sjanser til å komme videre. Men det kan være at en såpass kampavgjørende situasjon vil telle i veldig negativ retning og bli heftende ved oss, så vi blir ett av de fire teamene som må reise hjem før kvartfinalene. I så fall har jeg all mulig forståelse for det i et mesterskap med så mye fokus, sier Øvrebø.

Dommerne er godt skjermet fra lag, medier og det Øvrebø kaller "eventuelt ivrige supportere".

— Vi har fast rutine på selve kampen, observatør på stadion og foran TV og debriefing dagen etter kamp. Sånn er det alltid og sånn var det etter Italia-Romania. Vi gjorde ikke mer enn vi pleier å gjøre.

- Har UEFA fulgt dere opp spesielt?

— Nei, ikke annet enn den vanlige gjennomgangen, debriefingen. Det har det ikke vært behov for.

- Hvordan har du opplevd reaksjonene og den voldsomme eksponeringen etter kampen?

- Vi får lite av det, vi er såpass skjermet og ser hverken norsk TV eller leser så mye aviser. Men jeg har sett på nettet at det debatteres heftig både i Norge og Italia, og at det er litt oppstyr med konspirasjonsteorier i Italia. Det får vi regne med når vi er involvert i en så kontroversiell avgjørelse på dette nivået, det går greit. Men jeg skulle gjerne hatt rett og sluppet det peset.

- I den aktuelle offsidesituasjonen, hvorfor løper du ikke bort til Jan Petter Randen og spør hvem han vinket på? Ville det oppklart situasjonen? Og kan dere ikke også kommunisere via headsettene?

— Vi er enige om at når en assistent vinker, mener han at den som tar ballen er i offside. Det var rett og slett en feilvurdering, men jeg sto på nært hold og syntes jeg så det samme, at målscoreren (Luca Toni) var i offside. Vi så ikke behovet for å kommunisere noe mer.

- Hvordan var det å dømme?

- Det var fin tone hele veien, selv om det dro seg til litt på slutten etter straffesparket.

- Hva slags kommentarer fikk du fra spillerne etter kampslutt, Buffon var borte hos deg?

— Ja, han lurte på offsiden og syntes straffesparket var merkelig, men det var ikke noe voldsomme greier. Spillerne var ikke sintere enn man kan forvente, de opptrådte profesjonelt og var rimelig beherska også da vi gikk gjennom korridoren etterpå, selv om det kom noen kommentarer. Det var ingenting å gå videre med, mer sånt vi må kunne forvente. Jeg syns spillerne her i EM har vært gode til å holde fokus på sine egne prestasjoner og ikke dommernes.

- Italienske lag har dårlige resultater med deg som dommer, og flere italienske medier vil ha det til at du har noe mot Italia. Hvordan er det å dømme italienske lag?

- Som alle andre lag. Jeg har ikke noe imot hverken italienske klubblag eller landslaget. Jeg er aldri ute etter lag eller enkelte spillere, det er bare spekulasjoner i pressen. Dessuten er det ikke så lenge siden jeg dømte Milan da de slo Celtic.

Og han dømte forresten også straffe til Roma på Old Trafford, selv om de tapte.

- En spesiell opplevelse var sikkert Lazio-Dinamo Bucuresti i fjor høst i mesterligakval, Italia mot Romania: Syv gule, to gule som ble rødt og ett direkte rødt. Det heftigste du har vært med på?

— Ja, det er nok det. Da smalt det virkelig. Det var stille og rolig til det 70. minutt. Men da vi viste ut en Lazio-spiller (Sveits' EM-spiller Valon Behrami) tok det helt av. Jeg tenkte etterpå at "nå er det enten himmel eller helvete", men heldigvis fikk vi aksept av UEFA og avgjørelsene. Men det er aldri moro å være involvert i den type kamper, sier Tom Henning Øvrebø.

Først om noen dager blir det klart om han og assistentene Randen og Holen får bli med videre i EM.

De er altså forberedt på å måtte dra etter Toni-tabben.

- Men vi har ikke fått noen signaler om at vi må pakke sakene våre og dra.

Les også

  1. I dag snakker han

  2. Italia krever Øvrebø-forklaring

  3. - En dårlig dag

Les mer om

  1. Fotball-EM