Ada Hegerberg i tårer etter emosjonelt comeback

(Häcken-Lyon 0–3) Ada Hegerberg (26) er tilbake på banen etter et skademareritt på nesten 21 måneder. Hun ble byttet inn for Lyon i Champions League-kampen mot Häcken tirsdag kveld.

Det er 625 dager siden den norske spissen sist spilte kamp. Det var den 19. januar 2020.

Mor, far og søster Andrine var på plass på tribunen.

– Da Ada etter kampen møtte familien, kom tårene, forteller Aftonbladets Petra Thorén fra Göteborg.

– Jeg er glad på Adas vegne. Det har vært tøft, sier Lotta Schelin, hennes tidligere lagvenninne i Lyon, til Aftonbladet.

– Jeg skjønner godt at hun var rørt. Det skjønner du selv - etter 20 måneder borte med et sånt helvete.

Hegerberg har kjempet seg tilbake etter et skademareritt: I januar 2020 røk korsbåndet i kneet. Åtte måneder senere, i august 2020, ble hun operert for et tretthetsbrudd i leggen. Tirsdag kom endelig det lenge etterlengtede comebacket i den helhvite drakten. Hun ble byttet inn etter 78 minutters spill.

Hegerberg smilte bredt etter kampslutt. For henne er det en stor seier å være tilbake på fotballbanen. Det har tatt mye lengre tid enn de fleste hadde regnet med.

– Det var selvfølgelig sterke følelser for henne, sier Lyon-trener Sonia Bompastor på pressekonferansen.

– Hun har vært gjennom en vanskelig tid og det har vært tøft mentalt. Men i kveld er vi som klubb glad for hennes skyld, for klubbens skyld og for damefotballens skyld, fortsetter Lyon-sjefen.

EMOSJONELT: Ada Hegerberg møtte mor, far, søster, tidligere lagvenninne Lotta Schelin og andre kjente etter comebacket.

– Det har vært dager der hun har vurdert å avslutte karrieren. For når du er fotballspiller og gjør det du elsker, men tenker at det kanskje ikke er mulig å gjøre det igjen ... Hun har måttet gå gjennom dette.

– Hun er så sterk mentalt og har jobbet så hardt for å komme tilbake. Jeg var ikke forundret over det. Men jeg tror ingen kan føle som hun følte det, men hun har vært mentalt sterk.

Les også

Caroline Graham Hansen scoret i CL-finalen: – Har lovet å servere gullmakroner

– Jeg har savnet fotballen, fansen, lagkameratene og jeg vil aldri ta fotball for gitt igjen, sa Hegerberg i et intervju med PA denne uken.

I 2018 ble Ada Hegerberg den første kvinne til å vinne «Gullballen», og høsten 2019 ble hun tidenes mestscorende spiller i Champions League (53 mål).

Dette er første kampdag i kvinnenes Champions League. Lyon er det mestvinnende lag i turneringens historie med trofeer i 2011, 2012, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020.

0–1! Melvine Malard (i midten) blir hyllet av de andre Lyon-spillerne etter ledermålet mot Häcken.

Lyon tok ledelsen allerede i det 10. minutt etter at Häcken-forsvaret hadde vært på kollektiv bærtur. Melvine Malard hadde en enkel jobb med å score.

Men Häcken viste at nivået i svensk klubbfotball er høy og var overraskende bra med, selv om målvakt Jennifer Falk viste klasse flere ganger.

Les også

Andrine Hegerberg røper jevnlig kontakt med landslaget

Häckens sisteskanse var imidlertid sjanseløs da Catarina Macario dundret inn 2–0 etter bare to minutters spill i 2. omgang. Så gjorde Stine Larsen selvmål til 3–0 for det franske laget.

Den andre skandinaviske klubben i aksjon tirsdag, Køge, spiller mot tyske Hoffenheim. Danskene tapte 5–0.

PS: Lyon har bekreftet at Amel Majri er siste offer for en korsbåndskade. Hun er ute for resten av sesongen og trolig også EM.