Fotball

Haaland har bøttet inn mål. Kan fansen glemme ham likevel?

DORTMUND (Aftenposten): Erling Braut Haaland spiller sin siste Borussia Dortmund-kamp lørdag. Det er usikkert hvor mye oppmerksomhet han får i avskjeden.

Erling Braut Haaland har vært fansens helt i Dortmund.
 • Pål Strande Gamlemoen
  Journalist

Gule flagg som vaier i vinden. De er det første man ser i gatene utenfor sentralbanestasjonen i Dortmund. Byen er stolt av sitt fotballag.

Fansen har nok av tilbud. I sentrum er det sjelden mer enn fem minutter å gå til en klubbsjappe. En av dem er vegg-i-vegg med en pub.

I butikkene er det blitt solgt mange trøyer med «HAALAND» siden januar 2020.

Når Aftenposten går innom, er det knapt spor igjen av Haaland-feberen som har herjet. De selger fortsatt to-tre drakter med navnet hans daglig, et skjerf med ansiktet hans henger i hyllene, men det er det. Supporterne i butikkene ber om å få kaptein Marco Reus’ navn bakpå.

Da Borussia Dortmund presenterte neste sesongs hjemmedrakt fredag, var ikke nordmannen å se på noen av bildene og videoene som ble lagt ut for å promotere.

Det er ikke rart, for nå er det slutt. Lørdag tar Dortmund imot Hertha Berlin hjemme. Samtidig får Erling Braut Haaland muligheten til å si farvel til dem som har fulgt reisen hans tettest de siste årene.

Han har gitt dem jubel, men er 21-åringens tyske eventyr også en fortelling om noe som kunne vært enda større?

Et vanskelig utgangspunkt

– Lagets manglende stabilitet har vært det største problemet, begynner Kevin Pinnow.

Han er journalist i lokalavisen Ruhr Nachrichten. De følger Borussia Dortmund tett. Haaland vant kun én pokal med laget. Det var fjorårets tyske cup.

– De har kanskje hatt en av de tre beste spissene i verden. Da har man alltid sjansen til å få mer. Det er et poeng som smerter for fansen. Det er ikke sikkert Dortmund ser noen spiller som ham igjen.

Én mulighet gjenstår for Erling Braut Haaland til å pynte på sin elleville scoringsstatistikk i Borussia Dortmund.

Borussia Dortmund er ingen liten klubb. De vant Champions League i 1997. Bayern München har vunnet den tyske ligaen ti år på rad nå, men BVB var det forrige laget som slo dem i tittelkampen. Det var under Jürgen Klopp i 2011/2012-sesongen.

Siden har Dortmund kjempet for ikke å miste fullstendig kontakt med Bayern München. Haalands lag ender på annenplass denne sesongen, men er hele ti poeng bak ligamestrene før siste runde spilles.

Hvert år publiserer revisjonsselskapet Deloitte en oversikt kalt «Football Money League». Den tar for seg hvordan det går med økonomien til verdens rikeste fotballklubber. Når man ser på den, er det lett å forstå hvorfor BVB ligger så langt bak. Bayern München er det laget i verden som hadde tredje størst inntekter forrige sesong: 6,2 milliarder norske kroner.

Dortmund ligger på listens 12. plass med 3,4 milliarder kroner. Maktbalansen mellom de to tyske stormaktene er skjev.

Kevin Pinnow har fulgt tett med på Erling Braut Haaland og Borussia Dortmund for lokalavisen Ruhr Nachrichten.

Stjernene som drar

Dermed står det heller ingenting på spill når Haaland tar farvel lørdag.

Med nordmannen på laget er det blitt annenplass, tredjeplass og nå en ny annenplass for de gule og svarte. Seriegullet har vært langt utenfor rekkevidde.

De økonomiske forutsetningene betyr at Dortmunds modell har gått ut på å hente talentfulle spillere tidlig i karrieren, utvikle dem og senere selge videre for store summer.

Ousmane Dembélé, Jadon Sancho, Christian Pulisic og Pierre-Emerick Aubameyang er eksempler på slike spillere. De gikk alle til klubber som er foran Dortmund på den nevnte Deloitte-listen.

Pangstarten som aldri tok slutt

Han har på mange måter vært den perfekte Dortmund-signeringen. Jærbuen hadde allerede satt fyr på Champions League i Red Bull Salzburg da han ble hentet like før koronapandemien satte verden på hodet.

Den unge spissen ble koblet til mange klubber, men valget falt på Borussia Dortmund. Sett i ettertid var det en lur beslutning. Han kom til en storklubb i en toppliga, men behøvde ikke kjempe med noen superstjerne om spissplassen.

Han startet på benken borte i Augsburg. Dortmund lå under 1–3 da han kom inn etter 56 minutter.

Det tok ikke engang en halvtime før han hadde scoret tre. Hat trick. Dortmund-fansen hadde fått en ny helt.

Ryktebørsenes fest

Haaland så seg aldri tilbake. Før møtet med Hertha Berlin står han med vanvittige 85 mål på 88 kamper. Rekordene har falt – én etter én. I Champions League er det ingen som har vært raskere til 20 scoringer enn ham. Haaland trengte kun 14 kamper.

Hat trick og drømmestart i Augsburg.
Noen uker senere «drylte» han til og sendte ballen i krysset mot Paris Saint-Germain i Champions League.
Fjorårets cupseier ble Haalands eneste tittel med Dortmund. Han scoret selvfølgelig to i finalen.

Slik bragder var umulige å ignorere for Europas aller beste og rikeste klubber. Det har vært daglige skriverier i ryktespaltene.

I desember sa nå avdøde Mino Raiola, Haalands agent, at sjansen var stor for at nordmannen kom til å dra til sommeren. Da intensiverte ryktene seg. Tidligere i uken kom avklaringen:

1. juli blir Haaland offisielt Manchester City-spiller. Da kan også hans navn føyes inn i rekken av Dortmund-spisser som har dratt til rikere klubber.

Erstatteren hans er allerede klar. Karim Adeyemi kommer fra Red Bull Salzburg før neste sesong.

Om han lykkes, blir det fort overgang til en av de rikere klubbene også på ham. Det er bare slik det fungerer for Dortmund. Én spisshelt drar, en potensielt ny kommer inn svingdøren.

Pinnow mener ryktene og oppstyret har svekket Haalands posisjon hos fansen. Dem som bryr seg mest om laget, ønsker spillere som i tur elsker Dortmund og vil bli der lenge.

– Du sa at fansen er litt irritert. Vil han bli savnet?

– Jeg tror de kommer til å glemme ham. I Dortmund er dette vanlig. Det er ikke spesielt at en god spiss forlater dem. Alle vet at det kommer en ny. Kanskje ikke en som er like god, men Adeyemi kan kanskje gjøre Dortmund bedre på andre måter.

Nær sentralbanestasjonen i Dortmund flagges det for BVB, som byens lag kalles.
Det henger igjen en del Haaland-skjerf. Det virker usikkert om de selges ut.

Hvordan blir avskjeden?

Lørdag ettermiddag tar Haaland farvel. Det gjenstår å se hvor mye oppmerksomhet han får.

 • Klubbhelten Marcel Schmelzer takker for seg, etter 14 år på førstelaget.
 • Også sportssjef Michael Zork er ferdig. Han gir seg etter 44 år som spiller og leder.

Det kan fort bli emosjonelt for de litt over 80.000 tilskuerne på Signal Iduna Park.

– Haaland må kanskje nøye seg med å stå på «scene» fire eller fem. Men jeg tror han får en god mottagelse. Jeg har lest at han skal få blomster. Kanskje et bilde. Det blir en spesiell dag for ham. Han vil savne atmosfæren. Jeg tror den var viktig for ham. Det å være lagets midtpunkt. Jeg vet ikke om det blir det samme i City. Supporterne der er annerledes. Han blir selvfølgelig deres nye stjerne, men de har også mange fra før, som Kevin De Bruyne eller Phil Foden, sier Pinnow.

Se Borussia Dortmund-Hertha Berlin på V Sport 1 og Viaplay lørdag 15.30.

Les også

 1. Dette er neppe en endestasjon

 2. Fotball, stjerner og moral

Les mer om

 1. Erling Braut Haaland
 2. Bundesliga
 3. Borussia Dortmund
 4. Manchester City